Erzurum'da Toplanan Kurban Derisi Azaldı

Erzurum'da Toplanan Kurban Derisi Azaldı

Erzurum'da Kurban Bayramı'nda ham deri sayısının geçen yıllara göre düşük olmasından dolayı deri toplayıcılar umduklarını bulamadı.Kurbanlıklarını kesen vatandaşlar derilerini bağışladı. Bağışlanan derileri toplayan kişi, kurum...

Erzurum'da Kurban Bayramı'nda ham deri sayısının geçen yıllara göre düşük olmasından dolayı deri toplayıcılar umduklarını bulamadı.

Kurbanlıklarını kesen vatandaşlar derilerini bağışladı. Bağışlanan derileri toplayan kişi, kurum veya kuruluşlar ise derileri kilosu 2 TL'den deri toptancılarına ya da küçük çaplı satıcılara kilosu 1,5 TL'den sattı. Geçen yıl ortalama 600 ton kurban derisinin toplandığı Erzurum'da bu rakam bu yıl 400 tona kadar düştü. Deri tüccarları, vatandaşların hisseli olarak büyükbaş kurban kesmesinin deri sayısında azalmasına neden olduğunu öne sürdü.

Geçen yıl Kurban Bayramının ilk 3 gününde 100 ton deri satın aldığını belirten Hakkı Durmaz bu bayramın ilk 3 günde 60 ton deri toplayabildiğini söyledi. Topladıkları ham derileri tuzlayıp, depolarda beklettiklerini anlatan Durmaz, bayramdan bir kaç ay sonra söz konusu derileri İstanbul ya da Gebze'deki fabrikalara göndereceklerini kaydetti. Kurban Bayramı nedeniyle kurban arzının fazla olmasıyla fiyatların düştüğüne değinen Hakkı Durmaz, "Kurban derisi fiyatları şimdi çok düştü. Bayram nedeniyle fabrikalara ortalama 30 milyon ton kadar kurban derisi gidecek. Bu da fiyatları düşürecek." dedi.

Erzurum'da toplanan kurban derisinin yüzde 20'sinin kesim esnasında hasar gördüğünün ve kullanılmaz hale geldiğine de vurgu yapan Durmaz bunun ise milli ekonomiye olumsuz yansıdığına değinerek, "Kurban derileri kesim sonrasında acemi kasaplar ya da bilinçsiz kasaplar nedeniyle kesilerek ağır hasarlar oluşturulmakta ya da tuzlanmadan deriler poşetlerde bekletilerek çürümekte. Ülkemizde her yıl deri sanayimiz 6 milyon adet büyükbaş ve 30 milyon adet küçükbaş hayvan ham derisine ihtiyaç duymakta. Maalesef yıllık kesim miktarları her sene azaldığından deri de daha fazla dışarıya bağımlı hale gelmekteyiz. Bilinçli ve sağlıklı yüzülmüş her deri milli ekonomiye kazandırılmış bir servettir." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.