Etiketlerin Diline Dikkat Edin!

Etiketlerin Diline Dikkat Edin!

Kocaeli Büyükşehir Zabıtası tarafından okullarda yapılan eğitimlerde öğrenciler, bilinçli tüketim, gıda güvenliği, tüketici hakları gibi konularda bilgilendirdi.İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile k...

Kocaeli Büyükşehir Zabıtası tarafından okullarda yapılan eğitimlerde öğrenciler, bilinçli tüketim, gıda güvenliği, tüketici hakları gibi konularda bilgilendirdi.

İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak ortaokul 5 ve 6. Sınıf öğrencilerine yönelik “Zabıta ve Bilinçli Tüketici” konulu eğitimler Kocaeli üyükşehir Belediyesi Zabıtası tarafından sürdürülüyor. Öğrenciler, gıda güvenliği, satışa sunulan tüm mallardaki fiyat etiketleri, garanti şartları, ayıplı mal ve hizmette tüketicilerin haklarını nerelerde ve ne şekilde arayacakları konularında bilgilendiriliyor.

Tüketici Hakları Zabıta Amirliği, Kocaeli genelindeki ilçe milli eğitim müdürlükleri ile birlikte diğer ilçelerde de seminerlere devam ediyor. Eğitim seminerleri kapsamında bugüne kadar bin 890 öğrenciye eğitim verildi. Eğitimlerde satışa sunulan her gıda maddesinde etiket bulundurulması zorunlu olduğu ifade edilirken etiketin okunabilir ve Türkçe olması gerektiği belirtildi. Gıda maddesinin adı, içindekiler bilgisinin etikette olması gerektiğinin altını çizen yetkililer, üretici firmanın adı ve adresi, son kullanma tarihi, parti ve seri numarası, üretim izin ya da gıda sicil numarası bulunmasının kullanım bilgisi ve saklama koşulları beyan edilmesinin şart olduğu bilgisi verildi.

Yetkililer eğitimlerde, ”Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin. Ürünlerin ışıklandırma amaçlı kullanılan lambaların altında olmamasına özen gösterin. Lambaların yaydığı ısı ürünün bulunması gereken sıcaklığını da değiştirebilmektedir" bilgilerini öğrencilere aktardı.

Seminerlerde eğitmenler şu bilgileri de öğrencilere sundu; ”Önce kuru ve soğuk zincir gerektirmeyen gıdaları, sonra taze sebze ve meyveleri, sonra da taze et ve balıkları, en sonra da donmuş gıdaları alın. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan üretim izinli veya gıda sicil numarası olan üreticilerin ürünleri tercih edilmelidir. Tüketim Tarihi Geçmiş Gıda güvenilir değildir. Gıdaların etiketinde tavsiye edilen tüketim tarihi veya mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen gıdalarda son tüketim tarihi bilgisi yer almalıdır. Tavsiye edilen tüketim tarihi; uygun şekilde muhafaza edildiğinde gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösterir. Son tüketim tarihi geçmiş gıdanın güvenilir gıda olarak değerlendirilmeyeceği unutulmamalıdır.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.