Futbolu medrese talebeleri gizlice oynamış

Futbolu medrese talebeleri gizlice oynamış

Gazeteci-Yazar Nail Bülbül, Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalının kendisine Konyada futbolu ilk defa biz oynadık. O zaman medrese talebesi idik. Gizli olarak sığırın idrar torbasını şişirir, top niyetine oynardık dediğini anlattı.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Sille Konağı’nda düzenlediği Sille Salı Sohbeti’nde “Geçmişten Günümüze Konya’dan Hatıralar”la ilgili önemli açıklamalarda bulunan gazetemizin eski spor müdürü ve köşe yazarımız gazeteci-yazar Nail Bülbül, gazeteciliğe, 1954’de Yeni Meram’da “spor muhabiri” olarak başladığını ve fotoğrafın tanesini 25 kuruştan İstanbul’da çıkan Türk Spor Gazetesi’ne haber gönderdiğini belirterek “İstanbul’dan gelen Tacettin Öney, gazetenin yazı işleri müdürü idi. Muhabirlik teklifini ona yapmış ve ilk haber ve yazılarımı kendisine teslim etmiştim. Tam 2,5 ay imzam çıkmadı. Bir gün gazeteye gittiğimde bana “Haber ve yazıların çıkıyor, fakat imzan hiç çıkmıyor. Merak etmiyor musun?” diye sordu. Sonra cevap olarak şunları söyledi: Gençsin, imzan çıktığı zaman hava atarsın ve böylece ayakların yere basmaz. Mesleğini kavrayamaz ve iyi bir muhabir olamazsın diye böyle yaptık.”

Konya’nın 60 yıllık geçmişiyle ilgili açıklamalarda bulunan ve bazı hatıralarını nakleden deneyimli gazeteci Bülbül, Varlık Vergisinin alındığı tarihlerde bu vergiyi ödeyemeyen vatandaşların, Akyokuş Yolu yapımında çalıştırıldığını kaydetti. 1950’li yılların Konya’sında Toros Hanı, Tahralı Hanı, Sulu Han, Beyşehir Hanı, Hacı Tevfik Hanı gibi 13 han bulunduğunu ve Tevfikiye Caddesi’nde 3-5 sarraf dükkânının yer aldığını kaydeden Bülbül, Konya’ya ilk helvanın İzmir’den, 1864 doğumlu olan ve 1934’de vefat eden Helvacı Hacı Rasih tarafından getirildiğini ifade etti.
Alâeddin Tepesi’nde bulunan ve yakılan Belediye Sineması’nın, Viyana’daki opera salonları gibi çok orijinal olduğunu ve Mevlâna’yı anma törenlerinin ilk defa Halkevi ile bu sinemada yapıldığına işaret eden Bülbül, 1920’lerden evvel Konya’da 100’ün üzerinde medrese ve mahalli mektebinin bulunduğunu, Aziziye Camii’nin de 105 vakıf dükkânının olduğuna dikkat çekti.
KONYA’DA İLK FUTBOLU KİMLER OYNADI
Ünlü bestekâr Münir Nureddin Selçuk’un eskiden futbolcu olduğunu ve Fenerbahçe B Takımında oynadığını kaydeden gazeteci Nail Bülbül, İdmanyurdu ve Çankaya futbol takımlarıyla ilgili Osman abi dediği kişiden naklen şunları aktardı: 1934’lü yıllarda Konya’da üç kulüp varmış. Bunlar İdmanyurdu, Gençler Birliği ve Selçuk Spor. İdmanyurdu ile Atatürk’ün kurdurduğu Çankayaspor, Konya’da maç yapıyorlar. İdmanyurdu 4-2 galip geliyor. Selanikli oyunculardan kurulu Çankayaspor ile Ankara’da yapılan rövanş maçı ise 2-2 berabere bitiyor. Bu Atatürk’ün dikkatini çekiyor. Takım Kafile Başkanı Rafet Çağlar ile birlikte Çankaya’ya Atatürk’ün huzuruna çıkıyor. Rafet Bey, zeki ve akıllı davranarak Cumhurbaşkanı Atatürk’e, Çankayaspor’un Selanik’li oyunculardan kurulu olduğunu söylüyor. Bu cevap Atatürk’ün hoşuna gidiyor ve kulüp olarak bir eksiklerinin olup olmadığını soruyor. Rafet Bey de idman yapacak sahalarının bulunmadığını söylüyor. Atatürk’te eski adı Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı olan Beden Terbiyesi yetkililerine bu isteğin yerine getirilmesi için yazılı talimat veriyor. Bu talimat gereği bugünkü Konya İHL’nin bulunduğu yerde, Ermeni Gazoros’un konağı ve büyük bahçesinin olduğu arsa; 500 lira bedel karşılığında İdmanyurdu Kulübü’nün oluyor.”
Yazar Nail Bülbül, Konya Tarihi’ni yazan İbrahim Hakkı Konyalı ile 1981’de Türkiye’de Yarın gazetesini ziyaret ettiği zaman görüştüğünü ve kendisiyle bir röportaj yaptığını belirterek “Konya’da ilk futbolu kimler oynadı?” sorusuna Konyalı’nın, şu cevabı verdiğini söyledi: “Konya’da ilk defa futbolu biz oynadık. 1918’li yıllarda gençtik ve medrese talebesi idik. Topu hocalarımızdan gizli oynardık. Ama futbolun nasıl oynanacağını hiç bilmiyorduk. İstanbul’dan getirdiğimiz Top Mecmuası’nda Refik Osman Top, topun nasıl oynanacağını resimlerle anlatıyordu. Bu problemi o şekilde çözdükten sonra arkadaşlar arasında sığırın idrar torbasını şişirir ve top niyetine oynardık.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.