Gıdada akıl almaz hileler

Gıdada akıl almaz hileler

İnsan sağlığı için gıdalar büyük önem taşısa da üreticilerin birçok hileye başvurması nedeniyle sağlıksız gıdalar tüketilmeye devam ediliyor

Günümüzde sağlık gıdalarla beslenmek insan sağlığı açısından büyük önem taşısa da insan sağlık standartlarında üretilen gıda bulmakta zorluk çekiyor. Bunun nedeni üreticilerin bin bir türlü hileye başvurması. Beyaz peynir kireçle beyazlatılıyor, zeytinyağına pamuk yağı karıştırılıyor, bayat tavuklar çamaşır suyu ile beyazlatılıyor, salam ve sosiste tavuk derisi, bağırsağı ve taşlık katılıyor. Bunun gibi onlarca gıda ürününde değişik yöntemlerle hileler uygulanıyor. İnsanların hileli gıdayı anlaması ise kolay değil. Bunun nedeni ise hilelerin belli olmayacak şekilde yapılması. Gıda Mühendisi Mehmet Çetin Kondu, hileli gıdaların bilinmesinin ancak teknik incelemeler neticesinde mümkün olduğunu belirterek, insanların bir ürünü alırken önce kendisinin ve ailesinin sağlığını düşünmesi gerektiğini ve ürünün güvenilir oluşunu, tazeliğini göz önünde bulundurmasına dikkat çekti.
“ÇİKOLATAYA MERMER TOZU KATILIYOR”
Bazı gıdalardaki hilelere dikkat çeken Mehmet Çetin Kondu, “Yoğurdun yağlı olması kalitesini arttırır. Fakat kaymak yapmak amacıyla sütün yağı çekiliyor ve yoğurda bitkisel yağ konuluyor. Küflü kaşarlar tekrar karıştırılarak imal ediliyor. 1 kilogram kaşara 10 litre süt gitmektedir. Sütün litresi 76 kuruş olsa en az 8–9 milyon süt ücreti tutuyor. Fakat piyasada 7 TL’ye kaşar satılıyor. Sucuğun sağlık açısından kaliteli etten yapılması önem taşımasına rağmen çeşitli hilelere başvuruyorlar. Ürettikleri ürünlere öyle baharatlar atıyorlar ki insanların sucuğun hileli olup olmadığını anlaması mümkün değil. Onun için ürün alırken önce fiyatına bakmamız gerekiyor. Çünkü bir ürün çok ucuz fiyata satılıyor olması hile riskini arttırmaktadır” dedi. Bazı zamanlar belli ürünlerde firmaların şok kampanyalar yapıp ürünlerini ucuzlatabileceğini de dile getiren Kondu, şok indirimli ürünlerinde teknik bilgilerine, üretim ve son kullanma tarihlerine bakılması gerektiğini kaydetti. Şekerden elde edilen ürünlerde de hileye gidilmeye başladığını aktaran Kondu, şöyle konuştu: “Çikolata içine mermer tozu karıştırılıyor. Mermer tozu pudra haline getirilerek kullanılıyor. Daha önceleri nişasta da kullanılıyordu. Fakat mermer tozunun kullanılması insan sağlığının giderek önemsizleştiğinin önemli bir göstergesidir.”
“DÜZENLİ DENETİM BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
“İnsan sağlığının korunması caydırıcılıktan geçer” diyen Kondu, kontrol mekanizmasının taviz vermeden yapılmasına dikkat çekti. Kondu, periyodik kontrollerin aksatmadan yapılmasının önemine vurgu yaparak, “Gıdada hileye başvuranlarda insan fakat vicdan yok. Burada görev Tarım Bakanlığı’na düşüyor. Ayrıca bakanlıkta çalışan gıda denetçilerin çoğu ziraatçıdır. Bir ziraatçı gıdadan ne oranda anlayabilir. Bitkisel margarin nedir hayvansal margarin nedir bunu bilmez. Yönetmelik değiştirilerek ziraatçılara, veterinerlere, biyologlara, kimya mühendislerine gıda denetim yetkisi getirildi. Bu kişiler bir gıda mühendisinin yerini tutabilir mi? Hayır. Böyle olunca denetimlerde yetersiz yapılıyor” diye konuştu.
“ÜCRETLER BAKANLIK KANALIYLA VERİLSİN”
Ayrıca gıda mühendislerinin çalıştıkları kurumdan maaş almalarının da yanlış olduğunu anlatan Kondu, “Şirketlerde çalışan mühendis arkadaşlar kendi şirketlerinde yeterince denetim yapamıyorlar. İşveren ürünün istediği şekilde üretilmezse gıda mühendisinin işine son verebiliyor. Onun için gıda mühendisleri ücretlerini bakanlıktan almalıdır. Bakanlık şirketlerle ilgili düzenlemeye gidip gıda mühendislerin maaşlarını şirketten alıp kendisi vermelidir. Bu şekilde gıda mühendisi kendi şirketindeki hataları görmezden gelemez” dedi. Kondu, insanların piyasada üretim izni olan ve paketli ürünleri tercih etmesini ifade ederek, açık ve paketsiz olan ürünlerde çok daha fazla sahtekarlık ve hileyle karşılaşılabileceği uyarısında bulunuyor. Kondu sözlerine şöyle devam etti: “Halkımız yaptığı alışverişlerde bilinçli olmalı. Nerede ne hile olabileceğini az çok görebilmeli. Tezgâh altında satılan ürünler alınmamalı. Vatandaşlarımız karşılaştıkları herhangi bir olumsuzlukta ise bize başvurmalı. Promosyonlar hariç çok düşük fiyatlı ürünler tercih edilmemeli.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum