Fenercioğlu: Her 5 Çiftten 1’i Çocuk Sahibi Olamayabilir

Fenercioğlu: Her 5 Çiftten 1’i Çocuk Sahibi Olamayabilir

Kadın Doğum ve Tüp Bebek / İnfertilte Uzmanı Doç. Dr. Şeyma Fenercioğlu, günümüzde çocuk sahibi olamayanların oranının arttığını söyledi. Fenercioğlu, her 5 aileden 1’inin çeşitli etkilere bağlı olarak doğul yollarla çocuk sahibi...

Kadın Doğum ve Tüp Bebek / İnfertilte Uzmanı Doç. Dr. Şeyma Fenercioğlu, günümüzde çocuk sahibi olamayanların oranının arttığını söyledi. Fenercioğlu, her 5 aileden 1’inin çeşitli etkilere bağlı olarak doğul yollarla çocuk sahibi olamadığını ifade etti.

    HÜMA Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi uzmanları, çocuk sahibi olamayan çiftleri tüp bebek tedavisi hakkında bilgilendirdi. Doç. Dr. Şeyma Fenercioğlu, tüp bebek tedavisinin normal yolla çocuk sahibi olamayan çiftler üzerinde uygulanan bir tedavi şekli olduğunu söyledi. Çocuk olmamasının anne, baba ya da her 2 çiftten kaynaklanan sebeplere bağlı olabileceğini belirten Fenercioğlu, sadece kadından kaynaklandığı gibi yanlış bir düşüncenin olduğunu kaydetti. Fenercioğlu, "Bugüne kadar yaşanan vakalarda üçte bir bayanda, üçte bir erkekte ve üçte bir de her 2 çift kaynaklı olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle çiftler birlikte kontrole gelmeliler." dedi.

    Tüp bebek tedavisinin en iyi şartlarda yüzde 60 oranında çocuk sahibi olma fırsatı sunduğunu ifade eden Fenercioğlu, bilim insanlarının bu oranı yukarıya çekmek için araştırma yaptığını söyledi. Tüp bebek yoluyla pek çok insanın gebe kalabildiğini belirten Fenercioğlu, tüp bebeğin de yardımcı olamayacağı belli bir gurup hastanın olduğunu dile getirdi.

    Bu konuda doğru bilinen yanlışlar olduğuna dikkat çeken Fenercioğlu, “Hastalar tüp bebek tekniğinde herkesin şansının eşit olduğu zannediliyor. Aslında öyle değil. Hasta profiline göre başarı şansı değişiyor. Ayrıca emrio transferi sonrası hastanın uzun süre yatması gerektiği gibi yanlış bir de inanış var. Aslında 2 saatlik dinlenme yeterlidir. Uzun süre istirahatlerin başarı şansını arttırmadığı gibi hastanın hayat kalitesini düşürmektedir. Hasta uzun süren istirahat boyunca strese girebilir ve bu durum gebelik şansını olumsuz etkileyebilir." diye konuştu.

    Günümüzde çeşitli nedenlere bağlı olarak çocuk sahibi olamayanların sayısının arttığını belirten Doç. Dr. Şeyma Fenercioğlu, her 5 çiftten 1’inin çocuk sahibi olamama riski olduğunu söyledi. Fenercioğlu şunları ifade etti: "Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriozis hastalığı, bundan 20 yıl öncesine göre daha sık görülüyor. Çocuk sahibi olamayanların yüzde 20-25’inde bu rahatsızlığa rastlanıyor. Yani her 4 hastadan birisinde bu hastalık var. Çocuk sahibi olamamanın yenen gıdalarla da ilişkisinin olduğu bilinen bir gerçek. Çevresel toksin ve kimyasal atıklar kişinin endokrin sistemi üzerine etkisi vardır."

    HÜMA Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Direktörü Feride Hande Gemici de, hastanesi olarak bugüne kadar 42 bin bebeğin doğumunda aktif rol oynadıklarını ifade etti. Uzman Dr. Suat Altmışyedioğlu ve Üroloji Uzmanı Halim Bozoklu da alanlarıyla ilgi katılımcılara bilgi verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.