Ev kadınları işte bu yüzden kilo alıyor

Ev kadınları işte bu yüzden kilo alıyor
Evlendikten sonra hele ki çalışmıyorsanız, kilo almak kaçınılmaz.

Neredeyse tüm ev kadınları evlendikten sonra en az 5 kilo alıyor. Şişmanlık hastalığına en fazla ev kadınlarının yakalandığına dikkat çeken Dr. Ayça Kaya, sebepleri açıkladı.

Dr. Kaya, 'Saatler b oyu kendini mutfağa hapseden kadın bir yandan çeşit çeşit yemek hazırlayıp bir yandan da her yaptı-ğının tadına bakarsa toplamda epey fazla 'göze gelmeyen kalori' almış olur.

KEKLER, BÖREKLER

Ana öğünler kadar kalori alınan ama farkında olunmayan iki yeme alışkanlığı da öğleden önce ve öğleden sonra yenen abur cuburlardır. 'Ben abur cubur yemem' demeyin, çünkü çocuğunuzun müptelası olduğu o abur cuburlar ne ise, sizin yaptığınız poğaçalar, börekler, kekler de o demek oluyor! Yani sonuçta çocuğunuzla sizin aranızda davranış olarak aslında bir fark yok, sadece aldığınız kalorinin kaynakları farklı' dedi.

ÜŞENMEYİN

Annelerimiz sabahtan akşama kadar elde çamaşır yıkardı' diyen Dr. Kaya, 'Çamaşır makineleri, elektrik süpürgeleri, kurutma makinaları, buharlı yer siliciler... Artık ev işleri sırasında harcanan enerji yarı yarıya indi, her şeyi parmağımızın ucuyla, enerji harcamadan yapabiliyoruz.

Ev hanımlarının en büyük yanlışı ev işleriyle aşırı meşgul olup, egzersize zaman bırakmayışları. Ya da şuna kısaca 'her işe vakit ayırıp spora üşenmek' diyelim. Oysa günde sadece 30 dakika! Her gün yarım saat tempolu yürüyüş 'kilo kontrolü ve sağlık' demek. Ev kadınlarının ne yazık ki en sık yaptığı sosyal etkinlik olan kabul günleri için kalori yükleme seansı desek sanırım yanlış söylemiş olmayız. Hanımlar birbirileriyle 'en çok çeşidi kim hazırlayacak?' yarışına girer, kabul günleri bir rekabet atmosferine dönüşür. Oysa misafir ağırlamanın da sağlıklı yöntemleri var' şeklinde konuştu.

EN İYİ İŞTAH KESİCİ TARÇIN

Alternatif yemekler araştırın, konuklarınızı da yeni keşifler konusunda teşvik edin. Hamurlu, yağlı, bol şekerli gıdalar yerine sebzelerden meyvelerden yapılan farklı, lezzetli ve sağlıklı seçeneklere yönelin. Çeşidi azaltın. Masayı onlarca yiyecekle donatmak zorunda değilsiniz, sizi gerçekten seven ve sağlığını önemseyen konuklarınız bunu saygısızlık olarak addetmeyecektir. Farklı, ilginç ve özenle yapılmış birkaç sağlıklı yiyecek, masaya yayılmış onlarca börek çörekten daha çok ilgi görecektir emin olun. Yemeklerinizi hazırlarken tuzu ve yağı azaltın. Kızartmalardan vazgeçin, mayoneze veda edin. Şekere alternatif tatlandırıcılar kullanın. Pekmez, hurma, tarçın gibi. Israrcı olmayın. Misafirlerinize, onlara ne kadar değer verdiğinizin kanıtı, yemek konusunda ısrarcı olmak değil, onların sağlığını göz etmek demek olduğunu unutmayın. Porsiyonları küçültün. Çayınıza tarçın katın, tarçın iyi bir iştah kesici. Yemeklerinizde protein, sebze, meyve ve sütten yapılmış gıdaların olmasına özen gösterin. Sofranız ne kadar renkli olursa o kadar sağlıklı olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.