Eski usulle yapılan süt üretiminde kayıp çok fazla

Eski usulle yapılan süt üretiminde kayıp çok fazla

Seydişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Kahraman, süt üreticilerinin teknolojinin gerisinde kaldığını söyledi.

Seydişehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Kahraman, süt üreticilerinin teknolojinin gerisinde kaldığını söyledi.
     Avrupa ortalamasının hayvan başına 20 kilogram iken Seydişehir'de 12 kilogramı geçmediğini belirten Kahraman, bilinçli ve kaliteli üretim yapılamadığı için yarı yarıya bir kaybın yaşandığını belirtti.
     40 yıl öncesinde yapılan üretim tekniğiyle üretim yapıldığını hatırlatan Kahraman, ''Seydişehir'de ve yöresinde 12 bin büyükbaş hayvan bulunuyor. Avrupa standartlarında bu büyükbaşlarda süt üretimim olsa Seydişehir'in süt üretimi günlük 240 ton olması gerekir. Şu an ilçedeki süt üretimi 70 ton civarında'' dedi.
     Birlik olarak süt üreticisinin bilinçlenmesi ve kaliteli süt üretmesi için gerekli çabayı göstereceklerini belirten Kahraman ''Biz belirli zamanlarda süt üretimi konusunda Türkiye'deki seminerlere katılıyoruz. Aldığımız bu bilgi ve birikimleri süt üreticilerimize aktarmaya çalışıyoruz. Mevlana Kalkınma Ajansı'na da üreticilerimizin eğitimini saplamak ve bilinçlendirmek için önemli bir eğitim projesi hazırlıkları içerisindeyiz'' diye konuştu.
     Bir yıl önce kurulan birliklerinde üye sayılarının yaklaşık 400 civarında olduğunu ve süt toplama kapasitelerinin günlük 15 ton olduğunu ifade den Kahraman, sözlerini şöyle tamamladı:
     ''Üyelerimizin devlet teşviklerinden yararlanması için birliğimize üye olması gerekir. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden iki adet yüzde 50 hibeli soğutma tankı aldık. Devlet desteklerinden üreticilerimizin maksimum düzeyde yararlanabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üretici ile tüketici arasında köprü görevi üstlenen birliğimiz üretici lehine süt fiyatlarının belirlenmesi için önemli bir rol oynuyor. İnanıyorum ki bu çalışmalarımız sayesinde Seydişehir süt üretiminde birçok ili geçerek hak ettiği yere gelecek.'' 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.