Gezici'nin Avukatı Özer: 'Makul Şüphe' Gerekçesi Hukuka Aykırı

Gezici'nin Avukatı Özer: 'Makul Şüphe' Gerekçesi Hukuka Aykırı

Adana’da devlet büyüklerine Twitter yoluyla hakaret ettiği gerekçesiyle ‘makul şüpheli’ olarak bugün gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan gazeteci Aytekin Gezici, savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Gezici’nin avukatı Yusuf...

Adana’da devlet büyüklerine Twitter yoluyla hakaret ettiği gerekçesiyle ‘makul şüpheli’ olarak bugün gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan gazeteci Aytekin Gezici, savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Gezici’nin avukatı Yusuf Özer, makul şüphe ile mevcut mevzuata göre gözaltına alma işlemi yapılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Aytekin Gezici’nin gözaltına alınma sebebi ve gözaltına alındıktan sonra çeşitli hukuksuzluklar yaşandığını vurgulayan avukat Özer, bununla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. ‘Makul şüpheli’ kavramının önceki yasalarda bulunduğunu ancak çok dejenere edildiği için kaldırılarak yerine ‘somut delil’ şartı gerildiğini hatırlatan Özer, "Makul şüphe ile mevcut mevzuata göre gözaltına alma işlemi yapılması hukuka aykırıdır. Yapanlar görevi ihmal, görevi kötüye kullanma suçundan hakkında idari ve yasal işlem yapılması gerekir. Aytekin Gezici ile ilgili yapılan işlemler tamamen hukuka aykırı, usule, sisteme aykırı bir durumdur. Son zamanlarda terörle etkin mücadele yapabilmek adına bu yeniden gündeme getirildi. Yani bizdeki yasaların tamamı bir etki tepki yasası olarak ortaya çıkıyor. Bir olay toplumda oluşuyor, onu önlemek için en katı yasal düzenleme hemen getiriliyor ama o olaya uygulanmıyor. O yasa, daha sakin daha normal olan olaylara uygulanıyor ki asıl sıkıntımız budur. ‘Makul şüphe’ daha yasalaşmamasına rağmen bu uygulanıyorsa yasalaştıktan sonra her olaya bunun uygulanması hukukla bağdaşmaz." dedi.

Aytekin Gezici’nin gazeteci, fikir adamı, kitap yazarı olduğunu anlatan Özer, "Kitap yazar, paylaştığı iddia edilen tweet'lerle ilgili makul şüphe var deyip arama yapılması, gözaltına alınması, ekiple evine sabahın erken saatlerinde varıp alınması, bu sistemin dejenere edilmesi, daha ilk baştan nasıl kötüye kullanılabileceğinin bir göstergesidir. Adliyenin içerisinde, adalet hizmetlerinin içerisinde avukatlık yapan birisi olarak şunu üzülerek söylüyorum; yargı sistemimizde, emniyet sistemimizde siyasal konjonktürden en önce etkilenen, en fazla etkilenen iki kurum haline gelmiştir ki bu üzücü bir olaydır. O nedenle, bu muameleyi kesinlikle tasvip etmiyoruz, bunla ilgili öğleden sonra Cumhuriyet savcılığına ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız." diye konuştu.

'GÖREVLİLER DURUMDAN VAZİFE ÇIKARMIŞ, AVUKATSIZ İFADE ALINDI'

Gezici’nin hakkında bir şikayet olmadan durumdan vazife çıkaran görevliler tarafından gözaltına alındığını anlatan Avukat Yusuf Özer, "İfadede şikayetçisi belli değil, muhtemelen bu tweet'teki paylaşımları görerek durumdan vazife çıkarılarak yapılmış bir olay. Bu tür eleştirilere tahammülsüzlük, bu tür eleştirilerin önünü kesmek amacıyla ilgili birimlerin yapmış olduğu bir durum. Doğrudan bir şikâyetçi göremiyorum burada. İkinci sıkıntı da bu, ben 155'i aradım. Müvekkilimin ifadesinde hazır bulunmak istiyorum, lütfen ilgili birime iletin, ben hemen geliyorum, hukuki yardımda bulunmak istiyorum, ifadesi alınmasın dememe rağmen, emniyete varmama rağmen ifadesini avukatsız olarak alıp göndermişler. Bunla ilgili de suç duyurusunda bulunacağız.” şeklinde konuştu.

'BU, DEVLETİNE MİLLETİNE BAĞLI VATANDAŞLARI KAHREDİYOR, KIZDIRIYOR'

Avukat Özer ayrıca, müvekkilinin evine dün polislerin gelerek müvekkilini sorduklarını, bunun üzerine Emniyet’e giderek hakkında herhangi bir soruşturma varsa müvekkilinin gelerek ifade verebileceğini söylediğini belirtti. Buna rağmen müvekkilinin sabah saatlerinde gözaltına alınmasının devlete olan güveni sarstığını anlatan Özer, "Adaletten kaçan insanlar değil bunlar. Bir siyasi çıktı, gençler sokağa dökülsün dedi, sokakları tarumar ettiler. Onlarca insanın yaşamına mal oldular. Bunlar hakkında hiçbir işlem yapılamıyor, bir gazeteci görüşünü paylaştı diye sabahın erken saatinde makul şüphe ile gözaltına alınıyor ve telefonuna el konuluyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Yani devletimizin düştüğü acziyet çelişkisi. Bir tarafta devlete meydan okuyanlara siz hiçbir şey yapamıyorsunuz, bir tarafta devletin bütün otoritesini hiç kullanamıyorsunuz ama diğer tarafta Twitter'da paylaştığı iddia edilen bir görüş nedeniyle hemen ensesine sarılıyorsunuz. Bu, bu ülkede yaşayan devletine milletine bağlı vatandaşları kahrediyor, kızdırıyor." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.