Fikirlerinin ticaretini yapalım

Fikirlerinin ticaretini yapalım

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü Müdürü Nuri Şimşekler, Mevlananın basit süs eşyalarında ve iş yerlerinde isminin kullanılmasını eleştirerek, Mevlananın adının yer aldığı süs eşyaları

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma Enstitüsü Müdürü Nuri Şimşekler, Mevlana’nın basit süs eşyalarında ve iş yerlerinde isminin kullanılmasını eleştirerek, Mevlana’nın adının yer aldığı süs eşyalarının değil fikirlerinin ticaretinin yapılmasını istedi. Mevlana’nın figürlü basit süs eşyalarının satışının yanı sıra isminin lokantalara, çay ocaklarına, kasap dükkanlarına verilmesinin yanlış olduğunu özellikle vurgulayan Şimşekler, “Mevlana çok önemli bir fikir adamıdır ve dünyaya mâl olmuştur. Bu kadar önemli bir fikir adamının süs eşyalarının değil, fikirlerinin ticareti yapılmalı. Ama günümüzde ne yazık ki Mevlana’nın adını taşıyan iş yerleri, süs eşyaları, tabak, çanak sayısı her geçen gün artıyor. Bir zamanlar böreklerde bile bulunan bu isim girişimler sonucu birçok lokantada kaldırıldı. Ama halen devam eden iş yerleri de var. Bunların önüne geçilmeli” dedi.

Dünya’ya mal olan bir insanın, fikirleri ve mesnevisi ile milyonlarca kişiye ulaşan bir düşünce adamının isminin Türkiye’de kullanılmasının ayrı bir üzüntü verdiğini belirten Şimşekler, “Biz bu insanın ismini kendi ülkemizde korumamız gerekirken maalesef bu kadar önemli bir kişinin figürleri Çin pazarına düşmüş durumda. Turistler 1 TL’ye Mevlana’nın figürlerini alıp süs eşyası olarak kullanıyor. Figürler ve ticarethanelerde bu ismin kullanılması değerini düşürüyor. Konya’ya gelen gerek yerli gerekse yabancı turistler bu işletmelerin isimlerini görünce şaşırıyorlar. Bu konuda kanuni düzenleme yapılması için daha öncede girişimlerimiz olmuştu. Bu vesile ile özellikle Konya’yı yöneten idarecilerimiz ile Konya Milletvekillerine bu konuda büyük görev düştüğünü bir kez daha hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

 

ALİ SAİT ÖGE

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.