'Git Guzum'un Şairi İlk Şiir Kitabını Yayınlandı

'Git Guzum'un Şairi İlk Şiir Kitabını Yayınlandı

Adana Lokman Hekim Anadolu Lisesi edebiyat öğretmeni Bayram Gökmen, ‘ay su ve ateş’ adli şiir kitabıyla edebiyat dünyasına adım attı. 20 yıllık birikimini ‘Gökmenzade’ müstear ismiyle bu kitapta toplaya şair, şiirde mecazi aşkı çağrıştıran...

Adana Lokman Hekim Anadolu Lisesi edebiyat öğretmeni Bayram Gökmen, ‘ay su ve ateş’ adli şiir kitabıyla edebiyat dünyasına adım attı. 20 yıllık birikimini ‘Gökmenzade’ müstear ismiyle bu kitapta toplaya şair, şiirde mecazi aşkı çağrıştıran bir üslup izlemiş. Gökmen, yer yer “Belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan” didaktik şiir türü ile de toplumcu bir dil ve bakış açısı sergiliyor. Şiirin bir kelime oyunu değil ‘kelimelerin oyunu’ olduğunu düşünün Gökmen, Necip Fazıl, İsmet Özel, Sezai Karakoç, Nazım Hikmet, Hilmi Yavuz gibi şairlerden izler taşıyan çalışmalarıyla da dikkat çekiyor.

9’uncu Türkçe Olimpiyatları’nda Kırgızistan’ı temsilen katılan Meerim Çakıpova adlı öğrencinin okuduğu ve yurtdışına giden öğretmen annelerinin yaşadığı duyguyu anlatan "Git Guzum" şiirini de kitaba alan şair, "Bozkırın Hicret Yolcusu" şiirinde, “ey bozkırın delikanlısı/doldur valizine sevdalarını giderken/Torosların tozunu toprağını/ babanın kır saçlarını, annenin yaşmağını sar/ çınarlı pınarın soğuk suyunu/ anaların evlat sevmek huyunu/ tarlada buğday başaklarını/gelinlik kızların al kuşağını/ al da git…” diyerek, yurtdışına giden öğretmenlerin mefkuresini kaleme alıyor.

Başta Orta Asya ve Afrika’nın makus talihini değiştirmek için dünyanın her yerine hicret eden eğitim gönüllülerinin destanını dizelerine yansıtan Gökmen, İstanbul olan hayranlığını, “…ve sen İstanbul diye gönlüme düşsen/ gönlümdeki İstanbul denen düş sen…” diye devam eden dizelerle dile getiriyor.

Şiirin öldüğü toplumlarda sevgi, aşkın ve insan değerinden söz edilmeyeceğini savunan şair, şiir seven bir toplumda kavga, anlaşmazlık ve şiddetin mümkün olmayacağını vurguluyor. Gökmen, “Tarihte büyük şairlerimizden izler taşıyan yeni bir şiir anlayışının doğacağına inanıyorum. Hüsn-ü aşkın tekrar can bulduğu bir dünya temenni ediyorum.” diyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.