Faslı grup beğeniyle dinlendi

Faslı grup beğeniyle dinlendi

8. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivalinin ikinci gününde Fastan gelen Maalem Hamid El Kasri, Gnawa Ayini yaptı.

8. Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali’nin ikinci gününde Fas’tan gelen Maalem Hamid El Kasri, Gnawa Ayini yaptı. Mevlana Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe Vali Aydın Nezih Doğan eşi ile birlikte katıldı. Programın ikinci gününde koltuklar ilk güne göre daha doluydu. Faslı ekibin sunduğu müzik festivali izleyiciler tarafından beğeni ile dinlenirken, programın sonunda ekip ayakta alkışlandı.

 

Eski zamanlarda başta Moritanya olmak üzere Kuzey Afrika’nın tümünde yerleşik bir etnik grubun adı olan Gnawa, bugün yerel halkın bağlı olduğu tasavvufi akımları adlandırmak için kullanılıyor. Arap bedevi geleneklerinin özgün bir bileşimi olmakla beraber, Afrika etkisini de yoğun bir şekilde hissettiren bu akımlar, bugün başta Fas ve Cezayir olmak üzere Kuzey Afrika’nın tümünde yaygın bir şekilde yaşanıyor.

 

Müzik ve dansın Afrika toplumlarında hastalıkları iyileştirmek ve bir vecd hali oluşturarak ruhlarla irtibata geçmek için yapılan törenlerle benzerlik gösteriyor. Derdeba adı da verilen Gnawa Ayinleri, hızlı ritimleri ve bu ritimlere uygun akrobatik dansları içeriyor. Köklü bir Gnawa ailesinin mensubu olarak Fas’ın kuzeyindeki Ksar El-Kebir’de doğan Maalem Hamid El Kasri, bu müziğin günümüzdeki en önemli temsilcilerinden birisi. Dünyanın birçok ülkesinde Gnawa müziğini sergileyen sanatçı, kültürünü dünyaya yaymak için çalışıyor.

 

RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.