Fazla E vitamini kemiklere zarar verebilir

Fazla E vitamini kemiklere zarar verebilir

Japon uzmanlar Sağlıklı yaşamak için faydalı ve önemli vitaminler arasında gösterilen E vitamininim kemiklere zarar verebileceği iddia edildi.

Japon uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada, ıspanak, brokoli gibi yeşil renkli sebzelerde, fındık ve bademde bol bulunan E vitamininin kemiklere zarar verebileceği ortaya çıktı.

Keio Üniversitesi’nden uzmanların Nature Medicine adlı tıp dergisinde yayımladıkları araştırma, büyük dozlarda E vitamini verilen farelerde kemik yoğunluğunun daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlar yağlarda, ıspanak, brokoli gibi yeşil renkli sebzelerde, fındık ve bademde bol bulunan E vitamini yerine normal diyet dışında alınan E vitamini haplarının sorun yaratabileceğine dikkat çekiyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin yansıttığı araştırmada, Tokyo'daki Keio Üniversitesi'ndeki uzmanların yeterli E vitamini almayan farelere E vitamini hapları verildikten sonraki gözlemlerine yer verildi.

E vitamininin kemik yoğunluğu üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği sonucuna varan bazı eski araştırmalara karşın Japon uzmanlar, E vitamini verilmeyen farelerde kemik yoğunluğunun verilenlerden daha fazla olduğunu belirtti.

Araştırmada ayrıca, 2010 yılında fareler üzerinde yapılan benzer bir deney tam tersi sonuçlar verdiği ve hatta E vitamininin yaşlılarda kemik güçlendirme tedavisinde kullanılabileceğini önerdiği kaydedildi.

-“YÜKSEK DOZDA E VİTAMİNİ İÇEREN HAPLAR ZARARLI”-

Fakat Aberdeen Üniversitesi'nde beslenmenin kemik sağlığı üzerindeki etkileri üzerinde çalışmalar yapan Dr. Helen Macdonald ise, henüz bu alandaki çalışmaların çok sınırlı olduğunu ifade etti.

Kendisinin yürüttüğü bir başka çalışmada da E vitamininin kemikler üzerinde olumsuz etki yaptığı sonucunu elde eden Dr.Helen Macdonald bu nedenle insanların içinde zaten az miktarda E vitamini olan besinlerden kaçınmak için beslenme alışkanlıklarını değiştirmesine gerek olmadığını vurgularken, normal bir diyetin içerdiğinden daha yüksek dozda E vitamini içeren hapların faydalı olmadığı hatta kemikler için zararlı olabileceği konusundaki bulguların arttığına dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.