Gazeteciye yol gösterecek

Gazeteciye yol gösterecek

Gazeteci-Yazar Mustafa Arslan, uzun süre üzerinde çalıştıktan sonra kaleme aldığı ‘Ne Haber’ adlı kitabını yayınladı. Arslan, kitabın mesleğe yeni başlayan gazeteciler için iyi bir kaynak olduğunu söyledi

Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı ve Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, kaleme aldığı ‘Ne Haber’ adlı kitabını Konya Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı. Bugüne kadar, aktif olarak gazetecilik yapanlar ve iletişim fakültesi öğrencileri için çok sayıda kitap basıldığını belirten Mustafa Arslan, Ne Haber adlı kitabın diğerlerinden farkının pratik hayattan esinlenerek oluşturulmuş bir çalışma olduğunu söyledi.
Kitabın 4 ana bölümden meydana geldiğini belirten Mustafa Arslan, “Gazetecilerin ‘Bugün ne haber yapsam?’ sorusunun yanıtını arayan kitabın ilk bölümünde 100 tane haber önerisi yer alıyor. 2. bölümde ise bin adet haber önerisi birer paragraflık yol gösterici açıklamalar ile sunuluyor. Söz konusu haberleri ana sınıflara da ayırdık. Bu bölüm çalışmamızın ana omurgasını oluşturuyor. İstedik ki, sabahleyin göreve başlayan muhabir arkadaşımız ‘Bugün ne haber yapsam?’ sorusunun yanıtını bulsun. Cevap bulmakla da kalmasın, kendi önerisini ortaya koysun. Bu çalışmada yer verilmeyen ve kendi bölgelerinin sorunlarına, zenginliklerine ilişkin fikirler geliştirebilsin” dedi.
İLETİŞİM ÖĞRENCİLERİNE STAJ PROJESİ
Kitabın 3. bölümünde bir habere hangi ayrıntılarla yaklaşılabileceği ve hangi detaylarla bakılabileceği ile ilgili bir haber çalışmasını örnek olarak aktardıklarını dile getiren Mustafa Arslan, çalışmanın son bölümünde ise mahalli basının sorunları ve çözüm yollarına ilişkin önerilerin yer aldığı bir rapor ile iletişim fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin mahalli basın ve KOBİ’lerde 1 yıl süre ile stajına ilişkin proje önerisinin yer aldığını anlattı.
Ankara Gazeteciler Cemiyeti Yayınları tarafından 3 bin adet basılan kitabın mahalli ve yaygın basın kuruluşları ile ülke genelindeki iletişim fakültelerine ulaştırılacağını söyleyen Gazeteci –Yazar Mustafa Arslan, çalışma incelendiğinde haber önerilerinde daha çok toplumsal fayda ekseni üzerinde durulduğunun görüleceğini ifade etti.
Mesleğe yeni başlamış olan gazetecilere ve iletişim fakültelerinde öğrenim gören gazeteci adaylarına da tavsiyelerde bulunan Arslan, “Değerli meslektaşlarıma yazının gücünü, fotoğrafın etkisini toplumsal fayda için kullanmalarını öneririm. Ayna gibi olun, yansıttığınız bilgi, olay gerçeklere dayandığı gibi değişmesin, eğilip bükülmesin. Projektör gibi olun, topluma, olaylara ışık tutun, karanlıkların ortadan kalkmasına vesile olun. Toplumu rahatsız etmeyin, ortamı bozmayın, hastalık yaymayın. Hava gibi olun, görünmeseniz de düzenin ve sağlığın teminatı olun, temiz kalın. Alçakgönüllü olun, mesleğin sağladığı görece ayrıcalığın büyüsüne kapılmayın, araştırın, inceleyin, aydınlatın” diyerek sözlerini tamamladı. Gazetecilerin ‘Ne Haber’ kitabı ile ilgili sorularını da cevaplayan Mustafa Arslan, daha sonra toplantıya katılan gazetecilere hediye ettiği ‘Ne Haber’ kitabını imzaladı.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum