Fikirleri ve mücadelesiyle hatırlanan Boşnak lider Aliya İzetbegoviç'in vefatının 21. yılı

Fikirleri ve mücadelesiyle hatırlanan Boşnak lider Aliya İzetbegoviç'in vefatının 21. yılı

Bağımsız Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanlığını yapan Aliya İzetbegoviç, ölümünün 21. yılında fikirleri ve mücadelesiyle anılmaya devam ediyor.

Eski Yugoslavya döneminde, Müslüman Boşnakların dini ve milli bilincinin canlı tutulması için mücadele eden ve bu uğurda iki kez hapse giren Aliya İzetbegoviç, 19 Ekim 2003'te vefat etti.

Boşnakların ülkedeki diğer halklarla aynı haklara sahip olması için gençlik döneminden itibaren mücadele eden İzetbegoviç, Sırp ve Hırvatların Bosna Hersek'i paylaşmak amacıyla 1990'larda başlattığı saldırılarda bağımsızlık savaşına liderlik etti.

Mustafa ve Hiba çiftinin 5 çocuğundan biri olarak 8 Ağustos 1925'te Bosanski Samac kentinde doğan İzetbegoviç, 3 yaşındayken ailesiyle Saraybosna'ya taşındı ve eğitimini burada tamamlayarak, gençlik döneminden itibaren Müslüman nüfusa yönelik ayrımcılıklara karşı çıktı.

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sürerken, Hırvatistan'daki faşist Ustaşa rejiminin Bosna Hersek'i ilhak ederek burada Bağımsız Hırvatistan Devleti'ni (NDH) kurmasıyla, ülkedeki Müslümanlar da "Hırvat" ilan edildi. Faşist Hırvatlarla aynı görüşte olmayan ve kimliğini korumak isteyen Müslüman Boşnaklar bu dönemde zulüm gördü. Öte yandan "ırkçı" Sırpların oluşturduğu Çetnik hareketi de etkin olduğu bölgelerde Müslümanları öldürmeye başladı ve ana hedefini, "Sırp olmayan tüm milletleri bu coğrafyadan tamamen temizlemek" olarak belirledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı