Filistin’in kalbine hançer: UTANÇ DUVARI

Filistin’in kalbine hançer: UTANÇ DUVARI
İsrail şehirler arası yollarda bile kurduğu gözetleme kuleleri ile insanları izliyor. Ayrıca işgalci İsrail Kudüs ile Batı Şeria'yı birbirinden ayırmak için 8 metre yükseklikte 708 kilemetre uzunlukta utanç duvarı örüyor

1-Kudüs öncelikli meselemiz olmalı

2-Kudüs cemaatsiz hale getirilmeye çalışılıyor

3-Filistin’in kalbine hançer: UTANÇ DUVARI

4- Filistinliler'in seslenişi: 'Neredesin Osmanlı'

5-Kudüs’te Cuma bayram havasında

6- Aksa hayatın merkezinde

 

HÂLİD ŞEN FİLİSTİN İZLENİMLERİ -3

Filistin’de El-Halil kentinden Kudüs’e doğru dönüş yolculuğumuzda insanlık adına utanç duyulacak bir manzara ile karşılaşıyoruz. İşgalci İsrail Kudüs ile Batı Şeria'yı birbirinden ayırmak için “Utanç duvarı” inşa ediyor. Büyük bölümü tamamlanan duvarın bittiğinde toplam 708 kilometreye ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu duvar, Filistin halkını izole ederken, duvarın arkasında halk büyük sıkıntı yaşıyor. Gündelik hayatı sekteye uğratan duvar, bazı aileleri ikiye bölmüş durumda. Berlin’deki utanç duvarı yıkılırken buraya 8 metre yükseklikteki utanç duvarı yapılıyor. Filistinliler duvarın arkasına geçmek için kendi bahçesi olsa dahi özel izin alması gerekiyor. Bu duvarda belirli aralıklarla gözetleme kuleleri bulunuyor. Gözetleme kulelerine duvar dışında her şehrin ve kasabanın girişinde rastlamam mümkün. İsrail kontrolü altına almak istediği her yere öncelikle bir gözetleme kulesi yapıp kameralarla donatıyor ardından etrafını dikenli tel ile çeviriyor.

OSMANLI GİTTİ BURALAR KARIŞTI

Yol üzerinde El- Halil yakınında Nebi Yunus Camii’ne uğruyoruz. Burası Yunus (a.s.)’ın makamı şerifi. Yunus a.s.’ın 1 yıl kadar burada konakladığı ve buna binaen burada bir makamının inşa edildiğini ifade ediliyor. Asıl kabrin ise Irak’ta olduğu düşünülüyor. Cami imamı Essam Wawi ile kısa bir söyleşi yapıyoruz. İmam, bir süre İsrail hapishanelerinde kaldığı için 1991’den beri Kudüs’e alınmadığını söylüyor. Mesafe 36 kilometre fakat İsrail izin vermiyor. Wawi’nin konuşmasından bazı notlar: “55 yaş altında hiçbir Filistinliyi Kudüs’e almıyorlar. Abdulhamid’i çok seviyoruz bu toprakları Yahudilere teslim etmedi. 5 defa umre yaptım, 1 tanesi Abdulhamid için bir tanesi de Kanuni Sultan Süleyman için. Osmanlı buradan ne zaman gitti o zaman karıştı buralar. Müslümanlar buralara gelsin, yalnız bırakmasın. Sizler buraya gelirseniz biz zafere ulaşacağız.”

TORNAVİDA TAŞIMAK YASAK!

El- Halil ve Kudüs arasındaki yol kenarında bulunan üzüm bağları dikkatimizi çekiyor. Hemen hiç aralıksız süren üzüm bağları üzerine rehberimiz bölge için önemli bir geçim kaynağı olduğunu söylüyor üzümün. İsrail’deki meyveler genetik oynamalardan dolayı parlak ve gösterişli bir şekilde oluyor. Üzümleri de öyle. Kudüs’e yaklaştığımızda sınır kontrolünü andıran bir kontrol noktası yapılmış. İsrail buya yaptığı kontrol noktası ile Kudüs’e giriş ve çıkışları kontrol ediyor, istediğini de almıyor! Yasak için bir kere hapse girmek yeterli. Filistinli kurumların hazırladığı rapora göre, İsrail hapishanelerinde yüzlerce çocuk çocuk yaklaşık 11 bin Filistinli bulunuyor. Kudüs’te yanınızı geçin arabanızın ön bölümünde bıçak, tornavida bulunduramıyorsunuz. Arabanın bagajı yerine ön bölümünde bir tornavida bulurlarsa bu bir suç oluyor.

ANAHTARI BİZDE, DÖNECEĞİZ

Daha sonra Filistin Ulusal Yönetimi kontrolündeki Batı Şeria bölümünde, Ürdün Nehri yanında yer alan “Eriha”ya geçiyoruz. 20 binden fazla nüfusa sahip olan şehir 1517-1918 yılları arasında Osmanlı hakimiyeti altında kalmış. Şehrin girişi öncesi İsrail yönetimi tarafından asılan kırmızı tabelada “İsrail yönetiminden çıkıyorsunuz, buraya girmek can güvenliğiniz açısından tehlikeli olabilir” yazıyordu. Eriha, rayiha, hoş koku manasına geliyor. Şehre girdiğimizde renk renk çiçeklerle karşılaşıyoruz. Şehrin ilk meydanına asılmış olan tabela İsrail yönetimine bir mesaj içeriyor. Temsili olarak asılan büyük anahtar ve üzerinde “We will return” yazısı her şeyi anlatmaya yetiyor. “Kudüs bizimdir, anahtarı bizdedir, döneceğiz!”

Eriha şehri yanında 400 metre yükseklikte dağın yamacına kurulu Kurantul Manastırı bulunuyor. Hristiyan inancına göre Hz. İsa burada 40 gün 40 gece oruç tutarak şeytanla imtihan edilmiş ve sonrasında peygamberliğini ilan etmiş. Bu manastıra tırmanarak çıkan da var fakat özel olarak teleferik kurulmuş.

Ardından Eriha’da bulunan bir yetimhaneyi ziyaret ederek açılan resim sergisini inceliyoruz.

YARIN

-Yahudilerin milyon dolarlık mezarları

-Çile mi mücahitler yolu mu?

-Selahaddin Eyyubi okulunda duygulandıran şiir

 

 İsrail, Kudüs ile Batı Şeria'yı birbirinden ayırmak için 8 metre yükseklikte duvarlar örmüş

17-1-009.jpg

Filistinli bir çocuğun objektifleri gördüğündeki ilk tepkisi

17-2-019.jpg

Meram Belediyesi heyeti yetimhane ziyaretinde

17-3-014.jpg

 Kudüs bizimdir, anahtarı bizdedir, döneceğiz!

17-4-012.jpg

 Essam Wawi

17-5-004.jpg

 Filistin bayrağı

17-6-008.jpg

 Üzüm bahçeleri

17-7-005.jpg

 Kudüs girişinde İsrail kontrol noktası!

17-8-004.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.