Göğüs ağrılarına dikkat edilmeli!
Kalp krizi geçiren hastalara krizin başlangıcında özellikle ilk 6-12 saat içinde yapılan koroner anjiyografi ve bunun sonucuna göre tıkanan damarın balon veya stentle açılmasının hastanın yaşamını kurtardığını dile getiren Uzman Doktor Veli Gökçe, yılda ortalama 500 bin kişinin kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.
KALP KRİZİ NEDEN MEYDANA GELİYOR?
Kalp krizlerinin kalp kasına kan ve oksijen taşıyan atardamarlarda pıhtı oluşumu nedeniyle meydana geldiğini söyleyen Uzman Doktor Veli Gökçe, “Pıhtı, genelde damar yüzeyini daraltan aterosklerotik plağın yırtılması sonucu, kanın plağın altındaki doku ile temas etmesi nedeniyle oluşur. Sürekli olarak damar yüzeyiyle temas eden kan normal şartlarda pıhtılaşmaz. Ancak, yabancı bir yüzeye değdiğinde pıhtılaşır ve damarı tıkar. Koroner arterlerdeki pıhtılar kalp kasına kan ve oksijen akışını engeller, bu da o bölgedeki kalp hücrelerinin ölümüne sebep olur. Hasar gören kalp kası kasılma yeteneğini kaybeder ve kalbin geri kalan kısmı hasar gören bu bölümün işini de yapmak zorunda kalır” dedi.
KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kalp krizinin en tipik belirtisi göğüs ağrısı olduğunu dile getiren Veli Gökçe, kalp krizi geçiren hastalarda terleme, bazen kusma, sanki göğüs kafesi bir mengene ile sıkıştırılıyormuş gibi bir ağrı görülebileceğini söyledi. Kalp sasına kan akımının durmasından 20 dakika sonra hücrelerin ölmeye başladığını anlatan Gökçe, “Hücre ölümü yavaş yavaş 6-12 saat içinde tamamlanır. Bu süre içinde damarlara yapılacak bir girişim, damarların açılmasına ve kalbe kan gitmesine neden olur. Böylelikle hücre ölümü durdurulabilir” dedi. Hastanın ölüm riskini azaltmak için yapılan işlemin ilk basamağını anjiyonun oluşturduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doktor Veli Gökçe, “Anjiyo sonucunda balon ya da stentle damar açılıyor. Kalp krizinde kullanılan damar açıcı ilaçlar ilk etapta etkili olabiliyor. Ancak göğüs ağrısı başladıktan sonra ilk üç saat içinde kliniğe ulaşılamadıysa acil anjiyonun etkinliği çok daha yüksek oluyor” dedi.
DAMAR AÇMA İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?
Hastalarda işlem yapan hekimin deneyimine göre kasık veya elbileği damarına girilerek kalbe ulaşıldığını anlatan Gökçe, daha sonra tıkalı damar tespit edilerek bu damardan işlem yapmayı sağlayacak kılavuz tellerle tam tıkalı damara geçildiğini, bu kılavuzun tel üzerinde balon ve stent işlemi uygulanarak damarın açıldığını söyledi. Kriz anında yapılması gerekenleri de anlatan Kardiyoloji Uzmanı Doktor Veli Gökçe, “Kalp krizinin başlangıç dönemi en riskli dönem olup ölümlerin yaklaşık yarısı hastaneye ulaşmadan olduğu için kalp krizi geçirdiğini düşündüğümüz birini en kısa zamanda rahat hava alabileceği bir pozisyonda hastaneye yetiştirmek en uygun olacak yaklaşımdır. Çünkü kalp krizi esnasında yapılması gereken müdahaleler ancak deneyimli sağlık personeli tarafından gerçekleştirilebilecek işlemlerdir” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.