Eski Borular Değiştirilmeden Menfez Yapıldı, Çay Taştı, Esnaf Zarar Gördü

Eski Borular Değiştirilmeden Menfez Yapıldı, Çay Taştı, Esnaf Zarar Gördü

Mardin´in Kızıltepe ilçesinde bulunan Akziyaret Çayı´nın taşması üzerine Hububat Ticaret Merkezi, 122 Acil İstasyonu ve camisi zarar gördü. Taşkının 2011 yılında yeni yapılan duble yolun altından geçen küçük boruların değiştirilmeden...

Mardin´in Kızıltepe ilçesinde bulunan Akziyaret Çayı´nın taşması üzerine Hububat Ticaret Merkezi, 122 Acil İstasyonu ve camisi zarar gördü. Taşkının 2011 yılında yeni yapılan duble yolun altından geçen küçük boruların değiştirilmeden yeni menfezin yapılmasının sebep olduğu iddia edildi. Yeni yapılan menfezin her iki tarafın geniş iken yolun ortasında kalan 1950'li yıllardaki küçük borular ise su tahliyesini engelliyor. Ticaret Merkezi yönetimi büyük zarar gördüklerini belirterek hukuki yollara başvuracaklarını bildirdi.

Son günlerde yaşanan yağışlar Mardin´in Kızıltepe ilçesinde taşkına sebep oldu. Viranşehir yolunda bulunan Akziyaret Çayının taşması sonucu bazı iş yerleri ve yollar zarar gördü. İpekyolu’nun altından geçen menfezin tıkanması ile taşan çay, Hububat Ticaret Merkezi TIR Parkı, kantar, 112 Acil Servisi Cami, yol ve tarım arazilerinde zarara sebep oldu. Gece geç saatlerinde suyun ticaret merkezine ulaşmasını engellemek için çalışan esnaflar kepçelerle suyun tahliyesi için yol açmaya çalıştı.

Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, 2011 yılında yeni yapılan İpek Yolunun altındaki 1950'li yıllara ait boruların çıkarılmadan yeni menfez yapıldığı ve bu boruların küçük olması nedeniyle suyu tahliye edemediğini iddia etti. Menfezin yapımında usulsüzlük yapıldığını öne süren Öter, durumu 4 yıldan bu yana Karayollarına bildirdiklerini ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Daha önce taşkın sebebiyle büyük zarar gördüklerini kaydeden Öter; ‘Yolun her iki tarafında geniş menfez var. Ancak 1950’li yıllarından eski küçük borular çıkarılmadan yolun her iki tarafına geniş menfez yapıldı. Ortada ise dar borular var. Burada usulsüzlük yapılmış. Şimdi yeniden yolun bozulup menfez yapılması lazım. Yazık değil mi? Burada yetimin, esnafın, vatandaşın hakkı var. Kim bu yolu ve menfezi kontrol etti, kim bunu böyle teslim aldı? Bunun üzerine gidilmesi lazım. Bunun için hukuki yollara başvuracağız.” ifadelerini kullandı.

Esnaflardan Necmettin Aydemir ise; 7 metre derinliğinde 12 metre genişliğinde olan Çay yatağının, ipek yoluna gelince karşı tarafa su geçmediğini belirtip, "Hububat Merkezi tarafına su taşarken yolun karşı tarafına ise sadece su sızıyor. Küçük borular suyu taşıyamadığı için taşkınlar yaşanıyor. Menfez yeni yapıldı ve her iki tarafı geniş. Ancak ortadaki eski borular çıkarılmadı. Bu borular dar ve eski. Bundan dolayı yağışlarda zarar görüyoruz. Bir an önce bunun düzeltilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Kızıltepe-Viranşehir karayolu yapımı 27 Aralık 2013'de yapılan büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun iddiaları arasında yer alıyordu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.