Fizik tedavi şart!

Fizik tedavi şart!
Özel Dr. Arazi Tıp Merkezi Fizyoterapisti Büşra Nur Bilsel, Karpal Tünel Sendromu'nun Kadınlarda görülme riski erkeklere göre daha fazladır. Hafif şiddetteki karpal tünel hastalığında fizik tedaviye başvurulmalı" dedi

Karpal Tünel Sendromu, Median sinirin el bileği seviyesinde geçtiği kanal içinde baskı altında kalması sonucu ortaya çıkar ve motor, duyusal semptomlar verir. En çok karşılaşılan tuzak nöropatilerden birisidir. Özel Dr. Arazi Tıp Merkezi Fizyoterapisti Büşra Nur Bilsel, Karpal Tünel Sendromu ile ilgili açıklamalardı bulundu. Fizyoterapist Büşra Nur Bilsel, "Median sinir, brakial plexususun C5-T1 kökünden çıkarak el bileği seviyesine kadar uzanır. Özellikle ön kolda birçok kasın hareketlerinden sorumludur. Aynı zamanda elde özellikle başparmağın bazı hareketlerini kontrol etmek ve duyusal dallar vererek ilk 3 parmak ve 4.parmağın yarısını inerve eder.bu sebeple median sinir basıya uğradığında elin ilk 3 parmağında ve 4. Parmağın yarısında uyuşma meydana gelir. sıklıkla baskın elde belirgin olmak üzere, iki tarafta da rahatsızlık hissetmek mümkündür" dedi.

BELİRTİSİ UYUŞMA VE KARINCALANMA

"Karpal Tünel Sendromu'nda en sık görülen belirtisi uyuşma, karıncalanma, elektrik çarpma hissi ve kuvvetsizliktir" diyen Bilsel, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Hastalar gece uykuya daldıktan birkaç saat kadar sonra tüm elde şişme hissi ve uyuşma,karıncalanma hissi ile uyanırlar. Parmaklar sertleşmiştir, hasta ellerini şişmiş ve gerilmiş hisseder; fakat gerçekte objektif bir değişiklik gözlenmez. Hastalar ellerini sallar ve ovarlar, çoğunlukla yataktan kalkarlar ve kısa süre sonra rahatlarlar. Bazen bir gece içinde birçok kez tekrarlayan uyuşmalar olur ve hastalarda ciddi uyku bozukluğuna yol açar. El ve el bileğinde ağrı görülür. Bunun yanı sıra avuç içi kaslarda erime meydana gelebilir. İlerleyen dönemlerde ön kol ağrısı, dirsek ağrısı, omuz ağrısı da görülebilmektedir."

KADINLARDA GÖRÜLME RİSKİ DAHA FAZLA

Karpal Tünel Sendromu'nun kadınlarda görülme riskinin  erkeklere göre daha fazla olduğunu kaydeden Bilsel, şunları söyledi: "En çok 45-55 yaş aralığında görülür. Bunun sebebi menapoza bağlı hormon değişimleri sonucu yumuşak dokudaki ödem artışıdır. Bunun yanı sıra el bileğini zorlayıcı işlerde çalışanlarda ( örneğin marangozluk, diş hekimliği gibi) ,uzun süre bilgisayar başında yanlış pozisyonda mouse kullananlarda, tekrarlayıcı ovma-sıkma hareketi yapanlarda, uzun süre el işi yapanlarda, hamilelik döneminde, çeşitli hormonal bozukluklarda, romatoit artrit, diyabet, gut gibi hastalıklarda sıklıkla görüldüğü kanıtlanmıştır. Hasta kendinde bu belirtileri farkettiğinde Fizik tedavi uzmanına gitmelidir. Yapılan çeşitli testler ve EMG sonucuna göre kesin tanısı koyulur. Hafif/ orta/ Ağır şiddette olduğuna karar verilir. Hafif şiddetteki karpal tünel hastalığında fizik tedaviye başvurulur. Özellikle ağrılı ve ödemin olduğu durumlarda soğuk uygulama kişiyi rahatlatmaktadır. Egzersiz tedavisi ve manuel terapi tedavide ön plandadır.çeşitli germe-gevşeme egzersizleri ile şikayetler azaltılmaktadır. Orta ve ağır şiddetteki karpal tünel sendromunda, gerek görüldüğü durumlarda cerrahi işlem uygulanır. Bu operasyon sayesinde median sinir üzerindeki bası kaldırılarak şikayetler ortadan kalkar. Yine ameliyat sonrasi gergin olan kasları gevşetmek, zayıf olan kasları güçlendirmek ve yara iyileşmesini hızlandırmak amaçlı fizik tedavi uygulanabilir."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.