Eski Bakan Günay'dan, Tezkere Yorumu

Eski Bakan Günay'dan, Tezkere Yorumu

AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1 Ekim’den sonra Meclis gündemine gelmesi beklenen Suriye tezkeresi ile ilgili, “Türkiye’nin savunması çerçevesindeki duruşa her milletvekilinin destek vermesi gerekir, ben de öy.

AK Parti İzmir Milletvekili ve eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1 Ekim’den sonra Meclis gündemine gelmesi beklenen Suriye tezkeresi ile ilgili, “Türkiye’nin savunması çerçevesindeki duruşa her milletvekilinin destek vermesi gerekir, ben de öyle yaparım. Ama bunun dışında yeni düşmanlıklar doğuracak hiçbir adıma katkı yapmak istemem.” dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında yeni yasama dönemi başlangıcında siyasete sağduyu çağrısında bulundu. Son günlerde devam eden siyasal gerginliğin, TBMM’nin bu dönem sakin ve sağduyulu bir ortamda çalışmalarını sürdürebileceği konusunda umut vermediğini kaydetti. Günay, “İktidar ve muhalefet partilerinin en üst düzey sözcülerinin, birbirlerini en ağır sözcüklerle ve ‘PKK tutsağı’, ‘El Kaide destekçisi’, ‘DHKP’lilerle kolkola’ gibi yasa dışı örgütlerin yandaşlığı ile suçlanmasının, demokratik eleştiri sınırlarını çok aşan söylemler olduğu açıktır.” diye konuştu.
Ortadoğu coğrafyasında yaşanlara dikkat çeken Günay, şöyle devam etti: “Türkiye komşu coğrafyasındaki olaylara, siyasal ve dinsel önyargılar ile yaklaşmak yerine, tümüne insan hak ve özgürlükleri temelinden bakmak ve bu ülkelerde yaşanan talihsiz bölünmelerin taraflarından biri olarak görünmekten özenle sakınmak durumundadır. İşlenen vahim ve insanlık dışı suçların bir kısmına haklı olarak tepki gösterirken, bir kısmını görmezden geliyor görünmek, tarih önünde açıklanması imkansız, ağır bir sorumluluktur. O nedenle olaylar karşısında ölçülü ve ilkeli bir tutum, ülkemizin dış politika alanında içine itildiği ileri sürülen yalnızlık görüntüsü yerine, bölgede ve dünyada ağırlığı gün geçtikçe artan ve komşularının yaşadığı sorunlarda başvurulması gereken değerli bir konuma taşıyabilir. Önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelecek olan tezkere konusu görüşülürken, iktidar ve muhalefetin bu gerçekleri gözeterek müzakere etmesi ve buna göre karara varması, ulusal yararlarımızın gereğidir. Ama içinde bulunduğumuz gergin ortamın böyle soğukkanlı bir değerlendirmeye olanak vereceği de son derece kuşkuludur.”
Günay, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Tezkere geldiğinde renginiz ne olacak?” şeklindeki sorusu üzerine, “Tezkerenin içeriğini görelim.” cevabını verdi. Aynı konuyla ilgili başka bir soruya karşılık Günay, “Ben ‘yurtta barış , dünyada barış’ ilkesine içtenlikle inanıyorum ve bunun gelişme için kalkınma için, tarihte de örnekleri var, vazgeçilmez bir ilke olduğuna içtenlikle katılıyorum. Bu çerçevede Türkiye’nin savunması çerçevesindeki duruşa her milletvekilinin destek vermesi gerekir. Ben de öyle yaparım. Ama bunun dışında yeni düşmanlıklar doğuracak hiçbir adıma katkı yapmak istemem. Ama tezkerenin içeriğini görmeden de bugünden oyumun rengini söylemek gereksiz bir davranış olur.” dedi.
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ADAY ADAYLIĞI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adayı olup olmayacağı ile ilgili Günay, “Hayır, herhangi bir yerden yerel seçimlerde aday olmayı bu seçimlerde düşünmediğimi daha önce ifade ettim, İzmir’de buna dahildir.” şeklinde konuştu,
“ÇAĞRIMIN MUHATABI SİYASETİN TAMAMIDIR.”
Bir gazetecinin, “Parlamentere bir çağrı yaptınız ama çağrınızın asıl muhatabı Sayın Başbakan değil mi?” sözleri üzerine Günay, “Çağrımın asıl muhatabı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tamamıdır ve siyasetin tamamıdır.” cevabını verdi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.