Esnaf destek bekliyor

Esnaf destek bekliyor

Esnafa verilen kredinin olumlu fakat yetersiz olduğunu söyleyen Ali Osman Karamercan, “Konya’dan 9 bin başvuru var. 2017’de bu kredinin yaygınlaştırılarak piyasanın hareketlendirilmesini, esnafa can suyu olunmasını temenni ediyoruz” dedi

2016 yılını değerlendiren Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, “İki seçim atlattık. Seçimlerden sonra 15 Temmuz darbe girişimini yaşadık. Fakat biz vatan kurtuldu diye şükrediyoruz. 15 Temmuzdan sonra piyasa durdu. Büyük sıkıntılar yaşadık. Vatan sağ olsun dedik. 2016 genel olarak kötü geçti. 2017’ye sayılı günler kaldı. 2017’nin de 5. ayına kadar beklentimiz yok. Esnaf kardeşlerimiz ayağını yorganına göre uzatsın, borca girmesinler” dedi. 2017’de devletten de beklentilerinin olduğunu belirten Karamercan, şöyle konuştu: “Faizsiz kredi bekliyoruz. 2016 bütçesinden bir kredi açıklandı. Bu kredi 15 bin kişiye verilecek. Bu kredi illere paylaştırıldığı zaman yaklaşık 300 kişiye denk geliyor. 245 bin Türkiye geneli, Konya’da ise 9 bin başvuru var. 2017’de bu kredi yaygınlaştırılarak piyasanın hareketlendirilmesi, esnafa can suyu olunmasını temenni ediyoruz.”

KANUN İLE ÖNLEM ALINMALI

Mevlana anma törenlerini değerlendiren Karamercan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu törenlerde Konya’yı yöneten insanlara büyük görevler düşüyor, bize görevler düşüyor. STK’lar, odalar olarak, kurumlarla işbirliği halinde turistin Konya’da konaklama süresini artırmamız lazım. Günübirlik gelip gitmelerle Konya bir şey kazanmaz. Misafirlerimiz Konya’yı bir günde gezemezler. Ayrıca İstanbul ve İzmir’den eskisi gibi turist gelmiyor. Çünkü oralarda da Şeb-i Arus gecesi yapılıyor. Biz yapılmasın demiyoruz ama Konya’daki anma etkinlikleri bitsin 2-3 ay sonra yapılsın. Şimdi Konya’daki etkinliklerden bir hafta sonra İstanbul’da yapılıyor. Buraya gelenler Ankara, Eskişehir gibi yakın şehirlerden geliyor. Şeb-i Arus gecesi Konya’nın özelidir. Bir düğündür. Manisa’nın mesir macunu Manisa dışında yapılmıyorsa, düğün gecemiz Konya dışında yapılmasın. eskiden sadece İstanbul’dan 100 otobüs gelirdi etkinliklere. Düğün salonlarında bile sema yapılıyor. Buna kanun ile önlem alınması lazım.”

YANLIŞ DAVRANIŞ ŞEHİR İMAJINI ETKİLİYOR

Mevlana anma haftasında bazı esnaflar nedeniyle gelen şikayetler üzerine önlemler aldıklarını söyleyen Karamercan, “Hafta başlamadan, Lokantacılar Odası’ndan birkaç arkadaşı, yönetim kurulumuzlar, basın ile birlikte, en çok şikayet alan lokantaları, taksicileri ziyaret ettik. Uyarılarda bulunduk. Bazı esnaflar turistlerin yiyemeyeceği yeleği fahiş fiyatlarda veriyordu. Yaptığımız uyarı ziyaretleri sonrası şikayetler azaldı. Yapılan şikayetlerde belgelendirme istiyoruz. Şikayetler fiş, fatura ile yapılmalı. Yapılan yanlışlıklar şehrin imajını etkiliyor. Bizin yetkimiz, caydırıcı gücümüz yok. Sadece kınama cezası verebiliyoruz. Senede 3 kınama olursa ruhsat iptaline gidebiliyoruz” dedi.Sicil affının getirilmesinin esnafı sevindirdiğini belirten Karamercan, konuşmasına şöyle devam etti: “Yılbaşından beri uygulanacak sanırım. Bu af ekonominin önünü açar. Türkiye genelinde 12 milyon kişinin sicili bozuk. Bir senedi yazılmış esnafın, takibe düştüğü için, borcunu ödediği halde sicili bozuk çıkıyor. Esnaf kredi alamıyor, önü kapanıyor, gidiyor tefeciden para alıyor. Başbakanımıza, bakanımıza teşekkür ediyoruz.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.