Genç beyinler kirletiliyor

Genç beyinler kirletiliyor

HİSDER’de Bilinçaltı Mesajları anlatan Yrd. Doç. Dr. Yağmur, Küçükbezirci, 21. Yüzyılın savaşlarının ekranlarda yaşandığını belirterek “Ekran terörüyle her tarafımız sarılmış vaziyette. Olumsuz bilinçaltı mesajlarla genç beyinler kirletiliyor” dedi

Hikmet, İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Cuma Sohbetlerinde, “Bilinçaltı Mesajlar ve Mankurtlaşma” konusu anlatıldı. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Bölümü İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde sunumlu olarak yaptığı konuşmasında, “Bilinçaltı mesajlarla genç beyinler kirletiliyor” dedi

Konuşmasına “21. Yüzyılın savaşları ekranlarla oluyor, ekran dediğimiz nesne sadece televizyon, sinema değil, bilgisayarlar, tabletler ayrıca akıllı dedikleri cep telefonları… Ekran terörüyle her tarafımız sarılmış vaziyette. Maalesef bu kanallar vasıtası ile olumsuz bilinçaltı mesajlar genç beyinlere servis ediliyor ve geleceğimiz yok ediliyor” şeklinde başlayan  Yrd. Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, gizli kapaklı bilinçaltı mesajların genellikle çocuklar ile gençleri hedef aldığını ifade ederek “Genç beyinler birileri tarafından kirletiliyor, bu toplumun hassas ayarları ile oynanıyor” dedi.

TOPLUM MANKURTLAŞTIRILDI

Mankurtlaşmaya örnek olarak televizyonu ve ekran terörünü gösteren Yrd. Doç. Dr. Küçükbezirci, 1979 yılında çıkan televizyonların siyah-beyaz olduğunu ve tek kapatma düğmesi bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “O zamanlar tv ekranında açık ve müstehcen bir sahne olduğu zaman hemen düğmesine basılarak kapatılırdı. Bu televizyonlarda çizgi filmler olsun, dizi filmler olsun ve diğer filmler olsun toplumu o hale getirdi ki makurtlaştırdı. Bu mankurtlaşma gizli kapaklı gönderilen mesajlar ile diğeri de alenen gönderilen mesajlarla yapılıyor. Artık günümüzde sınır tanımayan kanal ve program sayısı ile birlikte artık “öpüşme sahneleri” gayet normal hale geldi. Hatta öyle bir durum söz konusu ki aileler bir arada otururken ismini bile anmak istemediğim bazı dizilerde erotik sahneleri gayet rahat bir şekilde izleyebiliyor, izledikleri dizilerde yenge ile yeğeni çarpık ilişki yaşayabiliyor hatta dizideki yenge ölünce toplumun üzülmesi sağlanabiliyor. Bu durum bilinçaltına yerleştirilen mesajlar ile gelenek ve göreneklerin bile değiştirilebildiğinin göstergesidir.  Algı operasyonu diye adlandırdığımız ve ekranların aracı olarak kullanıldığı “yozlaşmayı meşrulaştırma süreci”  maalesef bir çığ gibi büyüyor. Ekranlarla, bilgisayarlarla, sosyal medyayla, kitaplarla ve dergilerle toplum mankurtlaştırılıyor.”

MESAJ YERLEŞTİRME TEKNİKLERİ

Pek çok bilinçaltı mesaj yerleştirme tekniklerinden sunumlu olarak bahseden Küçükbezirci, “Meselâ, koku. Kokuyla bilinçaltımıza mesaj yerleştirilerek sizi alışverişe zorluyorlar. Alışveriş yap. Kendini enerjik hisset. Bankaya gidiyorsunuz size güven verici kokular gibi… Lokantalarda iştah açıcı, bankalarda güven aşılayıcı, tekstil sektöründe ise dinamizmi öne çıkarıcı özel kokular kullanılıyor” dedi. Bir başka bilinçaltı mesaj gönderme tekniğinin ise, Amerika Birleşik Devletleri ordusunun ve istihbarat birimlerinin kullandığı Alçak Ses Yayma Tayfı olarak isimlendirilen ve bilinçaltına sessiz mesaj göndermeye yarayan projesi olduğunu kaydeden Küçükbezirci, bunun özgürlük ve demokrasi getireceğiz denilerek Irak’ta denendiğini ifade ederek “Irak halkına radyo programlarında düşük frekansta “Direnmeniz Faydasız” mesajı gönderilmiştir.  Alçak Ses Ortaklığı’nın Başkanı Edward Tilton bu sistemin Irak’ta Çöl Fırtınası Harekâtında başarılı olduğunu yazmıştır” dedi. Sohbetin soru-cevap kısmından sonra Yrd. Doç. Dr. Yağmur Bezirci’ye, HİSDER adına teşekkür plaketini Gazeteci-Yazar Mustafa Balkan takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.