Faruk Çelik: Siyasi Partiler Destek Vermiyorsa Başbakan Zorlayıcı Olmaz

Faruk Çelik: Siyasi Partiler Destek Vermiyorsa Başbakan Zorlayıcı Olmaz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM'de başkanlık sistemiyle ilgili tartışmaya rağmen bu konuda bir uzlaşının olmadığını belirterek, "Türkiye, yeni bir sürece giriyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM'de başkanlık sistemiyle ilgili tartışmaya rağmen bu konuda bir uzlaşının olmadığını belirterek, "Türkiye, yeni bir sürece giriyor. Seçilmiş bir cumhurbaşkanımız olacak. Bu yeni durumun da mevzuatının hazır olması ve bu sistemin sürdürülebilir olması lazım. Ama siyasi partiler destek vermiyorsa Başbakan'ın çok zorlayıcı olacağı kanaatinde değilim." dedi.

Bursa'da yerel bir televizyona konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son olarak, Ergenekon davası ile ilgili çıkan kararları değerlendiren Bakan Çelik, konunun yargıda olduğunu belirterek, "Davanın dosyasını okumadan, konunun tamamına hakim olmadan, olayın boyutlarını bilmeden rastgele bir değerlendirme ne kadar doğrudur? Bu konuyla ilgili sözlerde çok seçici olunmalı. Sanık ailelerinin ve cezaların boyutundan baktığımız zaman da buna 'sevindim' diyecek kimsenin çıkacağına ihtimal vermiyorum. Ama bu kararı veren hakimleri töhmet altında bırakacak yaklaşımları da doğru bulmuyorum. Dosyaya onlar hakimdir ve bu hakimler o dosyanın içeriğiyle ilgili vicdanlarıyla hareket etmiştir. Yargıya güvenmekten başka çaremiz yok. Yargı süreci tamamlandıktan sonra bir değerlendirme yapılması daha doğrudur. Mahkeme kararlarını tümden reddetmek veya tümden kabul etmek durumunda değiliz. Şu da var ki demokrasiye kastetmiş girişimler söz konusuysa bunların son bulması konusunda herkesin fikir birliği içinde olunması gerekiyor." diye konuştu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ ZOR"

Başkanlık sistemi ile ilgili sorulara da cevap veren Bakan Çelik, şunları söyledi: "Meclis'te başkanlık sistemiyle ilgili çok tartışma var ama bu konuda bir uzlaşının olmadığı görüldü. Türkiye, yeni bir sürece giriyor. Seçilmiş bir cumhurbaşkanımız olacak. Bu yeni durumun da mevzuatının hazır olması ve bu sistemin sürdürülebilir olması lazım. Ama siyasi partiler destek vermiyorsa Başbakan'ın çok zorlayıcı olacağı kanaatinde değilim. Nitekim üzerinde çalışılan anayasa değişiklikleri bunu gösteriyor. Zaman da daralıyor zaten."

"YENİ PARTİ HAYAL MAHSULÜDÜR"

'Kamuoyunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de destek vereceği yeni bir merkez parti kurulacağı iddiaları'nın doğruluk payı olmadığının altını çizen Çelik, "AK Parti dışında 70 parti var ve yeni bir partinin kurulmasında engel yok. Ama bizim içimizden yeni parti çıkacağını söyleyenler aciz olanlardır. AK Parti'yi alaşağı etmeyi deneyenler bunu başaramayınca, bunların arasında bir fitne çıkarabilir miyiz diye düşünüyorlar. Ancak yeni parti iddiaları hayal mahsülüdür. Biz AK Partililer hizmet fedaileriyiz ve hedefimiz, bu ülkenin kronikleşmiş sorunlarını çözmektir. Ortaya atılan iddia ne olmuştur ne de olacaktır. Ayrıca, dünyada hem partisine hem ülke meselelerine hakim kaç lider gösterebilirsiniz? Dış ülkelerin, Sayın Başbakan gibi bir lidere sahip olmak istediğini görüyoruz. Çünkü Sayın Başbakan hem konulara hakim, hem ülkesini istikrarla yönetiyor hem de her gün güçlenen bir ülkeyi ortaya çıkarıyor. Bu, bizim için rahatsız edici değil, sevindirici bir şey olması gerekiyor." şeklinde konuştu.

BUNDAN SONRA NE YAPACAK

Gelecek yasama döneminde tüzük gereği milletvekili seçilemeyecek olan Bakan Çelik, geleceği ile ilgili şu açıklamada bulundu: "30 yıllık siyasi geçmişimde, yoğun şekilde Türkiye'ye ve Bursa'ya hizmet ettik, gece gündüz koşturduk. 3 dönem kararı saygıdeğer bir karardır. Burada biz olayların dışında olmayız. 'Ceketimizi astık gidiyoruz' diye bir şey yok. Nefesimizin yettiği sürece bu ülkeye hizmet boynumuzun borcudur. Ama bugün bakanız, milletvekiliyiz, yarın olamayabiliriz. Bu, hizmet etmemizi engellemez. Biz yine de mutlaka hizmet edecek bir alanda oluruz. Yeter ki bu ülkenin geleceğine bir tuğla koyalım. Bunun bir yeri adresi var mı? Bunu ne düşündüm ne de düşünmek istiyorum. Nerede ihtiyaç varsa orada oluruz."

"BELEDİYE BAŞKANLARIMIZA SAYGISIZLIK YAPILIYOR"

Bakan Çelik, yaklaşan yerel seçimlerle ilgili, kendisi ile ilgili ortaya atılan iddialara da şu şekilde cevap verdi: "Ben bu konuyu dinlemekten ve yanıt vermekten yoruldum. Bursa'nın büyükşehir belediye başkanı var mı? Var. Ben arkadaşımızı çok başarılı buluyorum. İkincisi Bursa'nın büyükşehir belediye başkanı varken, bu şekilde değerlendirmeler yapmak en azından bu hizmeti sunan arkadaşımıza saygısızlıktır, nezaketsizliktir. Böyle bir şey olabilir mi? Siz bu işin başındasınız ve birileri çıkıp rastgele değerlendirmeler yapıyor. Hele hele parti bünyesinden baktığınız zaman bunu nezaketsizlik olarak görüyorum. Elbette siyasette aday olunur ama zamanı gelince kim isterse aday olur. Ama bu kadar önden, aylar öncesinden, hatta 1 yıl öncesinden hiç bir nezaket kuralına uyulmadan değerlendirmeler yapılmasını nezaketsizlik olarak görüyorum. Ben belediye başkanımla da görüştüm, o da olayları sükunetle ve sabırla izliyormuş. Arkadaşlar hizmeti sunarken ikide bir 1 yıl öncesinden onların şevkini kıracak, motivasyonunu bozacak bir yaklaşımın partiye ve Bursa'ya yararı var mı?" CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.