Formasyon muamması

Formasyon muamması
YÖK’ün çeşitli fakültelerde eğitim gören 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik formasyon kararının iptali için Eğitim-Sen, Danıştay’a dava açtı. Danıştay’ın vereceği gerekçeli karar bekleniyor
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) fen edebiyat, ilahiyat ve iletişim fakültelerinin de aralarında bulunduğu bazı fakültelerde eğitim gören öğrencilere alanları ile ilgili öğretmenlik yolunu açacak formasyon eğitimini alabilmeleri kararını vermişti. YÖK’ün aldığı bu karar, Eğitim-Sen’in itirazı üzerine Danıştay’dan döndü. Fen ve edebiyat fakültesi öğrencilerinin 3. sınıftan başlayarak lisans eğitimleri sırasında formasyon alma hakkı Eğitim-Sen’in Danıştay’a açtığı dava sonucu ortadan kalktı. YÖK’ün kararının yürütmesini durduran Danıştay, gerekçesinde eğitim fakülteleri ve fen edebiyat fakültelerinin öğretmen yetiştiren iki fakülte haline geldiğini ve bizzat öğretmen yetiştirmek için kurulmuş olan eğitim fakültelerinin diğer fakültelerle aynı statüye konulduğunu belirtti.
‘ATANAMAYAN ÖĞRETMEN SAYISI ARTACAK’
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Celalettin Dinç, YÖK’ün eğitim fakülteleri dışındaki birçok fakülteye formasyon vermesinin iyi düşünülmemiş bir karar olduğunu söyledi. Her yıl eğitim fakültelerinden yaklaşık 50 bin öğretmen adayının mezun olduğunu, bunların sadece beşte birinin atanabildiğini söyleyen Celalettin Dinç, “Her üniversiteye, her fakülteye formasyon verilirse bu defa işin içinden çıkılamaz. Biz bu noktada eğitim fakültelerinin müfredatını dahi eleştiriyoruz. Bu anlamda, yapmış olduğumuz itirazın sonuna kadar arkasındayız. Fen ve edebiyat fakültelerinden mezun olan öğrencilerin durumunu ise hükümet çözmelidir. Bu öğrenciler öğretmen olma ihtiyacı duymamalıdır. Üniversitelerin araştırma birimlerinde öğrenciler kendilerini geliştirmeli ve uzmanlık alanlarına göre araştırma yapmalıdır. Öğretmen olmak isteyen de eğitim fakültelerini tercih etmelidir” diye konuştu.
‘KAZANILMIŞ HAKKIN UYGULANMASI GEREKİR’
Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Celalettin Dinç ayrıca, şu an formasyon hakkı tanınan 3. ve 4. sınıf öğrencilerine verilen bu hakkın geri alınmasının da yanlış olacağına işaret ederek, bu yıl kaydını yaptıran öğrencilerin eğitimlerine devam etmesi gerektiğini ve yeni dönemde eğitim fakülteleri dışındaki fakültelere formasyon verilmemesi gerektiğini söyledi.
ÖĞRENCİLER HAKLARINI SAVUNMALI
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Bozkurt ise Danıştay’ın konuyla ilgili henüz kesin kararını vermediğini belirterek, şu an formasyon eğitimlerinin devam ettiğini bildirdi. Danıştay’ın vereceği gerekçeli karara uymak zorunda olduklarını dile getiren Prof. Dr. Durmuş Bozkurt, “Danıştay’ın açıklayacağı karar olumsuz olursa, o zaman öğrenciler de karşı dava açabilir ve haklarını savunabilirler. Burada sadece eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştiren kurumlar olarak görülmemesi gerekir. Eğitim fakülteleri sınıf öğretmeni yetiştirmeli, alan öğretmenliklerini ise ilgili fakülteden mezun olan öğrenciler yapabilmelidir. Çünkü, eğitim fakültesi dışında bir fakültede öğrenim gören öğrenci daha donanımlı olur. Eğitim fakültelerinin amacı öğretmen yetiştirmektir fakat, diğer fakülteler daha derinlemesine bilgi verir. Öğrencileri daha donanımlı yetiştirir. Bunun üzerine formasyon eğitimi de eklenince öğrenci daha donanımlı olur ve yeni nesillerin daha iyi bir şekilde yetişmesi sağlanır. Bu nedenle formasyon hakkı tanınan fakültelerde bu hak devam ettirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan formasyon eğitimi alan öğrenciler ise bu haklarının ellerinden alınmasını istemediklerini, gerekirse karşı dava açmaya hazır olduklarını söyledi.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.