Eti bol limon eklenmiş salatayla tüketin

Eti bol limon eklenmiş salatayla tüketin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Semahat Altuhul, kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle tüketilmesinin hazmı kolaylaştıracağını belirtti.
Altuhul, yaptığı yazılı açıklamada, toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olan Kurban Bayramı'nda, dikkatsiz beslenmenin birçok sağlık problemine yol açabileceğine dikkat çekti.
Kurban Bayramı'nda sağlığın korunması ve şişmanlamamak için alınabilecek önlemleri sıralayan Altuhul, sert, çiğnemesi ve hazım zor olduğu için taze etin tüketilmesinin çeşitli sindirim problemlerine neden olabildiğini bildirdi. O nedenle kurbanın ilk günü mümkün olduğu kadar parça et tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Altuhul, şunları kaydetti:
''Özellikle bayramın ilk günü et tüketilecekse bunun kıyma olarak tüketilmesi daha doğru olur. Parça et tüketimi en az 24, mümkünse 36 saat dinlendirilmiş et olarak yenmesi daha uygun olur. 48 saat içinde de tüketilemeyecek miktardaki etler, buzdolabı poşetlerine 250-300 gramlık paketler halinde sarılarak daha sonra tüketmek üzere derin dondurucuya koyulmalıdır. Mümkünse aile yemeklerini öğlen yemeği olarak organize edilmeli. Bu şekilde geçireceğiniz bir günde sabah kahvaltısını tahıl gevreği, yoğurt ve meyve ile yapın. Öğlen yemeğinde 150-200 gramı geçmeyecek şekilde et tüketebilirsiniz. Beraberinde bol salata ve biraz pilav yiyebilirsiniz. İçecek olarak yüksek kalorili gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları ve ayran iyi bir seçimdir. İkindi öğününde meyve yemek iyi olur. Akşam yemeklerinde muhakkak etsiz sebze yemeği ve yoğurt tüketmeye çalışın.''
KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR
Et pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini öneren Altuhul, bayram yemeğinde yağsız etin uygun olacağını, kavurma yapılırken de etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar koyulmaması gerektiğini bildirdi.
Kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte tüketiminin hazmı kolaylaştıracağını, beraberinde taze sıkılmış meye suyu içmenin de hem et sonrası duyulan tatlı ihtiyacını azaltacağını hem de sindirime yardımcı olacağını vurgulayan Altuhul, şöyle devam etti:
''Tansiyon ve kalp hastalığı problemi olmayan kişiler maden suyu içebilir. Etin hemen üzerine çay-kahve içmek de etin içindeki demirin vücut tarafından kullanımını azaltır. O nedenle çay-kahve tüketiminin yemekten 2-3 saat sonra olması daha sağlıklıdır. Kurban Bayramı'nda normal hayata nazaran günlük alınan protein miktarı çok arttığı için dikkatli olmak gerekir. Proteinlerin doymuş yağ oranları fazla olduğu için yüksek kolesterolü ve kalp hastalığı olanlarda vücuda ekstra yük getirir. Hipertansiyonu olan hastalarda kavurmalarla birlikte fazla yağ ve tuz tüketimi kan basıncını çok artırarak hipertansif krizlere, beyin kanamalarına ve kalp krizi gibi istenmeyen klinik durumlara yol açabilir. Ayrıca gut hastalarının da fazla protein alımı, protein metabolizmasının son ürünü olan ürik asit birikimine ve buna bağlı gut atağının ortaya çıkmasına neden olur. Bu üç grup hastanın tükettiği et miktarını çok kısıtlı tutması iyi olur.''
Altuhul, Kurban Bayramı'nda günde en az dört öğüne bölerek az az, sık sık yeme prensibinden ödün verilmemesi gerektiğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.