"Gelenek Ve Modernite Arasında İslam Yorumları" Toplantısı

"Gelenek Ve Modernite Arasında İslam Yorumları" Toplantısı
Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ile İslami İlimler Araştırma Vakfı’nın (İSAV) ortaklaşa düzenlediği “Gelenek ve Modernite Arasında İslam Yorumları” konulu tartışmalı...

Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ile İslami İlimler Araştırma Vakfı’nın (İSAV) ortaklaşa düzenlediği “Gelenek ve Modernite Arasında İslam Yorumları” konulu tartışmalı ilmi toplantı başladı.

Açılış konuşmasını yapan NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, 12 adet bildirinin tartışılacağı toplantıda serbest müzakerenin de olacağını söyleyerek, bu ilmi toplantının hayırlara vesile olmasını temenni etti. Yenidünya düzeninde bir söz söylemek için Müslümanlar olarak sahip olunan envanterleri değerlendirmenin önemli olduğunu söyleyen Altıntaş bu çalışmanın başından beri çaba sarfeden ve kendilerini destekleyen herkese teşekkür edip toplantının başarıyla tamamlanmasını temenni etti.

Vakıflarının kuruluşundan bugüne içinde bulundukları çalışmalar hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan İslami İlimler Araştırma Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Ali Özek, ölçümüzün kitap ve sünnet olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında, “Müslümanların problemleri kendi içlerindedir. Biz kendi hatalarımızı düzeltebilsek düzeliriz. Kimseye uzaklıktan kötülük gelmez. Bütün kötülükler yakınımızdadır” dedi.

“MÜMİNLER OLARAK DOĞRU VE HAKKIN YANINDA OLMALIYIZ”

İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ise, bu toplantının sonuçlarının sadece söylemlerde kalmadan hayata dönüşmesini temenni ederek konuşmasına başladı. Akpınar; “Bir şeyin eski olması ille de yanlış olması ve reddedilmesi anlamına gelmez. Bir şeyin yeni olması da mutlak doğru ve kabul edilir olduğunu göstermez. Önemli olan o şeyin, doğru ve hak olduğunun ortaya konmasıdır. Biz müminler olarak doğru ve hakkın yanında olmalıyız. Köklerimizden alacağımızı doğru bir şekilde almalı ancak köklere takılıp kalmamamız gerekiyor. Dalı, yaprağı, meyvesi olmayan ağaç bir odundan öteye geçmeyecektir. Bu toplantının ufuk açacağını, faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Uslu, Konya’nın Turizm Başkenti olmasının bir iletişime vesile olmasını temel aldıklarını ve bu programların da bu bağlamda anlamlı olduğunu kaydetti. Geleneğin bu güne taşınması gerektiğinin altını çizen Uslu, “Geleneğin bugünün imkan ve fırsatlarıyla günümüze taşınması gerektiğini düşünüyorum. Geleneğin bugüne taşınmasıyla ilgili olarak yapılacak, pergeli genişletecek her çalışmaya katkılarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“DÜNYEVİLEŞME BİZİ DİBE DOĞRU ÇEKİYOR”

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, dünyevileşmenin bizi dibe doğru çektiği bir dönem yaşadığımızı belirterek, “Bu dünyevileşme bizi geleneğimizden, ailemizden, mahallemizden çekip kendi rahatına alıyor ve nereye gittiğimizi bilmeden günlerimizi geçiriyoruz. Ülke olarak da bir yandan doğrulmaya çalışırken, bir yandan da mazlumların sorunlarına derman olmaya çalışıyoruz. Bu ikisini bir arada yürütmek gerçekten zor. Bu anlamda hem sakin hem de hızlı davranarak sorunlarımızı kendi içimizde çözmek yeni şeyler söylemek zorundayız” dedi.

Yeni yüzyıla kadar gelenek ve modernite diye bir karşılaşmanın olmadığını kaydeden Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, yaşanan gelişmelerin dinden bağımsız gibi görünse de İslam Dünyasına büyük etkileri olduğunu belirtti. Sosyal değişimin dini çok büyük ölçüde etkilediğinin altını çizen Bardakoğlu, hayatın, geleneğin, kalıplarından çok daha uzak bir yere doğru aktığını hatırlattı. Dini ilimlerin müfredatının yeniden ele alınması gerektiğini kaydeden Bardakoğlu, bu toplantının gelecekte yapılacak çalışmalara ufuk açması anlamında önemsediğini de söyleyip katılımcılara teşekkür etti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.