Gölge Oyunu Coşkusu Bursa’da

Gölge Oyunu Coşkusu Bursa’da
Bursa’da bu yıl 15.’si gerçekleştirilen ‘Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’, Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle başladı.

Bursa’da bu yıl 15.’si gerçekleştirilen ‘Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’, Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle başladı.

Büyükşehir Belediyesi Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından, Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Türkiye Milli Merkezi’nin işbirliğiyle düzenlenen festivalin açılışı renkli görüntülere sahne oldu.

Geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz’ün, farklı kültürlerdeki gölge oyunlarının ve çeşitli kukla tiplerinin, çocuk ve gençlere tanıtıldığı festival, yerli ve yabancı tiyatro topluluklarını Bursa’da buluşturdu. Şinasi Çelikkol’un ‘Karagöz’ adlı gölge oyunu gösterisiyle başlayan ve 16 Kasım Cumartesi gününe kadar kentte renkli gösterilere imza atacak olan festivale bu yıl, 7 ülkeden 50 yabancı ve 12 yerli ekip ile 53 sanatçı katılıyor. Toplam 6 sahnede 40 gösteri, 1 açık oturum ve 1 panelin gerçekleştirileceği festival, çocuklara ve gençlere gölge oyunu ve kukla tiyatrosunun en güzel detaylarını tanıtmayı amaçlıyor.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç, programın açılışında yaptığı konuşmada, Bursa’da farklı kültürleri buluşturan festivalin her 2 yılda bir gerçekleştirildiğini belirtti. Medeniyet kenti Bursa’nın hem sanat hem de gölge oyunu kültüründe öncü bir kent olduğunu ifade eden Ödünç, “Gölge oyununun atası olan Karagöz ve Hacivat’ın doğduğu şehir Bursa, sanatsal ve kültürel birikimiyle dünyaya örnek olmuş bir şehirdir. Bu festival de gençlere ve çocuklara bu güzel sanatı en güzel şekilde tanıtacaktır” diye konuştu.
UNIMA Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan festivalin Bursa’da 15. yılını yaşamasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu çok büyük bir başarıdır. Bu başarıda, hem yerel yöneticilerin hem de sanatseverlerin payı büyüktür” şeklinde konuştu. Kukla ve gölge oyunu sanatına gün geçtikçe ilginin arttığını ifade eden Özhan, “Bu yılki festival, UNESCO tarafından kutlama yılı olarak kabul edilen, Somut olmayan Kültürel Miras Sözleşmesinin kabulünün 10. yılına denk geldiğinden daha anlamlı hale gelmiştir. Bu durum, UNESCO tarafından Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak kabul edilen gölge oyunu Karagöz’ün de daha iyi tanıtılmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Bursa Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı Genel Sekreteri Ahmet Erdönmez de bu yıl 15. yılını kutlayan festivale yerel yönetimlerin büyük destek verdiğini söyledi. Bursa Karagöz Müzesi’nde gölge oyununun yaşatıldığını ifade eden Erdönmez ile Başkanvekili Ödünç ve Mevlüt Özhan’a Tataristan’dan gelen konu ekip, yöresel hediyeler verdi.

Konuşmaların ardından Çelikkol, ‘Karagöz’ adlı gölge oyununu sahneledi. Oyunu ilgiyle izleyen çocuklar, sanatçıları alkışlarıyla ödüllendirdi. Tataristan ekibi de kısa bir gösteriyle Bursa’ya kendilerini tanıttı.

Festivale katılmak isteyen sanatseverler, oyunları Tayyare Kültür Merkezi, Karagöz Müzesi, Tekstil Müzesi, Adile Naşit Sahnesi, Uğur Mumcu Sahnesi ve Nazım Hikmet Kültür Evi’nde izleyebilecekler.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.