Eymen ‘’zorunlu Göçün Amacı Kimlik Sahibi Olmaktır’’

Eymen ‘’zorunlu Göçün Amacı Kimlik Sahibi Olmaktır’’
Suriye’den mülteci olarak gelmiş ve bir buçuk yıldır Kayseri’de yaşayan Filistin asıllı gazeteci Eymen Halit, 8. Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk oldu.Filistinli mültecilerin yaşadığı dramı gözler önüne...

Suriye’den mülteci olarak gelmiş ve bir buçuk yıldır Kayseri’de yaşayan Filistin asıllı gazeteci Eymen Halit, 8. Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk oldu.

Filistinli mültecilerin yaşadığı dramı gözler önüne serdi. Filistinlilerin Avrupa’ya göç yolunda yaşadığı dramı gözler önüne seren Eymen Halit, “Son iki senede 270 bin Filistinli, Avrupa’ya sığındı. Bu zorunlu bir göçtür. Bu göçten maksat daha kaliteli bir hayat değil, sadece geçerli bir kimlik sahibi olmaktır” dedi.

Filistin asıllı gazeteci Eymen Halit ve Doç. Dr. Fethi Güngör, Uluslararası Fuar Merkezi’ndeki Akçakoca Konferans Salonu’nda Filistin göçü ve beraberinde yaşanan dramı aktardı. Söyleşinin başında izleyenlere 2009 yılında Irak’tan kaçarak Tenef Kampı’na sığınan Filistinlilerin kampta yaşadığı zulmü içeren bir belgesel izlettirildi. “Mantığın dışına göç” adı verilen ve Tenef Kampı’nda yaşanan insanlık dramını ele alan belgesel izleyenlere duygusal anlar yaşattı.

Belgeselin ardından konuşan Eymen Halit, Filistinlilerin bu günde Suriye’den göç etmek zorunda kaldıkları için aynı zulmü yaşadıklarını kaydetti.

Son iki senede 270 bin Filistinli’nin Avrupa’ya sığındığını ifade eden Eymen, “Lübnan bir seferinde 200 bin Filistinliyi sınır dışı etti. Suriye’den çıkanlar ise farklı sorunlar yaşıyor. Yasal çıkmak için Esed rejimine büyük paralar vermek zorundalar. Parası olmayanlar bu nedenle yasa dışı yollara başvurup mantıksız bir göç yapmak zorundalar” şeklinde konuştu.

Avrupa’ya göç Filistinlilerin tek seçeneğidir” diyen Eymen, “Bu göçten maksat daha kaliteli bir hayat değil, sadece geçerli bir kimlik sahibi olmaktır. Avrupa’ya bir şekilde sığınanlar Avrupa kimliği elde ettiği için bu sayede akrabalarını da yanlarına alabiliyor. Bu zorunlu bir göçtür” dedi.

Bu söyleşinin ardından Doç. Dr. Fethi Güngör, “Çerkeslerin Bitmeyen Göçü” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Yazar, söyleşinin başında 1864 yılında Çerkeslerin, Kafkasya’dan gerçekleştirdiği göçü anlatan bir belgesel izlettirdi.

Doç. Dr. Fethi Güngör, söyleşide Çerkeslerin göç sebebini anlattı. Bunun bir sürgün olduğunu anlatan Güngör, “Rusların 19. yüzyılın başında Kafkaslara hakim olmasıyla göç başladı. Çerkesler, Osmanlı topraklarına gelmeye başladı. En çok Trabzon, Sinop’a geldiler. Balkanlara da geçtiler. Dünyanın 40 ülkesinde Kafkasyalı yaşıyor. Türkiye’de de 40 ilde yaşıyorlar” şeklinde konuştu.

Çerkeslerin 1859’lu yıllardan başlayan göçlerinin ardından Anadolu’da ikinci bir göç yaşadığını hatırlatan Doç. Dr. Fethi Göngör, “Cumhuriyet’in ilk kuruluş döneminde Çerkes Ethem bir entrikayla hain ilan edildi ve kaçmak zorunda kaldı. Hain olsa kaçar mıydı? Asıl hain olanlar Çerkes Ethem’i hain kılanlardır” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.