Gözle Bilgisayar Arasında Bir Kol Mesafesi Olmalı

Gözle Bilgisayar Arasında Bir Kol Mesafesi Olmalı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Erşan, gözle bilgisayar arasındaki mesafenin en az bir kol mesafesinde olması gerektiğini söyledi. Bilgisayar...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Erşan, gözle bilgisayar arasındaki mesafenin en az bir kol mesafesinde olması gerektiğini söyledi.

Bilgisayar kullanımın yaygınlaşması ile birlikte göz ile ilgili rahatsızlıklar ciddi oranda artı. Gözlerde ağrı, kuruluk hissi, batma, yanma, kaşıntı, sulanma, kızarıklık, bulanık görme, nesneleri çift görme gibi şikayetler görülüyor. Bu şikayetlerin bilgisayar kullanıcılarında yaygınlığı yüzde 60-90 oranında. Günümüzde, yoğun iş temposu ile birlikte bilgisayar ekranı başında kalma süresi 7-8 saati bulan kişilerde bu şikayetler daha da sık ve şiddetli görülüyor. Artık herkesin hayatında vazgeçilmez bir araç olan bilgisayarın gözlere verdiği zarar ver bu zararı en aza indirmek için alınacak tedbirleri Yrd. Doç. Dr. Erşan sıraladı.

"Normalde dakikada 14-18 defa gözümüzü kırparken bilgisayar karşısına geçtiğimizde göz kapaklarımızı kırpma sayımız 6-7’lere düşmektedir." diyen Erşan, azalan göz kırpmasıyla yeteri miktarda gözyaşı salmadığı ve göz küresi yeteri miktarda ıslanmadığı için gözde belirgin şikayetler ortaya çıktığını söyledi. Erşan, büro gibi klimalı ortamlar, sıcak yaz ayları gibi gözyaşı buharlaşma hızının arttığı ve ortam neminin azaldığı durumlarda bilgisayar kullanıcılarının şikayetleri arttığını belirterek, "Çalıştığımız ortam iyice havalandırılmalı, ekran başında uzun süre kalınmamalı, 45 dakika ekran karşısında kalındı ise 15 dakika süreyle daha az görsel dikkat gerektiren işle uğraşılmalı, ekran karşısında bilinçli olarak belirli aralıklarla gözlerin kırpılması alışkanlık haline getirilmelidir." tavsiyesinde bulundu.

BİLGİSAYAR KARŞISINDA NASIL DURULMALI

Bilgisayar ekranıyla kişi arasındaki mesafe çok önemli olduğunu belirten Erşan, bilgisayar ile göz kişi arasındaki mesafenin kabaca bir kol mesafesi olacak şekilde ayarlanması gerektiğini söyledi. Erşan tavsiyelerini şöyle sıraladı; "Bilgisayar ekranının üst seviyesinin, göz seviyesini aşmamasına özen gösterilmeli, bu sayede göz kapakları arasındaki açıklık daha az olacağından gözyaşı etkin bir biçimde gözü ıslatabilmektedir.

Bilgisayar klavyesi ekranın hemen önünde olmalıdır. Yana yerleştirilen klavye, gözlerin daha çabuk yorulmasına neden olmaktadır. Aynı nedenle kaynak ve dokümanların da ekranın hemen yanına yerleştirilmesi gerekmektedir.

Uygun çözünürlükte ekranın seçilip, doğru şekilde konumlandırılmasına ilave olarak ekran üzerindeki toz ve lekelerin parlama ve yansıma problemine karşı temizliği de önemlidir. Bu koruyucu önlemlere ilave olarak göz doktorunun uygun gördüğü kişilerin mevcut gözyaşına destek olması amacıyla yapay gözyaşı damlalarını kullanması gerekmektedir.

Yapılan çalışmalarda çocuk ve ergenlerin yüzde 87’sinin rutin olarak bilgisayar oyunu oynadığı, 2 ile 7 yaş arası çocukların haftada 3 ila 5 saat, 8. ve 9. sınıf öğrencilerinin ise haftada ortalama 9 saat bilgisayar oyunu oynadığı tespit edilmiştir. Bilgisayar oyunlarının çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimindeki olumsuzluklar düşünüldüğünde ailelerin, çocuklarının oynadığı bilgisayar oyunlarının içeriğini ve bilgisayar karşısında geçirilen zamanı denetlemeleri gerekmektedir. Başta bilgisayar olmak üzere teknolojik aletleri kullanma konusunda yasaklayıcı değil yönlendirici bir tutum sergilenerek, çocuklara yararlı kullanımı öğretilmelidir."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.