Esnaf 2012den kaygılı

Esnaf 2012den kaygılı

Selçuklu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kooperatifi Başkanı Mehmet Baybağan, esnafın 2012 yılından kaygılı olduğunu belirterek, esnafa verilen desteğin artırılması gerektiğini bildirdi

Selçuklu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kooperatifi Başkanı Mehmet Baybağan, esnafın 2012 yılından kaygılı olduğunu belirterek, esnafa verilen desteğin artırılması gerektiğini bildirdi
Selçuklu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Olağan Mali Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Mevlana Bera Otel’de yapılan genel kurula Konya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Turgut, Konya Minibüs ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Muharrem Karabacak ve kooperatif üyeleri katıldı. Divan başkanlığını Konya Konya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkan Vekili ve Karaman ESKKK Başkanı Mehmet Arı’nın yaptığı genel kurulda  kooperatifin 2011 yılı yönetim ve denetim kurulu faaliyet raporları ile gelir gider hesapları okunarak ayrı ayrı müzakere edildi. 2012 yılı tahmini bütçesi de oy birliği ile kabul edildi.
Selçuklu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Baybağan, 2011 yılında kredilerin geri ödenmesinde zaman zaman problemler yaşandığını belirterek, bu durumun kooperatif mali yapısını da olumsuz etkilediğini söyledi. Baybağan, “Siz değerli ortaklarımızdan ricamız kredi taksitlerinizi temerrüde düşmeden zamanında ödemenizdir. Bu konuda kooperatifimizin amacı protesto ettirmek değil, gerçekten ihtiyacı olan ve ödemelerini zamanında yapan veya yapmak için gayret gösteren ve bizlere yardımcı olan ortaklarımızın kredi taleplerinin karşılanarak mağduriyetlerinin önlenmesidir” dedi.
Esnafın kredi faizinin yüzde 6, kooperatifin kredi şahıs üst limitinin ise 75 bin TL olduğunu belirten Baybağan, “Vadesi bir yıla kadar olan krediler için ise faiz oranı yüzde 5’tir. En uygun vadeli ve oranlı kredi esnaf ve sanatkarlara verilmektedir. Bilindiği gibi merkez birliğimizin girişimleri ve hükümetimizin de olumlu yaklaşım ve katkıları sonucunda kredi faiz oranları vadesi 1 yıla kadar olan krediler için yüzde 5, vadesi 1 yıldan fazla olan krediler için yıllık yüzde 6 olarak belirlenmiştir. Kooperatif kefaletiyle kullandırılan kredilerin şahıs üst limitleri 35-100 bin TL arasında kooperatifin performansına göre belirlenmiş, kooperatifimiz 2. risk grubunda olması nedeniyle 75 bin TL’ye kadar kredi kullandırma imkanına sahip olunmuştur. 2011 yılı içerisinde ortaklarımıza 75 bin TL’ye kadar kredi kullandırılmıştır. Kredi kullandırımlarında yapılan kesintiler asgari seviyeye indirilerek ortakların eline daha fazla para geçmesi sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
2012 ZOR BİR YIL OLACAK
Esnafın 2012 yılından beklentilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Mehmet Baybağan, “2012 yılının zor bir yıl olacağı tüm yetkililerce de ifade edilmektedir. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da yaşanan ekonomik kriz ve sosyal dengesizliklerin ülkemizi de etkilemesi doğal bir sonuçtur. Temennimiz odur ki, ülkemiz ve özellikle de esnaf ve sanatkarlarımızın bu kerizi en az etkilenmeyle atlatabilmesidir. Daralan iç piyasanın hareketlenmesi için ülke ekonomisinde koymuş oldukları katkıları nedeniyle üretim yapan, istihdam ve katma değer yaratan kesimimizin finansal açıdan desteklenmesi kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bu nedenle kredi faiz oranlarının en azından mevcut oranlarda kalması, kredi çeşitlendirmesine gidilmesi, vergi, SGK primleri ve diğer yasal ödemelerde indirime gidilmesi başlıca taleplerimiz arasındadır. Bu konuda başta hükümetimizin ve üst kuruluşlarımızın duyarlı olacaklarına ve gereğini yapacaklarına inanıyoruz” diye konuştu.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.