Estetik Dolgu Öncesi Bunlara Dikkat
Dermatoloji Uzmanı Dr. Yelda Terzioğlu, estetik dolgu konusunda uyardı.
Ankara’da ve İstanbul’da güzellik yolculuğuna çıkan hemen her kadının yolunun düştüğü DR PLUS Klinikleri’nin Ankara Şubesi Medikal Direktörü Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, botoksla birlikte en çok uygulanan ameliyatsız estetik uygulamalarından dolgu işlemleri hakkında bilgi verdi. Ameliyatsız estetik uygulamalar arasında günümüzde en çok tercih edilen yaklaşımlardan birisinin de dolgu uygulamaları olduğunu anlatan Dermatoloji Uzmanı Dr. Terzioğlu, “Bu uygulamalarda temel olarak hacim kaybı yaşanan ve kırışmış noktalara dolgunluk kazandırmayı amaçlarız. Ayrıca burun şekillendirme ve çökük iz gibi yapıların doldurulması da hedeflenebilmektedir. Dolgu materyali hastadaki problemli noktalara enjeksiyon ile uygulanarak yapılmaktadır” dedi.
Dolgu maddelerinin sıklıkla laboratuar koşullarında üretilmiş hyaluronik asitten oluştuğunu anlatan Terzioğlu, “Hyaluronik asidin çapraz bağ yapılarının sıklığı ve molekül ağırlığına göre dolgu maddelerinin kalıcılığı ve etkileri de değişkenlik göstermektedir. Cildin yapısında doğal olarak da bulunan hyalüronik asit, ciltte kollajen oluşumunu tetikleyen ve dolayısıyla hacim kazandırılmasını sağlayan bir maddedir. Bu maddenin en önemli özelliği de düzgün şekilde uygulandığında işlem bölgesinde kalarak dağılmadan etki göstermesidir. Ayrıca zaten cilt yapısında da bulunan bir içerik olduğundan alerjik reaksiyon riski de düşüktür ve vücutla uyumlu maddelerdir” dedi.
ESTETİK DOLGU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Terzioğlu, estetik dolgu işleminin nasıl yapıldığı konusunda ise problemin tespitinden sonra işlemin yapılacağı bölgenin anestezik yöntemlerle uyuşturularak acı hissedilmemesi sağlandığını ifade ederek, “Dolgu materyalinin enjeksiyonu için küçük uçlu özel iğneler veya mikrokanüller kullanılabilmektedir. Dolgu uygulaması doktorun belirlediği noktalara dolgu içeriğinin enjeksiyon yöntemiyle verilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Estetik dolgu, birçok alan için kullanılabilmektedir. Yüz ve dudak bölgesinde, kaş ortası çizgileri için, alın bölgesine, göz çevresine, elmacık kemiği ve yanağa, çeneye, burun kenarlarına yapılabildiği gibi kaş kaldırma, yüz asimetrilerinin ortadan kaldırılması gibi çeşitli amaçlar için de sıkça kullanılmaktadır” dedi.
DOLGU UYGULAMASINDA KALICILIK
Terzioğlu, daha sonra şunları söyledi:
“Kalıcılık, dolgu materyalinin içeriğine ve kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Geçici dolgular için yaklaşık olarak 6 ile 18 ay arası bir kalıcılıktan bahsedebiliriz. İşlemin düzgün yapılması ve dolgu maddesinin uygulama bölgesinde kalıp dağılmaması da kalıcılık süresinin uzaması için önemli bir diğer husustur. Hem dolgunlaştırma hem de yenilenme etkisiyle beraber cilt genç bir görünüme kavuşur. Sarkmaların ve çöküklerin giderilmesi de buna katkı sağlar. Dudağa yapılan dolgular hacim kazandırarak belirginleşmeyi sağlar. Kaş bölgesine yapılan dolgularda kaş belirginleştirilebilir ya da kaldırılabilir. Yüzdeki derin çizgilerin ya da izlerin doldurulması da mümkün olabilmektedir. Uzman doktor tarafından uygun materyallerle yapılan dolgu uygulamaları sonucunda doğal olmayan, abartılı bir görünümün ortaya çıkması mümkün değildir. Dolgu yaptıracak kişilerin dikkat etmesi gereken çok önemli iki konudan bahsedebiliriz. Bunlardan biri dolgu materyalinin içeriğidir. Bir diğer nokta da işlemin uzman bir doktora yaptırılmasının önemidir. Yanlış eller tarafından yapılacak dolgu işlemleri, başarısız olabileceği gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir."
ESTETİK DOLGU YAPTIRDIKTAN SONRA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
Dolgu materyallerinin dolgunlaştırma etkisinin bir sebebinin de su tutma özelliği olduğunu söyleyen Terzioğlu, "Bu sebeple 5-7 gün kadar süreyle uygulama bölgesinde hafif şişlikler oluşabilmektedir. Ayrıca dolgu işlemi minimal invaziv olarak tanımlanan bir işlemdir ve enjeksiyonlarla yapılır. Bu açıdan geçici hafif morlukların görülmesi de normaldir. Bölgeye aşırı sıcak uygulamalar yapılmamalıdır. İşlem sonrası uygulanan soğuk kompreslerle morluk ve benzeri endikasyonlar olabildiğince azaltılabilmektedir. Bunun dışında kişinin günlük yaşantısını etkilemeyecek kolay ve kısa sürede uygulanabilen bir işlemdir. Doktorunuzun uygun gördüğü ve sonuç alınabileceğini düşündüğü durumlarda botoks ve benzeri yüz gençleştirmeye yönelik yapılabilecek tüm estetik ve kozmetik uygulamalar ile kombine edilebilmektedir” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.