Garibana zam zulmü

Garibana zam zulmü

Yeni yılda yapılan zamlara tepki gösteren Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, "Asgari ücrete yapılan zamlar ortada. Buna karşılık ulaşıma, akaryakıta, suya ve gıda ürünlerine ciddi zamlar geldi. Bu zamlar garibana bir eziyettir" dedi

Asgari ücret 2017'de yüzde 8 oranında arttı ancak yapılan zamlarla birlikte vatandaşın cebine para kalmadı. Maaşını henüz cebine koymayan vatandaş, yapılan zamlarla beraber daha para cebine girmeden elinden çıkmış oldu. Yapılan zamlarla birlikte özellikle asgari ücretli çalışanlar yine sefalete mahkum edildi. Yeni yıla ekmekten suya, toplu ulaşımdan harçlara kadar birçok alana zamla girildi.

EKMEK, SİMİT VE SU ARTIK ZAMLI

1 Ocak'tan itibaren geçerli olan yeni fiyata göre, 250 gram ekmek 80 kuruş yerine 1 liradan satışa sunuldu. Halk ekmeğin fiyatı da 80 kuruştan 90 kuruşa yükseltildi.  Sade simit ve poğaça da 1 liradan 1,25'e çıkarıldı. Ekmeğin fiyatının yükseltilmesine gerekçe olarak işçi, kira ve diğer girdilerde yaşanan maliyet artışları gösterildi.  Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) her yıl başında yaptığı zam geleneğini bozmadı ve su ücretlerine zam yaptı.Meskenlerdeki suyun metreküp fiyatı yüzde 7 oranında zamlandı. Yapılan yeni zam ile KOSKİ, mesken tarifesi metreküp fiyatını 2.96’dan 3.18’e yükseltti.

VATANDAŞ SEFALETE MAHKUM EDİLDİ

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, yıllık olarak yapılan vamlarda vatandaşı en çok etkileyen zammın akaryakıt olduğunu söyledi. Dinç,"Bir tarafta asgari ücrete yüzde 8 zam getiriliyor. Bir taraftanda zamlar getiriliyor. Tüketicilerimizi de en çok korkutan zam ise akaryakıttır. Malum Türkiye'de ve Konya'da araç sayısı her geçen gün arttığı için akaryakıt sektörüde vatandaş için büyük sir önem teşkil ediyor" dedi. Belediye'nin ve Valilik'in fırıncılar odasının aldığı zam kararını denetleme yetkisi olmasına rağmen hiçbir faaliyette bulunulmadığını dile getiren Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç,"Gıda sektöründe yapılan zamlar denetlenmiyor. Belediye ve Valilik'in yapılan bu zamları denetleme yetkisi olmasına rağmen bu konuda herhangi bir çalışma göstermiyor. Her yıl 10 kuruşta olsa zam geliyor. Gıda sektöründe yapılan bu zamların  denetlemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

TOPLU ULAŞIMA TEŞVİK EDİLMİYOR

Toplu ulaşım da zam geleneğinden geri kalınmadı. İndirimli Elkart 1,30 TL’den 1.45 TL’ye Tam Elkart 1,80 TL’den 1.95 TL’ye çıkarıldı. Ortalama 100 binişte kullanılan aylık sınırsız indirimli abonman elkart 75 TL’den 85 TL'ye, aylık sınırsız tam abonman elkart 115 TL’den 125 TL’ye şeklinde belirlendi. Konya'da araba sayısının her geçen gün arttığını ve vatandaşın toplu ulaşıma teşvik edilmediğini söyleyen Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, "Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin aldığı kararda, toplu ulaşım harcama kalemlerinde meydana gelen artışlar nedeniyle otobüs ve tramvaylarda kullanılan elkart ve yolcu taşıma ücretlerine yapılan zam ihtiyaç kaynaklı olabilir. Ancak bu vatandaşı toplu taşımadan uzaklaştırır. Konya'da neredeyse bir milyon araç var. Bu hem maddi hemde hava kirliliği olarak zarar veriyor. Vatandaş toplu taşımaya teşvik edilmeli" ifadelerine yer verdi.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.