Gelir testi yaptırmak zorunlu

Gelir testi yaptırmak zorunlu

Genel Sağlık Sigortası hakkında önemli açıklamalarda bulunan Mali Müşavir Celal Emiroğlu, gelir testi yaptırmanın zorunlu olduğunu yaptırmayanların ise en yüksek prim üzerinden 213 TL ödeyeceğini söyl

Genel Sağlık Sigortası hakkında önemli açıklamalarda bulunan Mali Müşavir Celal Emiroğlu, gelir testi yaptırmanın zorunlu olduğunu yaptırmayanların ise en yüksek prim üzerinden 213 TL ödeyeceğini söyledi.

Mali Müşavir Celal Emiroğlu, Genel Sağlık Sigortası (GSS) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yeşil karta muhtaç kimselerle, zenginleri ayırmak için çok değişik yollar uyguladığını belirten Mali Müşavir Celal Emiroğlu, “Müracaat eden kişinin elektrik, su, telefon, doğalgaz, internet ve cep telefonu abonelikleri bile kontrol edilecek. Kredi kartı kullananların limitlerine bakılacak. Banka hesapları, kullandıkları tüketici kredileri değerlendirilecek. Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) projesinden veriler de komisyonca çapraz kontrolden geçirilecek. Ayrıca tüm bu incelemelerden sonra aile içindeki kişi başına düşen gelir paylarına da bakılacak” dedi. 
HERKESİN SAĞLIK GÜVENCESİ OLACAK
Emiroğlu, 2012 tarihinden itibaren SGK primleri 30 günden az olanlar, çalışmayanlar, çalışıp da hiçbir sosyal güvenlik kurumuna kayıt yaptırmayanlar ile daha sonra, 2013 yılına kadar kapsam dışı tutulan hükümlüler, tutuklular, erler, erbaşlar, banka ve sandık borsa mensupları da kapsama dâhil edilmesiyle Türkiye’nin tamamı sağlık şemsiyesi altına alınacağını söyledi.
“Sigortasız hiçbir vatandaş bırakılmayacak. Türkiye'de ikamet edenler, zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alınacaktır” diyen Emiroğlu, şunları kaydetti: “Ayrıca kanunla birlikte yeşilkart kalkmıyor, sadece sıkı bir kontrol geliyor. Vizesi olanlar aynen devam edecek,vizesi bitenler ise yeni uygulamaya tabi olacak. Yeşil kartlar iptal edilmeye başlandığı zaman, yeni başvuru müracaatlarının değerlendirilmeleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na gidecek. İşçi, memur veya esnaf olarak çalışan zorunlu sigortalılar ve emekliler ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler için herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Bağ-kur kapsamında (4-b) prim borcu olan esnaf,
36 aya kadar taksitlendirme yapabilecek. 18 yaşın üzerindeki çocuklar öğrenci ise ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecektir. 18 yaşın üzerinde çalışmıyor ve okumuyorsa gelir testi yaptırmak zorundalar. 25 yaşın üzerinde okuyor bile olsa erkek çocuklar da gelir testi yaptıracak”
KİM NE KADAR PRİM ÖDEYECEK?
Gelir tespiti işlemlerinin, kişinin gelir tespiti başvurusundan itibaren en geç 1 ay içerisinde tamamlanacağını belirten Emiroğlu, “Hesaplamalar sonucu tespit edilen ortalama geliri, mevcut asgari ücretin üçte birinden (295 TL) az olan vatandaşlar yoksul kabul edilerek primleri devlet tarafından ödenecek. Geliri, asgari ücretin üçte biri (295,3 TL) ile asgari ücret (886,5 TL) arasında olanlar 295,3 liranın 12’de 1’i kadar, geliri, asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olanlar asgari ücretin (886,5 TL) 12’de 1’i kadar (106,38 TL), geliri, asgari ücretin iki katından daha fazla olanlar, asgari ücretin iki katının (1773) 12’de 1’i kadar primi kendisi yatıracak. 30 günden az çalışan sigortalılar eksik günlerine ait GSS primlerini 30 güne tamamlamakla yükümlü olacak. Eksik primler yatırılmazsa vatandaş GSS’den yararlandırılmayacak, ödenmeyen primler çalışandan faiziyle tahsil edilecek” diye konuştu.
ÖĞRENCİLERİN TEDAVİ GİDERLERİNİ SGK KARŞILAYACAK
Kanunun hayata geçmesi ile birlikte üniversite öğrencilerinin tedavi giderlerinin üniversite sağlık kültür ve spor daire başkanlığı tarafından karşılanması uygulamasının sona erdiğini dile getiren Celal Emiroğlu, şunları kaydetti: “25 yaşını doldurmamış üniversite öğrencilerinin sağlık giderleri SGK tarafından karşılanacak. Gelir testi yaptırmak istemeyenler, Kuruma verecekleri gelir testi yaptırmak istemediklerine ilişkin yazılı beyan üzerine asgari ücretin iki katı üzerinden prim ödeyerek genel sağlık yardımlarından kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler yararlanabilirler. Hiç uğramazlarsa da resen en yüksek prim üzerinden (213 TL) ödeyecekler. 65 yaş veya özürlü aylığı alanlar herhangi bir vize ve gelir testi işlemine tabi olmaksızın aylık aldıkları sürece kendileri ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler, genel sağlık sigortasından yararlanacaklardır.”
HABER MERKEZİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.