Eski Bakan Günay:tarihi Eserlerimize Akif Şuuruyla Sahip Çıkalım

Eski Bakan Günay:tarihi Eserlerimize Akif Şuuruyla Sahip Çıkalım
Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, ülkedeki tarihi ve kültürel varlıkları Milli Şair Mehmet Akif Ersoy şuuruyla sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, ülkedeki tarihi ve kültürel varlıkları Milli Şair Mehmet Akif Ersoy şuuruyla sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Efes'ten sonra kazı çalışması yapılan Side Antik Kent'in bir kültür turizmi markası olduğunu Sidelilerin bu değeri iyi koruması gerektiğini belirten Günay, insanlık kültür mirasına sahip çıkılmasında hep insan emeği ve alın terinin ön planda tutulması tavsiyesinde bulundu.

Eski Bakan Günay, 2,5 yıl önce kendi döneminde Side Belediyesi'ne tahsis ettiği 'tapınaklar bölgesinde' AA Bazilikası'nın restoran çalışmasını yerinde inceledi. Ülkemizdeki arkeolojik varlıklara İstikal Şairi Akif düşüncesiyle sahip çıkılmasını uyarısında bulunan Günay, "Milli Şairimiz Akif, Mısır'a gittiğinde ve muhteşem mimarisi olan piramitleri görünce şaşkınlığını gizlemeyerek hayretler içinde kalmıştır. Ardında yanında getirdiği seccadesini çıkartarak şükür namazı kılmıştır. Akif, şükür namazını da piramitlerin yapılmasında yüzbinlerce kişinin emeği ve alınteri bulunduğunu için şükür namazı kıldığını söylemiştir. Çünkü o piramitler Akif'in dediği gibi Yaratan'ın insanoğluna verdiği nefesle yapılmıştı. Emek ve alın teri vardı. Ülkemizdeki insanlık kültürü mirasına da Akif düşüncesiyle sahip çıkalım. Apollon Tapınağı'da Allah'ın Romalısının yaptığı taş yığını olarak görmeyelim. Her eserde Yaratanın Eşref-i Mahlukat olarak yarattığı insanoğlunun emeği ve alınteri olduğunu unutmayalım. " ifadesini kullandı.

Tahsis öncesi tapınaklar bölgesinde motosikletlerin geçtiğine dikkat Günay, ilk defa bir tarihi ören yerinin daha iyi korunabilmesi ve bölgesinde bulunan tarihi eserlerin hızlı bir şekilde restorasyonu ve ayağa kaldırılması için tahsisi Side'ye yaptıklarını kaydetti.

Tapınaklar bölgesini Side Belediyesi'ne 2,5 yıl önce tahsis etmeselerdi yine aynı bölgeden motosikletlerin geçmeye devam edeceğinin altını çizen Günay, Side Apollon Tapınağı'nın dünya kültür turizminde bir marka değeri olduğunu ve bu değerin korunmasına sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Yine kendi bakanlığı döneminde 1,5 yıl gibi kısa sürede Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof.Dr. Hüseyin Alanyalı ve kıymetli eşleri Prof.Dr. Feriştah Alanyalı ile birlikte Tüke Tapınağı'nı ayağa kaldırdıklarını belirten Günay, "Side Antik Kent ülkemizin tanıtımı için özel bir tarihi şehir. Onun kıymetini iyi bilmemiz lazım. Apollon Tapınağı ülkemizin kültür, tarih ve arkeolojik varlıklarını dünyada tanıtmada sembol. Tarihi varlıklarımıza iyi sahip çıkalım. Buralarda binlerce yıllık emek birikimi var. Merhum Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Mısır'a gittiğinde ve Piramitleri gördüğünde hayretini gizleyemiştir. Ardında da piramitlerin yanında seccadesini sererek şükür namazı kılmıştır. Büyük şair Akif, bu piramitleri yapan insanlar emek harcayarak bunu yapmışlardır. Burada binlerce insanın Allah'ın verdiği nefesi harcayarak bir eseri inşaa etme alın teri ve emeği olduğu için eseri insanlara saygı duyorum. Harcadıkları emek ve alın teri içinde Allah'ın bir kulu olarak şükrediyorum demiştir. Ülkemizdeki eserlere hangi dönemde yapılırsa yapılsın tıpki Akif düşüncesiyle sahip çıkalım. Çünkü hepsinden insanlığın alın teri ve emeği var. " diye konuştu.

Günay, Side Antik Kent'te en çok istediği şeyin tıpkı Burdur'un Ağlasun ilçesinde M.S. 161-180 yılları arası Roma İmparatoru Marcus Aurelius adına yaptırılan Antoninler Çeşmesi gibi Side Anıtsal Çeşmesi'nin restorasyon ve onarımının tamamlanarak çeşmelerinden su akması olduğunu kaydetti.

Belçikalı arkeologların çalışmasıyla Sagalossos Antik Kent'te bulunan Antoninler Çeşmesi'nden kendi bakanlığı döneminde suyun aktığını belirten Günay, Anıtsal Çeşme'ninde de suyun aktığını görmesinden mutlu olacağını kaydetti. Günay, "Side Anıtsal Çeşme'den suyun akması Antoninler Çeşmesi'nden daha önemli. Anıtsal Çeşme Anadolu'da bulunan ve ayakta kalan en büyük Roma dönemi çeşmesi. Side'nin kültürel varlıklarını gün yüzüne çıkaran merhum Ordinaryüs Prof.Dr. Arif Müfid Mansel ve Prof. Jale İnan'a Allah'tan rahmet diliyorum. Emekleri karşısında saygı ile eğiliyorum. " ifadesini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.