Gizli kahramanlar

Gizli kahramanlar

Konya tarımının ve hayvancılığının perde arkasındaki gizli kahramanları Afganistan ve Türkmenistanlı tarım işçileri. Konya'ya gelen yüzlerce Afgan ve Türkmenistanlı, üretime omuz veriyor

Tarım ve hayvancılığın yükünü Afganlar ve Türkmenistanlılar çekiyor. Şehrin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan yabancıların sayısı hayli fazla. Konya'da binlerce Afganistanlı ve Türkmenistanlı yaşıyor. Ekonomik kaygılar yüzünden Türkiye'ye gelen Afganistanlı ve Türkmenistanlılar, Konya'ya yerleşti. Köy ve beldelerde ya da yeni ismiyle merkeze bağlanan mahallelerde traktör kullanacak, sulama ve çobanlık yapacak işçi bulmak zorlaştığı için bütün işi onlar yapıyor.

11-1.20160809115024.jpg

ÜRETİME OMUZ VERİYORLAR

Yerli işçi bulamayan çiftçiler ve hayvan üreticileri çareye yabancı çalıştırmakta buluyor. Konya tarımıınn ve hayvancılığının gizli kahramanı Afganlar ve Türkmenistanlılar oldu. Yabancı işçiler zor şartlar altında şehir ekonomisine katkı sağlıyor. Yabancılar sayesinde sürü çobansız kalmıyor, tarlayı sulayacak işçi sıkıntısı yaşanmıyor.

KÖYLÜNÜN ELİ AYAĞI OLDULAR

Yurt genelinde olduğu gibi Konya'da da köyden şehre göç artarak devam ediyor. Her yıl yüzlerce aile, köyü bırakıp şehre göç ediyor. Şehir nüfusu hızla artarken, köy nüfusu hızla düşüyor. Konya nüfusunun önemli bir kısmı şehir ve ilçe merkezlerinde yaşıyor. Kırsaldaki nüfusun oranı yüzde 20 oldu. Göç nedeniyle tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan sayısı azaldı. Kırsal alandaki işçi açığını ise yabancılar kapatıyor. Tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan yabancıların sayısı son yıllarda epey arttı. Yabancı işçiler de yerli halk gibi geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Kimi traktör kullanıyor, kimi sulama yapıyor, kimi de koyun güdüyor.

TRAKTÖR VE SÜRÜ ONLARA EMANET

Konu hakkında bilgi veren Korkmazlar Mahallesi Muhtarı Bekir Korkmaz, yabancıların üreticilerin eli ayağı olduğunu, onların işini kolaylaştırdığını belirtti. Yabancıların para kazanmak ve iyi bir yaşam elde etmek için Türkiye ve Konya'ya geldiğini ifade eden Korkmaz, köylülerin sürüsünü, tarlasını ve traktörünü onlara emanet ettiğini belirtti. Kırsaldan kente göçün devam ettiğini belirten Korkmaz, "Gençlerin şehre göç etmesi sebebiyle tarlada ve hayvancılıkta çalışacak eleman bulmakta sıkıntı yaşanıyordu. Bu sıkıntı yabancı işçilerin gelmesiyle ortadan kalktı. Birçok işi onlar yapıyor" açıklamasında bulundu.

KERİM ATICI 

4.20160809114954.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.