Evlilikler azaldı boşanmalar arttı!

Evlilikler azaldı boşanmalar arttı!

Konya’da artan şiddetli geçimsizlik evli çiftleri boşanma aşamasına getiriyor. Psikolog Sema Kavak, “Evliliklerde anne ve babaların müdahalesi çok oluyor. Bu yüzden iki kişinin çözebileceği sorun aileler yüzünden çözülmez hale gelebiliyor” dedi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, 2023 yılında Konya’da evlenen çift sayısı 16 bin 872 olurken boşanma sayısı ise 4 bin 934 olarak belirlendi. Yayımlanan 2023 yılı evlenme ve boşanma istatistiklerine göre, geçen yıl Türkiye genelinde evlenen çiftlerin sayısı 2022’ye kıyasla yüzde 1,82 azalarak 565 bin 435’e geriledi. Psikolog Sema Kavak, son yıllarda Türkiye’de yaşanan boşanmaların artması hakkında Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

4-1.jpg

SORUNLARIN ÜSTESİNDEN BİRLİKTE GELİNMELİ

Evliliğin güç birliği olduğunu belirten Psikolog Sema Kavak, “Bu birliği sağlamanın çok da kolay olmadığı bir dönemdeyiz çünkü artık herkes özgür alanlardan, bireysel isteklerden ve ‘ben’ merkezinde yaşamayı tercih ettiriyorlar. ‘Biz’ diyebilmek yeni nesil için çok kolay değil. Fedakarlık, anlayış, merhamet, sevgi, paylaşmak gibi duygu ve eylemleri içerin ilişki içinde olmak artık onlar için konfor alanlarının bozulması anlamına gelmekte ve bunu çok da göze alamıyorlar. Ancak bir taraftan da birlikte bir hayatın, sorunların üstesinden daha kolay gelebileceği anlamına geldiğini fark edenler var ki o da evlilik oranlarına çok yüksek olmasa da yansıyor. Evlilik kararı almak geleneksel, içe dönük toplumlarda daha kolay alınabilirken, yoğun çalışma temposu, ekonomik nedenler ve ‘ben’ düşüncesinin fazla olduğu büyük şehirlerde çok da kolay alınamıyor. Alınan kararların arkasında durma oranları da boşanma oranlarına baktığımızda maalesef ki çok düşük. Ancak bir o kadar da bu oranlarda bir durma görülmekte” diye konuştu.

4-2-sema-kavak.jpg

EVLİLİKLERİ MÜDAHALE YIKIYOR

Evliliklere dışarıdan çok fazla müdahale olduğunu söyleyen Kavak, evliliklerin günümüzde iki kişi arasında yaşanamadığını belirtti. Kavak, “Evliliğe dışarıdan özellikle anne babaların da müdahalesi çok fazla oluyor. Bu yüzden iki kişinin çözebileceği sorun aileler yüzünden çözülmez hale gelebiliyor. Ayrıca çiftler maalesef ilişkileri de dahil olmak üzere başka çiftlere özenerek, onlar gibi yaşama isteği içine girebiliyor. İlişkiler o ilişki içinde olanlara özeldir ve genellenmemelidir. Bu durum da maalesef ilişkiyi zora sokmaktadır. Bir başka neden de elbette ki ekonomi. Ekonomik problem, geçim sıkıntısı ya da ihtiyaç fazlası istekler de maddi olarak aile bütçesini zorlamaya başlayınca, ilişki de sürdürülemez hale geliyor ve tabi ki çiftlerin birbirine karşı anlama çabası geliştirmemesi de var. Bir evliliği sürdürmek için iki tarafın da birbirinin davranışında art niyet aramadan anlamaya çalışması çabalaması gerekiyor ancak günümüz evliliklerinde maalesef herkes kendisini haklı görme, gösterme çabası içinde. Uzlaşma dili de yok niyeti de yok maalesef” şeklinde konuştu.
Sema Kavak, sözlerine şöyle devam etti: “Bir diğer konu da taraflardan birinin psikolojik problemleri ya da kişiliği doğrultusunda gösterdiği şiddet, baskı, kıskançlık, vb. bunlara ek olarak bir yandan madde, alkol, sigara ve kumar bağımlılığı ve son olarak da başka birisiyle flört ya da ilişki içinde olması. Bu durumların özünde karşısında söz verdiği kadına ya da erkeğe duyulmayan saygı kaynaklı maalesef. Ancak bu saygısızlık uzun vadede kendi hayatına duyulmayan saygı ve gösterilmeyen özeni de kapsayacak farkında değiller.”

UZMAN DESTEĞİ ALINMALI

Evli çiftlere tavsiyelerde bulunan Kavak, çiftlerin diyalog yoluyla her sorunu çözebileceklerini kaydetti. Kavak, şunları söyledi: “Aynı ailede doğup büyüyen kardeşlerin bile farklı kişilik davranış düşünüş özellikleri varken, başka bir ailenin büyüttüğü yetiştirdiği bireyin farklılıklarının olacağını kabul ederek yola çıkmak gerekiyor. Bu farklılıklar bize yeni ufuklar açabilir. Bu farklılıklara düşmanca yaklaşmamak gerekiyor. Çiftler birbirini değiştirmek için değil oldukları haliyle kabul ederek yola çıkmalılar. Bu yolda ilerlerken birlikte dönüşebilirler ama birbirlerini yok etmeden. Özel alanlarını korumalılar, ilişkilerini kendi içlerinde yaşamalılar, yaşadıkları sorunların ne kaynağı ne de çözümü aileleri gibi düşünüp gerektiğinde uzman desteği almalılar. Aileleri ilişkilerinden uzak tutmalılar. Ayrıca ilişkilerini başka çiftlerinin hayatlarından da uzak tutmalılar. Beklentilerini kendi sahip oldukları maddi ve manevi imkanlar doğrultusunda sınırlandırmalılar. Bir insanın bir insanı sevmeye niyeti olsun, geçinmeye niyeti olsun emin olun ki sorunların birçoğunu çözmüş oluruz ama bu iki taraflı olmalıdır. Uzun vade de tek taraflı sevgi emek çaba yetersiz kalacaktır ama denemeden pes etmenin doğru olduğuna inanmıyorum. Bir de evlilik gibi bir kararı alırken, evlilikten ne beklediğiniz, bir eşten ne beklediğinize de iyi karar vermeniz gerekiyor. Çünkü bu kararla bir yastığa ömür boyu diye baş koyulacak.”

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum