Eşdeğer desteklenmeli, yerli firma artmalı

Eşdeğer desteklenmeli, yerli firma artmalı

Konya Eczacı Odası Başkanı Harun Kızılay, devletin ilaç harcamalarının bundan sonra da artacağını belirterek, sağlık alanında kaynak tasarrufu ve yerli ilaç sanayinin teşvik edilebilmesi için eşdeğer ilaç uygulamasının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Devletin belli bir bütçeye göre harcama yapmak zorunda olduğunu hatırlatan Harun Kızılay, “Biz bu süreçte eşdeğer ilaç uygulaması ile daha ekonomik olan ilaçların tüketilmesini bekliyoruz. Bunun iki katkısı var; devletin ilaç harcamalarında iktisat sağlanabileceği gibi yerli ilaç sanayine de destek olunabilecek” dedi. Kızılay, Türk Eczacılar Birliği(TEB)’nin 14 Mayıs’ta başlayacak Eczacılık Haftası’nda ‘Eşdeğer İlaçla İlgili Türkiye Çapında Farkındalık Kampanyası’na start vereceğini, Konya Eczacı Odası olarak da bu kampanyayı destekleyeceklerini dile getirdi.
6643 Sayılı Yasa’nın eczacılara verdiği ödev ve sorumluluklardan bir tanesinin de yerli ilaç sanayinin teşvik edilmesi olduğunu hatırlatan Kızılay, şunları söyledi: “Biz bu nedenle eşdeğer ilaç uygulamasını destekliyoruz. Öte yandan eşdeğer ilaçlar orijinali ile tamamen aynı etken maddeli, Bakanlığın belirlediği ilaçlardır. İnsanların belirli nedenlerle tedirgin olması söz konusu olabilir. Onun için halkımızın bu konuda daha duyarlı ve sağduyulu davranmasını bekliyoruz. Unutulmamalıdır ki eşdeğer ilaç zararlı değildir, devletin kaynaklarını ve yerli ilaç sanayini de korur.”
İLAÇTA YERLİ GİRİŞİMCİLER DESTEKLENMELİ
Türkiye’de yerli ilaç sanayinde firma sayısının bir elin parmakları kadar kaldığını dile getiren Harun Kızılay, “Biz bu sayının artmasını bekliyoruz. Bu konuda yerli sanayi teşvik edilsin” diye konuştu. Yerli ilaç sanayinin yabancı firmaların eline geçtiğini kaydeden Kızılay, ilaç sanayinin girişimciler tarafından yeterince bilinmemesinin bu alanda yatırımları engel oluşturduğunu dile getirdi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.