Gıda güvencesine enflasyon baskısı!
Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, gıda güvenliğinin tehlike altında olduğuna dikkat çekti. Ada, hızlı nüfus artışı ve hızla gelişen endüstrileşmeyle birlikte gıda güvenliğinin öneminin daha fazla arttığını belirtti. Sağlıklı yarınlar için gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla önem verilmesi gerektiğini aktaran Ada, “Gıda güvencesi, bütün insanların sağlıklı bir yaşam için gerekli olan beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişebilmeleri durumudur. Gıda güvenliği ise erişilen gıdanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan insan sağlığını riske atmaması için alınan önlemleri ifade etmektedir. Çok açıktır ki gıda güvenliği olmadan, gıda güvencesinden söz etmek mümkün değildir” dedi.
HALKIN GIDA GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE
“Gıda güvenliği üretimden tüketicinin sofrasına ulaşana dek gıdalardaki olası fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü bozulmanın öngörülmesini ve alınacak tedbirleri temel alan uygulamaların tamamını kapsamaktadır” diyen Ada, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Güvenli gıda, insan sağlığının vazgeçilmezi ve hepimizin hakkıdır. Kanserle ve obezite ile mücadele, gıda zehirlenmeleri nedeniyle uygulanan antibiyotik tedavileri ve diğer sağlık harcamaları ülke ekonomisine ciddi zarar veriyor. Burada sağlıklı ve güvenilir gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreçte Gıda Mühendislerine çok büyük sorumluluklar düşüyor. Bu nedenle gıdaların üretiminden tüketimine kadar her aşamasında gıda güvenliği sağlanmalıdır. Covid-19 pandemisi sırasında ülkelerin sınırlarını uzun süreli kapatması, bazı sektörlerde üretimin yavaşlaması hatta durması, lojistik sorunlarının artması ile tüm dünyada tedarik zincirleri kopma noktasına gelmiştir. Bu dönemde özellikle tarımın yetersiz olduğu ülkelerde boş market rafları ve uzun kuyruklar hala hafızamızdadır. Ülkemizde de yaşanan yüksek enflasyon ortamı farklı bir boyutu ile halkımızın gıda güvencesini tehlikeye atmaktadır. Dikkat etmeliyiz.”
DENETİMLERİN ESKİSİNDEN SIK YAPILMASI ŞART!
Gıdada taklit ve tağşişte artış yaşanacağı öngörüsünde bulunan Hulusi Ada, "Yanlış tarım politikaları, ekonomik belirsizlik ve gıda fiyatlarındaki durdurulamayan fiyat artışları artık temel gıdalara dahi ulaşılmasını güç hale getirmiştir. Maaş artışlarına rağmen alım gücünün sürekli olarak düşmesi halkımızı gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya getirmektedir. Merdiven altı işletmelerin engellenmemesi, bazı üreticilerin ürün kalitesini düşürmesi, maliyetler nedeniyle gıda güvenliği sistemi kurulmadan üretim yapılması nedeniyle tüketici güvenli olmayan, besin değeri düşük sağlık riski yüksek gıdaya mahkum edilmektedir. Önümüzdeki süreçte taklit ve tağşiş listelerinde artış olması kaçınılmaz olacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığının denetimleri etkin bir şekilde ve eskisinden çok daha sık yapması öncelikli zorunluluktur. Ülkeyi yönetenler gıda güvenliğinin maliyetinin sağlık harcamalarından daha düşük olduğunu bilmelidir" diye konuştu.
BU KONUDA KAYBEDECEK VAKTİMİZ YOK
Gıda güvenliği konusunun daha da önem kazandığını, bu konuda Gıda Mühendisleri ile ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşlarının ortak çalışması gerektiğini de ifade eden Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Gıda ile ilgili başta resmi otorite olmak üzere kamunun ilgili diğer kurum ve kuruluşları ile meslek örgütleri, üniversiteler, sektör temsilcileri, üretici birlik ve sivil toplum kuruluşlarıyla gıda güvenliğinin sağlanması için bir araya gelmeliyiz. Bu konuda gerçekten kaybedilecek zamanımız yok. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak toplumsal sorumluluğumuz gereği başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere konunun bütün paydaşları ile işbirliği yapmaya ve sorunların çözümüne dair üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kere daha ifade ediyoruz.”
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.