Fuardan üretilen fırsat
DÜSSELDORF MATBAA FUARI
Fuar etkileyici olmanın ötesinde çarpıcı.
Sanki bir ilçe hatta şehir kurulmuş. Tam 17 holde sergileniyor ‘dünya’nın baskı teknolojisi. Uzakdoğulular da burada. Almanlar zaten sektörün baş aktörü.
Baskı makineleri üretim devi Heidelberg 1. holü tamamen kapatmış.
Speedmaster 10 renk makine, baskı makine olmaktan çok bir uçağı andırıyor.
Hayran hayran baskı şovu izliyoruz.
RENGİMİZİ AVRUPA’YA TAŞIMIŞIZ
Almanya’yı gerçekten Alamanya yapmışız. Açık söylemeliyim Konya sokaklarında bizim Almanya sokaklarında caddelerinde dolaştığımız rahatlıkta Almanlar dolaşsa sindirim zorluğu yaşarız. Düseldorf’ta da Köln’de de rengimizi vermişiz. Mülheim’da Türk Mahallesi’nde yer alan tamamen Türk lokanta ve ticarethanelerinin bulunduğu caddede Almanlar’dan daha rahat dolaşıyoruz.
Avrupa’nın merkez ülkelerine hiç gitmemiştik.
Ticaret Odası ile KOSGEB’in Düsseldorf Drupa Fuarı’na davet aldığım sırada karışık duygular içinde idim. Bir taraftan yayın kuruluşlarımızın yoğun işleri bir taraftan Basın İlan ile ilgili takip ettiğimiz konular ve yaptığımız ziyaretler vardı. Söz konusu olan davetti ve icabet etmek gerekiyordu.
İlginç organizasyon. En azından benim alışık olmadığım.
Uçak kaçırmalar, bir gün önce gidip bir gün sonra gelmek zorunda kalmalar. Farklı oteller...
Kurgulanışı, hedefleri itibari ile son derece isabetli, uygulamalar itibari ile Ticaret Odası’nın hem de Konya Ticaret Odası’nın yapmaması gereken organizasyon zaafiyetlerine maruz kaldığımız bir gezi oldu. Bu tespit, olumlu görüşümüzü olumsuza taşımaz. Ne var ki bu şehirde MÜSİAD, ASKON, AKTİSAD gibi işadamı kuruluşları, Sanayi Odası gibi odalar ve tek tek işadamlarımız, turizm firmalarımız dünyayı hallaç pamuğu gibi atıyor. Bu şehirden sabah kalkan ilk uçakta sadece ABD’nin üç şehrine insanımız uçabiliyor. Hal böyle iken KTO’nun ahraz bir zamanına ve seçtiği ahraz bir tur şirketine rastgelmiş olduk. Heyetimizin küçük parçasının mensupları bendeniz ANMEG Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özer Abi, Yeni Şafak Temsilcisi Lokman Koyuncuoğlu, Yeni Konya Genel Müdürü Mustafa Tatlısu ve Anadolu Manşet İmtiyaz Sahibi Uğur Altun’dan oluşuyor. Hoş heyetin büyük parçası da havaalanında ikiye ayrılıyor ve iki defada ulaşıyor hedefe!
7 Mayıs'ta gecelediğimiz İstanbul’dan erken saatlerde Düsseldorf’a uçuyoruz.
Pasaport kontrolde, her yurtdışı seyahatinde kendimize bir defa daha kızdığımız dil sorunu kaygısı eşliğinde control noktasına ulaşıyoruz. İki polisten birinin Türk olması işimizi kolaylaştırıyor ki bu kolaylık sonradan gezimizdeki kolaylıklar zincirinin ilk ama önemli halkası oluyor.
Türkiye’de çok da işimize yaramayan Sarı Basın Kartı’nın deyim yerinde ise yiğitliğini görüyoruz.
Düsseldorf Matbaa ve Basım Teknolojileri Fuarı’na günlük ziyaret ücreti 60 Euro. Biletinizi internetten almışsanız eğer bu fiyat 40 Euro’ya iniyor. Biz sarı basın kartlılar içinse giriş kartı düzenletmek sureti ile ücretsiz.
Düsseldorf, Almanya’nın en kalabalık Eyaleti Kuzey Ren-Vesfalya Eyaleti’nin Başşehri.
İlk ve ikinci gün gezdiğimiz Fuar ile ilgili izlenimlerimizi birleştirerek paylaşalım.
Fuar etkileyici olmanın ötesinde çarpıcı.
Baskı makineleri üretim devi Heidelberg 1. Holü tamamen kapatmış.
Speedmaster 10 renk makine, baskı makine olmaktan çok bir uçağı andırıyor.
Hayran hayran baskı şovu izliyoruz.
İlgi alanımızdaki bobin basan makinelere ilişkin GOSS’ta birer kule ve KBA’da sanal sunum izliyoruz.
Xerox’un sanatla işini birleştiren şovu da görülmeye değer.
Başlarda, neden bu kadar uzun süre fuar gezisine ayrılmış sorumuzun biraz olsun havada kaldığına şahit oluyoruz gezdikçe. Ancak sektörün tamamına ilgi duymamız da söz konusu olamayacak durumda.
Fuar katılımcıları arasında Türk Firmaları da var. Bunlar arasında makine tedarikçimiz Karakuş Makine, Sedef Davetiye ve Kombassan’ın iştiraki Muratlı Karton’u sayabiliriz. Amerika yol arkadaşım Muratlı Karton Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şahbazı ziyaret ediyoruz heyet olarak.
İkinci günün sabahına Düsseldorf Ticaret Odası ziyareti ile başlıyoruz.
Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti’nde yatırım imkanları odaklı bir sunum karşılıyor bizi.
Dünkü Merhaba’yı takip edenler bu sunumun Konya’da gerçekleşmiş halini görebilir.
Sunumda Alman usulünün lokantada hesap bölüşümüne indirgenemeyeceğini, Alman usulünün ciddiyet ve disiplin olduğunu bir kez daha görüyoruz.
Kuzey Ren Vesfalya Ruhr Havzası’nı bünyesinde barındırıyor. Havza maden merkezi olmakla beraber sanayinin de kalbi. 500 kilometrelik çapta 500 milyon kişi yaşıyor ki Avrupa’da bu erişim imkanına sahip başka bir bölge bulunmuyor.
Düsseldorf’ta düzenlenen 50 fuarın 23’ü dünya çapında ve çoğu dünyanın en büyüğü. Drupa da bunlardan biri ve 4 yılda bir düzenleniyor. Konya’nın fuar organizasyonlarına vermesi gereken önemi bir kez daha anlıyoruz burada.
Eyalet aynı zamanda Türkler’in en yoğun yaşadığı bölge hüviyetine sahip.
Biz orada iken seçime hazırlanıyordu. Döndüğümüzde ise Şansölye Merkel’in mağlup çıktığı bir seçim yaşandı.
Seçim öncesi Köln’de İslam Karşıtı pankartlar elektrik direklerine asılmıştı ve karşı gösteriler de yapılıyordu.
Almanya yeşil bir ülke.
Düseldorf nüfusu Konya kadar bile değil ama inanılmaz bir fuar şehri. Geçinemedikleri Kölnle araları 35 kilometre. Ama tam 4 otobanla birbirlerine bağlılar. Birbirlerinin yemeklerini yemek istemeseler de Düseldorf Drupa Matbaa ve Basım Teknolojileri Fuarı Kölnü de hareketlendirmiş. Komşuda pişer misali.

Ne New York ne Londra ne Paris ne Düsseldorf ya da Köln... Açık hava reklam unsurlarının bu kadar fütursuzca, bu kadar kaba, Konya kadar sınır tanımaz bir şekilde fink attığı bir başka yer göremezsiniz. Biz de göremedik. Wall’ün memleketi Almanya’da, Almanya’nın şehirlerinde de. Şehrin idarecileri, Zafer’de olduğu gibi sanatsal unsurları getirip uygulamışlar uygulamasına da tepesine kabalığı ile renk görgüsüzlüğü ile ağır bir yumruk da vurmayı ihmal etmemiş.
Düseldorf Almanya’nın moda merkezi Paris’teki Şanzalize’ye benzer hali var.
2. Dünya Savaşı’nda şehir tamamen yıkılmış.
Almanlar askeri olarak hala ABD’nin kontrolünde.
Belli şehirler belli alanlarda öne çıkmış ve fazla nüfusa sahip değiller. Nüfus dengesi aşılmamış ve dolayısı ile sosyal sorunlar hortlatılmamış.
Hardal sarısı sizi gökyüzünde ve yerde sarmalıyor.
Otoban kenarındaki köylere ses sorunu konusunda çözüm üretilmiş.
Station vagon araçlar inanılmayacak kadar yaygın.
Türk Mahallesi olunca doblo da girmiş.
Sokaklarda şarapçılar dikkat çekiyor.
YARIN
Almanya İzlenimlerini devamı ve Brüksel...
HEYET LİSTESİ
Ahmet ÖZER Kon TV. A.Ş
Ali ERMAN Erman Ofset Ltd. Şti.
Ali İhsan GEZGİNÇ Gezginç Selefon
Ali KAHVECİ Servet Ofset
Celalettin BOYALI Hakimiyet Gazetesi
Celalettin DURAK Meşale Reklam
Celalettin KAYNAK Yunus Emre Ltd. Şti.
Cemal EREN Eflatun Kitap Ltd. Şti.
Cevat ADABALI Abadalı Ofset
Derya YILMAZ Ekopi Ltd. Şti.
Ebubekir BOZKIR Başak Matbaa
Erdal KARA Konya Postası Gazetesi
Erol KAYGISIZ Artı Ofset Matbaa
Fatih Mehmet ÜNEL Ocak Grafik
Fatih SAYANER Çankaya Ltd. Şti.
Güler EREN Eflatun Kitap Ltd. Şti.
HalilAykut MİLASLI Dizgi Ofset
Halil İbrahim YEĞİN Damla Ofset A.Ş
Hasan CANLI Canlı Ofset Matbaa
Hüseyin KAHVECİ Servet Ofset Ltd. Şti.
İbrahim GÜVENÇ Anadolu Ofset
İsa DOĞAN Adal Kırtasiye
İsmail ALEMDAR Memleket Gazetesi
İsmail GEZER Gezginç Selefon
Kemal KURT Renk Repro Ltd. Şti.
Lokman KOYUNCUOĞLU Egemen Gazetesi
Mehmet Akif SAVAŞ Profis Yazılım Ltd. Şti.
Mehmet GÖRÜR Görürler Matbaa Ltd. Şti.
MevlütTaha YILDIRIM Damla Matabaacılık Ltd. Şti.
MuhammetFatih BEZİRCİ Berka Bilgi A.Ş
MuhammetMesut ÖZKAN Özkan Ambalaj
MuhammetUlvi YILDIRIM Rahmet Baskı Ltd. Şti.
Mustafa AKGÖL Konya Ticaret Odası
Mustafa ARSLAN Merhaba Gazetesi
Mustafa BAŞÜNAL Desen Matbaa
Mustafa DUMANOĞLU Memleket Gazetesi
Mustafa POÇAN Yeni Konya Gazetesi
Muzaffer CEYLAN Artı Ofset Matbaa
Mustafa TATLISU Yeni Konya Gazetesi
Ömer KARA Konya Postası Gazetesi
Önder ARSLAN Yunus Emre Grafik Ltd. Şti.
Sami BÜYÜKKAYNAK Kaym Büyükkaynaklar Ltd. Şti.
Seyit BAKIRCI Örnek Matbaa
Uğur ALTUN Anadolu Manşet
Yasim KOZ Nur Ofset Ltd. Şti.
Düsseldorf, eyâletinin başkentidir. Ayrıca Düsseldorf Vilayeti'nin (Regierungsbezirk)'de merkezidir. Ren Nehri kıyısında kurulmuş moda ve fuar kentidir. Kuzeyinde , güneyinde ise bulunmaktadır. Kente adını deresi verir. Düsseldorf kent merkezinde yer alan meyhane ve birahaneleriyle ünlü Altstadt Semti, halk arasında dünyanın en uzun barı (Die längste Theke der Welt) olarak anılmaktadır. Nüfusu 600,000 civarındadır. Şehir dünyaca ünlü sanayi fuarlarıyla tanınmıştır. Eyâletin en büyük havalimanı (Kodu: DUS) bu kenttedir. 10-12 ve 14 Mayıs 2011 tarihlerinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na Düsseldorf ev sahipliği yapmıştır.
Köln, 'nın dördüncü, 'nin en büyük şehri, ayrıca 4.385.082 nüfuslu Köln İdari Merkezi'nin yani Regierungsbezirk Köln (Köln, , , , , , , -Kreis, , -Kreis, )'ün merkezidir. Nüfusu 996.690'dır.
bir yapıya sahip olan şehirde çok sayıda yabancı ikamet etmektedir.
Köln, eyaletin en önemli ulaşım, kültür, bilim, sanat, ticaret ve eğlence merkezidir. Ayrıca demir ve havayolu ulaşım ağının da kesişme noktasıdır. Ren Nehri, kentin tam ortasından geçmektedir. Nehrin her iki yakası sekiz köprüyle bağlanmıştır, bunlardan ikisi demiryolu köprüsüdür.
Kentin en ünlü yapısı, inşaatı tam 632 (1248-1880) yılda tamamlanmış gotik tarzdaki çift kuleli (Kölner Dom)'dir ve 7 bin m² alanda, 157 metreyi bulan yüksekliği ile UNESCO Kültür Mirası dizelgesinde yeralır.
Mülheim, 'nın eyâletinin en büyük şehri olan 'ün nüfus bakımından en yoğun ilçesidir. İlçe dokuz semtten (Buchforst, Buchheim, Dellbrück, Dünnwald, Flittard, Höhenhaus, Holweide, Mülheim ve Stammheim) oluşmaktadır. Nüfusu 31 Aralık 2006 itibari ile 144.720'dir. Yüzölçümü 52,2 km² (km²'ye 2771 kişi düşmektedir) olup, belediye başkanlığını 'li Norbert Fuchs yürütmektedir. buradadır.
MARATON
Gerçekten öyle.
Yarış hem bitmeyecek ve hem de takatinizi zorlayan son metrelerde var olan gücünüzün ötesine taşmaya çalışarak koşacak ve hedefe varmaya çalışacaksınız.
Nedir ki hedef?
Bizim için hedef, iyiliği göstermek kötülükten sakındırmak düsturu etrafında biriken gazeteciliğin gereğini yerine getirmek.
Hayatımızın son yılları söylediğimiz ilkenin hayata geçtiği yayın grubunu inşa etmekle geçiyor. Gazetecilik yapılsın, televizyonculuk, radyoculuk icra edilsin, internet medyasında ağırlık kazanılsın için yürüttüğümüz çabalar, ‘kalem’le aramızı açıyor istemesek de. Oysa, asıl olan kalem, kalemin ürettiği. Doğrusu yazı ile aramızda oluşan bu mesafe bizi hoşnut etmiyor. Ne var ki birilerinin işin bu kısmını yüklenmesi, çilenin bu tarafını, pahaları yüklenerek taşıması gerekiyor. Nedir o pahalar derseniz; sağlıktan başlar ki gerisi teferruattır.
Bir de sosyal sorumluluk çalışmalarımız var. Basın İlan Kurumu çerçevesindeki çabalar. Kurum yüzünü İstanbul, Ankara, İzmir’den Anadolu’ya dönsün diye süregiden gayretler. Hamdolsun ciddi mesafe kaydettik. Süreç devam ediyor. Kurum içi mevzuattan, bakış açısından, kanuna kadar giden bir yol. Zahmetli oluyor. Yorucu oluyor. Ama dünden aldığımız değerleri bugünle yoğurup yarına taşımada kilit rol oynayan, oynaması gereken mahalli basın için değer.
İç dökümü, hasbihal sadedindeki girişten sonra, maratonumuzun Nisan sonlarında başlayan ve halen devam eden bölümünü kısa kısa fotoğraflarla paylaşmak istiyoruz sizlerle...
AKŞEHİR
Eskişehir’de yapılacak Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi ve Gazeteciler Cemiyeti’nin 60. Kuruluş Yıldönümü vesilesi ile yapılan programa iştirak için Konya Televizyonu Genel Koordinatörü Sevgili Sefa Özdemir ile birlikte yola çıkıyoruz.
27 Nisan’da yol güzergamızda Kadınhanı’nda Sözcü Gazetesi’nin sahibi Yalçın Dinç’i ziyaret ediyoruz. Ardından Akşehir’e ulaşıyoruz.
Akşehir’de ilk ziyaretimiz genç ve gelecek vadeden mektepli gazeteci Atilla Memiş. Atilla büyükşehirlerde gazetecilik yapabilecek donanım ve birikimde bir arkadaşımız. Ziyarette Akşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Doğan da hazır bulunuyor. Bir gün önce bize yaptıkları ziyarette ‘en kısa zamanda iade-i ziyaret’ sözü vermiştik. Onlar da biz de bu kadar kısa süre olacağını hesap edememiştik.
Anadolu Basını’nın çınarlarından Pervasız’a oluyor ikinci ziyaretimiz. Pervasız’ın başında AA Muhabirliği’ni de yürüten Bayram Uygun’la görüşüyoruz.
İdris Doğan Başkanla birlikte yaptığımız üçüncü ziyaret İstasyon’a oluyor. Fikret Bayam’ın sıcak karşılamasında Ömer Şeker ve gazetenin yazarı Hasan Ayna bizimle birlikte oluyor.
ESKİŞEHİR
İzmir, Ankara ve Balıkesir Başkanlar Konseyi’nden sonra Eskişehir Başkanlar Konseyi’nde de Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun değerli üyeleri ile birlikte oluyoruz. Bu birliktelikler dostluk kazanımlarını beraberinde getiriyor. Onun da ötesinde Basın İlan’da yürütmekte olduğumuz görev açısından sahanın pratik sorunlarını çözmek açısından da vazgeçilmez. Dahası yaptığımız, yapmakta olduğumuz çalışmaları paylaşma, yeni görevler yüklenme anlamına da geliyor.
Program çerçevesinde pek çok etkinlik düzenlemiş Cemiyet Başkanımız Yılmaz Karaca. Bunlardan açılış programında yapılan konuşmalar arasında Vali Kadir Koçdemir’inki son derece dikkat çekici. Unvanının başında Dr. ibaresi buluyor Vali’nin. Modern Milli Devlet ve Küreselleşme üzerine yapmış doktorasını.
İletişim ortamının sağlığını 5T kuralı ile anlatıyor. Tehdit, Tahrif, Tahdit, Tahrip ve Tecrit edilmemiş iletişim ortamının önemine vurgu yapıyor. Konuşması iletişim fakültelerinde ders niteliğinde.
Yılmaz Büyükerşen de konuşmacılar arasında. Takdir ettiğim, kendini dinozor olarak niteleyecek kadar özgüven sahibi olması. Vali ile konuşması karşılaştırıldığında meslekten geliyor olmasına rağmen sönük demek yanlış olmaz. Büyükerşen’in gazeteci geçmişi ile ilgili en önemli anekdot, 60 İhtilali’nde 3 defa üst üste gazetenin kapatılması sonrasında çıkan ilk nüshada attığı, ‘Patlıcanın faydaları’ başlığı olsa gerek.
Başarılı bir rektör. Sesi çok çıkan bir belediye başkanı. Nedenine baktığımız zaman İstanbul’a yakınlık ötesinde İstanbul medyasının köşe ve patronajı ile ilişkileri görebiliriz. Eskişehir’e eli değmiş Büyükerşen’in. Tramvayı Konya’yı çoktan geri bırakmış. Ama Anadolu kokusundan uzaklaşmış Eskişehir. Masal Şatosu’ndan baktığınızda yeni Eskişehir’in bizce ‘yozl’uğunu tespit edebilirsiniz.
Eskişehir’e ilişkin son tespit. Malum Ankara-Eskişehir ve Konya-Ankara Hızlı Trenleri hizmete girdi. Bursa’dan Ankara’ya gidecekler ile Antalya’dan Ankara’ya gidecekler (havayolunu tercih etmiyorsa) Eskişehir ve Konya üzerinden hızlı trenle başşehre ulaşıyor. Hızlı Tren sefer saatleri Konya-Eskişehir’i, Polatlı üzerinden bağlayacak tarzda yeniden ele alınabilir.
AŞÇI ALİ’NİN YERİ
Eskişehir dönüşü iki cemiyet başkanı arkadaşımız da misafirimiz. Yolumuzu tekrar Kadınhanı’na düşürüyoruz. Durağımız Özhan Sofrası. Sofra, Aşçı Ali’nin Yeri. Üzerinize afiyet ayranın görüntüsünü paylaşmadan edemedik.





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.