Fındık fiyatlarında meydan yabancı şirketlere kaldı! Şimdiden fiyat düşürüyorlar

Fındık fiyatlarında meydan yabancı şirketlere kaldı! Şimdiden fiyat düşürüyorlar

Türkiye'de fındık üreticisi alım fiyatlarını merak ediyor. Fındık fiyatlarına ilişkin yabancı şirketlerin hamleleri ise herkesi kızdırdı.

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, TBMM Genel Kurulunda fındık üreticileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Karaman, dünyanın en fazla fındık üreten ülkesinin Türkiye olduğuna dikkat çekerek, “Elimizde öyle bir yararlı tarım ürününü tutmamıza rağmen biz bunu bir katma değere dönüştürebiliyor muyuz? Hayır! Bunun birçok sebebi var ama en önemli sebebi tekelleşen, çeteleşen, baronlaşan bir tüccar ekibinin olması. Bunlar ve adamları fındık borsasını baskılamaktalar. Mesela bakınız bir ay önce 120 TL dolaylarında olan fındık şimdi 100-105 TL’ye düşmüş durumda. Neden bu fiyatlar bu düzeylere düşüyor. Stokların azaldığı ve tüketimin arttığı bu dönemlerde fiyatların bu şekilde düşmesi normal mi?” dedi.

FINDIKTA MEYDAN FERRERO’YA, NUTELLA’YA KALDI

TMO’nun geçen yıl piyasa başlangıcında 80-85 lira fiyat belirlediğini, fındık fiyatlarının 130-140 TL dolaylarına çıktığını ancak TMO’nun fiyat güncellemesi yapmadığını hatırlatan Karaman, “Devletin alım yapmadığı bir yerde çiftçi fındığını nereye verecek? Siz çiftçiyi tüccara ve yabancı menşeili şirketlerin insafına bırakıyorsunuz. Bu yapılan doğru değil! Tarımda Fiskobirlik gibi saygın ve parlak kurumlar, sizin baskı ve müdahalelerinizle zayıflatıldı. Peki, sonra meydan kime kaldı? Ferrero’ya, Nutella’ya kaldı. Adamlar şimdiden fiyat belirleme cüretinde bulunuyorlar. Kim veriyor bu gücü” diye sordu.

“DÜNYADA FINDIĞIN YÜZDE 65’İNİ ÜRETİYORUZ”

Fındık üreticilerinin bu gibi şirketlere mecbur bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Karaman, Erbakan Hoca’nın fındığa verdiği öneme dikkat çekerek, “Erbakan Hoca, ‘Bu fındık bizde değil İsrail’de yetişmiş olsaydı, ilaç niyetine eczaneden tane işi alırdınız’ derdi ve bu yüzden, ‘Fındık borsasının ne işi var Hamburg’da? Samsun’a getireceğim!’ dedi ve gerekeni yaptı. Fındık ihracatını durdurdu ve fındık fiyatını hak ettiği düzeye çekmek için yüzde 250 artırarak ihraç etti. Bu güç hâlâ elimizde. Dünyada neredeyse yüzde 65’ini ürettiğimiz bir mahsulün fiyatını, Gazi Meclis’in çatısı altında belirleyecek irademiz yoksa yazıklar olsun!” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.