Gıda Denetim Ve Numune Taşıma Araçları Yenileniyor

Gıda Denetim Ve Numune Taşıma Araçları Yenileniyor

Antalya'da gıda denetimlerinde kullanılan numune taşıma araçları yenileniyor. Yeni araçlar +4 ile -18 derece arasında değişen sıcaklıklarda ve dört farklı ürün numunesinin nakline imkan tanıyor. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü...

Antalya'da gıda denetimlerinde kullanılan numune taşıma araçları yenileniyor. Yeni araçlar +4 ile -18 derece arasında değişen sıcaklıklarda ve dört farklı ürün numunesinin nakline imkan tanıyor. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, 2007'den bu yana kullandıkları araçları -18 dereceye ulaşabilmesi için geceden prize takarak soğuttuklarını, yeni araçta buna gerek kalmadığını söyledi.

Yenilenen ilk aracın tanıtımı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün bahçesinde yapıldı. Yaklaşık 28 bin liraya mal olan araçta yerli imkanlar ve yazılım kullanıldı. Araç, +4 ile -18 derece arasında taşıma yapabilen dört bağımsız bölmenin yanı sıra 3G SIM kartlı dokunmatik bir ekrana, bilgisayara ve yazıcıya da sahip. Yenilenen aracın aynı anda, et, süt, unlu mamul gibi farklı ürün gruplarından alınan numunelerin taşınmasına imkan sağladığını anlatan Dallı, eski araçlarda bu imkanın bulunmadığını söyledi. Diğer 6 aracın yıl sonuna kadar yenileceğini belirten Ahmet Dallı, bir yeni araç alımı için de bakanlığın bütçe verdiğini açıkladı. Dallı, seneye alınacak 5 yeni araçla birlikte gıda denetim ve numune taşıma araç sayılarının 13'e yükseleceği bilgisini de paylaştı.

Aracın programlı denetimlerin yanı sıra şikayetlerin takibinde kullanılacağını dile getiren Ahmet Dallı, yenilenen araçlarla kendilerine yönelik şikayetlerin de önüne geçileceğini belirterek şunları söyledi: "Numuneyi aldığımız ortamdaki sıcaklığıyla ya da şekliyle, her hangi bir bozulmaya yol açmadan laboratuvara ulaştırmayı sağlayacak ve bunu da kayıt altına alacak bir sistem oturtmuş olduk. Zaman zaman geçmişte bize 'Sizin aldığınız numune yolda bozulmuş olabilir' iddiasında bulunabiliyordu. Bunun tamamen önüne geçmiş olduk. Numunenin alındığı ortamdan itibaren sıcaklık kayıtlarını kayıt altına alıyor. Kişiye de bilgisayar çıktısı veriyoruz. Ulaştığı laboratuvar ortamında da sıcaklık çıktısı alıp dosyalayabiliyoruz. Bu bizim için hukuki olarak da dayanak teşkil ediyor artık. Uzun süre güvenle kullanabileceğimiz, verileri kayıt altına alabileceğimiz kimsenin aklında şüphe bırakmayacak şekilde verileri güncel alarak kayıt altına tutabileceğimiz bir ortamımız oldu. Bu sistem Türkiye'de sadece biz de var. Böyle bir araca sahip başka bir il yok. Türkiye'ye örnek olabileceğini düşünüyoruz."

Halen kullanmakta oldukları araçların -18 dereceye ulaşabilmesi için geceden prize takarak sabaha kadar soğutmak zorunda kaldıklarını da anlatan Dallı, yeni aracın bu zahmetten kurtardığını kaydederek, "Ekipler sabah buradan çıkarken araç hareket ettiği anda soğutucu çalıştırılıyor. Hedef işletmeye gidene kadar ortam sıcaklığı -18 derece oluyor. Önceden -18 için elektriğe akşamdan takıyorduk. Şimdi böyle bir sıkıntı yok." diye konuştu.

DENETİM SAYILARI ARTIYOR

Antalya'da 220 civarında yetkili personelle yürütülen çalışmalarda yıl başından 22 Ağustos'a kadar 12 bin 402 işletme denetlendi, 2 bin 401 numune alındı. Denetimlerde 259 idari para cezası uygulanırken, 5 savcılığa sevk işleme gerçekleştirildi, 2 işletme ise faaliyetten men edildi. 2012'de 13 bin 101, geçen yıl 16 bin 500 denetim sayısına ulaştıklarını aktaran Dallı, "Her yıl denetimleri ve numune sayılarını artırıyoruz. Öyle görünüyor ki bu yıl geçtiğimiz yılı da geçeceğiz. Yılı 17 bin denetim, 3 bin 500 numune ile kapacağız. Geçtiğimiz yılın üzerinde bir rakam. " dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.