Gram altın bu tarihte 2 bin lirayı görecek! İşte nedeni

Gram altın bu tarihte 2 bin lirayı görecek! İşte nedeni

Türkiye'de gram altın fiyatlarının bu tarihte 2 bin lirayı görmesi bekleniyor. İşte nedeni...

Uluslararası alanda yaşanan gerilim, altın ve döviz fiyatlarını yükseltti. Konya Bedesteni esnaflarından Sarraf Hüseyin Eryiğit, “Yılbaşında gram altın 2 bin lira olacak. Dövizin de aynı oranda yükseleceğini tahmin ediyoruz” dedi.

5-1-1-1024x683.jpg

Türkiye 2018 yılından itibaren ekonomik sorunlar ile uğraşıyor. Enflasyonun yükselmesi, piyasadaki dalgalanma ve pandemi sonrası dünyada yaşanan ekonomik sorunlar, Türkiye’yi oldukça olumsuz etkiledi. Ülkede son 5 yılda altın yüzde 600, döviz yüzde 400 oranında arttı. 2023 yılının enflasyon verileri ise yüzde 130 olarak belirlendi. Son 2 hafta içinde gram altının fiyatı 120 lira arttı. Düğün sezonu bitse de altın fiyatlarının yükselmesi çiftleri ve vatandaşı zora sokuyor. Sarraf Hüseyin Eryiğit, altın ve dövizdeki dalgalanmanın önüne geçmek için istikrar gerektiğini vurguladı.

5-2-1024x683.jpg

SAVAŞ YÜZÜNDEN ALTIN FİYATI ARTACAK!

Konya Bedesteni esnaflarından Kuyumcu Hüseyin Eryiğit, altın fiyatlarının her yıl yüzde 40 oranında yükseldiğini belirterek, İsrail-Filistin savaşı dolayısıyla önümüzdeki süreçte gerek altının gerekse de döviz kurunun yükseleceğini dile getirdi. Yılbaşında gram altının 2 bin lira olacağını öngördüklerini kaydeden Eryiğit, “Altın fiyatları, her yıl ortalama yüzde 40 gibi yükseliyor. Altın ve döviz fiyatları aşağıya inerse mutlaka tekrar yukarıya çıkacak demektir. İsrail-Filistin savaşı sebebiyle altın fiyatlarının yükseldiğine şahit oluyoruz. Dünyada savaş veya herhangi bir olumsuzluk yaşanınca ekonomi mutlaka olumsuz etkilenir. İsrail ve Filistin arasındaki gerilim sebebiyle altın fiyatının yüzde 40 oranında artacağını öngörüyoruz. Yılbaşında ise gram altının ortalama 2 bin lira olacağını düşünüyoruz. Dövizin de aynı oranda yükseleceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

PİYASADA CİDDİ BİR BELİRSİZLİK VAR

“Altın ile döviz kuru paralel yükseliyor” diyen Eryiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Altın fiyatları son bir haftadır yükseliyor. Altın, döviz yükselirken, ev, arsa, araba fiyatları da artıyor. Reel piyasaya göre şu an gram altının 2 bin lira olması lazım. Geçen hafta gram altın bin 670 liraya kadar düşmüşken, bu hafta bin 800 liraya kadar yükseldi. 130 liralık artış oldu. Piyasadaki bu dengesizlik, hem esnafı hem de vatandaşı zorluyor. Şu an insanların kafası gerçekten karışmış durumda. Piyasada belirsizlik var. İnsanlar 'Acaba altın fiyatı düşecek mi, yükselecek mi' sorusunu soruyor. Vatandaşların bir kısmı bu dönemde altın alırken, bir kısım vatandaş da daha temkinli davranıyor. Bu durum istikrara da darbe vuruyor. Oysa ekonomik sorunlar, istikrarla çözülür.”

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum