Esnafın Ramazan beklentisi boşa çıktı!

Esnafın Ramazan beklentisi boşa çıktı!

Kabine toplantısı sonrasında yapılan açıklamalar, esnafı memnun etmedi. Ramazana kadar sadece 10 gün açık kalacaklarını söyleyen esnaf temsilcileri, “İşletmelerimiz Ramazan ayında da yüzde 50 kapasiteyle hizmet vermeliydi, beklediğimiz olmadı” dedi

Mart ayının son kabine toplantısı sona erdi. 1 Mart itibarıyla başlayan ‘Kademeli Normalleşme’ dönemi ile birlikte artan vakalar sonrası yeni tedbir kararlarının ele alındığı kritik toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de Covid-19 açısından çok yüksek riskli şehir sayısı bir ay dolmadan 17’den 58’e çıktı.

RAMAZAN AYI YİNE YASAKLAR AYI OLACAK

Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlamasının akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edeceğini söyledi. Lokanta ve kafe gibi işletmelerin renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabileceklerini ifade eden Erdoğan, “Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlamasının artık Cumartesi ve Pazar günü olarak sürecek” dedi. Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinliklerin gerçekleştirilmeyeceğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti: “Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı, nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaştı. Ramazan ayı boyunca, ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Sadece Ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacak. Kafe ve lokantalara bazı katkılar sağlanacak. Nisan ve Mayıs aylarınca normalleşme ve izin kapsamın sigorta desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının primleri desteklenecek ve nakdi yardım yapılacak.”

“İŞ OLARAK RAHATLAMAYACAĞIZ AMA MORAL BULDUK”

Konya Kahveciler Büfeciler Çay Ocakları Odası Başkanı Mehmet Böğrü, Ramazan ayına kadar 2 hafta çalışacaklarını, Ramazan ayında da kapanacaklarını dile getirdi. Ramazan Bayramından sonra komple bir açılış beklediklerini aktaran Böğrü, “İş olarak belki bu süreçte rahatlamayacağız ama psikolojik olarak esnafımız bir rahatlama içine girdi. Alınan yeni kararlar, bizlere moral oldu. İnsanın evinden çıkacağı bir işi olmalı. Esnafımız gerçekten bu süreçte çok sıkıntılar yaşadı. Zorumuza giden şeyler vardı. Türkiye'de her yer açıktı ama Konya'da dükkânlarımız kapalıydı. Vaka sayısı bizden yüksek olan illerde işletmeler açıktı, Konya'da kapalıydı. Açılamamanın verdiği stresi, esnaf sonuna kadar yaşıyordu” şeklinde konuştu.

“AÇIKLANAN KARARLARDAN MEMNUN DEĞİLİZ”

Kabine toplantısı sonrasında umdukları açıklamayı duyamadıklarını aktaran Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, bekledikleri kararın bu olmadığını söyledi. Ramazan ayına kadar 10 gün açık kalacaklarını, Ramazan'da 1 ay yeniden sadece paket servise geçileceğini belirten Karamercan, şunları kaydetti: “Dükkânlarımızın Ramazan ayında da açık kalması gerekirdi. Hafta sonları çıkarılırsa 10 gün sadece dükkânlarımızı açabileceğiz. Kısa çalışma ödeneği de bitti. İşveren ve işçi nasıl geçinecek? Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması gerekir. Desteklerin artırılması şart. Esnafın ayakta duracak hali kalmadı. Ramazan Bayramı sonrasında da artık normal düzene geçmek gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum