Etnomüzikolog Dr. Özkan'ın 250 Müzik Aleti, Koruma Altına Alındı

Etnomüzikolog Dr. Özkan'ın 250 Müzik Aleti, Koruma Altına Alındı

Dünyaca ünlü Türk etnomüzikolog Dr. Talip Özkan'ın sağlığında kullandığı ve hediye edilen müzik aletleri koruma altına alındı.

Dünyaca ünlü Türk etnomüzikolog Dr. Talip Özkan'ın sağlığında kullandığı ve hediye edilen müzik aletleri koruma altına alındı. Öğrencisi Türk halk müziği sanatçısı ve folklor (halk bilimci) Hüseyin Kök tarafından Manavgat Evrenseki Kültür Evi 'Dünya Müziğinde İz Bırakan Değerimiz Dr. Talip Özkan' bölümünde hocaya ait 250 müzik aleti bulunuyor.

Halk bilimci derlemeci Kök, 3 yıl önce hayatını kaybeden dünyaca ünlü etnomüzikolog Dr. Talip Özkan'ın müzik aletleri ve yazılı eserlerinin hepsini Evrenseki Kültür Evi'nde koruma altına aldıklarını söyledi. Hocası Talip Özkan'ın Fransa, İngiltere, Hollanda, Almanya, Belçika, Lüksemburg, Norveç, İsviçre, İsveç ve İskoçya üniversiteleri müzik bölümlerinde etnomüzik alanında otorite kabul edildiğini belirten Kök, hocasına vefası ve gelecek nesillerin tanıması adına 71 yıllık hayatı süresince kullandığı ve hediye edilen 250 müzik aleti sergiye çıkardığını kaydetti.

    Sergide dikkat çeken en eski müzik aleti kartal kanadından yapılmış 240 yıllık kaval yer aldığını belirten Kök, "3 yıl önce kaybettiğimiz hoca Talip Özkan, Türkiye'nin ismini etnomüzik çalışmalarında dünyaya duyurmuş örnek bir şahsiyet. Hocamı yeni kuşakların tanımasını istiyoruz. Bu tür değerler dünyada el üstünde tutuluyor. Etno müzikte dünyada bir otoriteydi. Sergiyi hocama karşı vefa borcumu ödemek ve yeni kuşakların tanıması için açtım. Böyle insanlar kolay kolay yetişmiyor." diye konuştu.

Türkiye'nin halihazırda dünya çapında yetiştirdiği tek müzikologun merhum hocası Özkan olduğunu aktaran Kök, hocasının hocasının da Muzaffer Sarısözen olduğunu belirtti. Sergide, UNESCO'nun 'Yaşayan İnsan Hazinesi' seçtiği Hayri Dev'in kendine hediye ettiği Çam Düdüğü'nün de bulunduğunun altını çizen Kök, hocasının kaval, zurna, mey, sipsi, nefesli çalgı aletleri ve kopuzu gözü gibi koruduklarını ve bozulmamaları içinde düzenli bir şekilde laboratuvar ortamında temizlediklerini söyledi. Kök, müzik aletlerini toplama ve sergiye açmasıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Merhum hocama ait 250 müzik aletini sergiye çıkardık. Hocam bilindiği üzere dünya çapında müzikologdu. Binlerce Türk halk müziği sanatçısı yetiştiren hocamın kıymeti sağlığında ülkemizde yeteri kadar bilinmedi. Kendisi uzun yıllar Paris Üniversitesi ve Rotterdam Konservatuarı'nda ders verdi. Paris Üniversitesi’nde kurduğu Yörük çadırında türkülerimizi seslendirerek dünyaya duyurdu. Paris'te etnomüzikologlar Türk müziğini tanımak için yanında sıraya giriyordu. Maalesef ülkemizde hocamız yeteri kadar tanınmadı. Sergiyi hocamızın ismini nesilden nesle yaşatmak için açtık." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.