Erzincan’da 2 Bin 750 Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor
Erzincan’ın en önemli tarihi mekanlarından birisi olan ve 2 bin 750 yıllık tarihe sahip Urartu dönemine ait Altıntepe’de 2014 yılı kazı çalışmaları tamamlandı. Vali Abdurrahman Akdemir, yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu'ndan kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Şehir merkezine 14 kilometre uzaklıktaki doğal bir tepe üzerine kurulu Altıntepe, sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, kilisesi, mezarları ve gelişkin kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde örnek bir yapıya sahip. Ortaya çıkarılan Urartu dönemi yapıları Anadolu arkeolojisine önemli katkılar sağlamış ve temsil ettiği kültürün tek örnekleri olarak değerlendirildiği Altıntepe'de, yapılan kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait birçok buluntu gün yüzüne çıkarılarak Müze Müdürlüğüne teslim edildi.
2014 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmaları hakkında bilgi almak ve çalışmaları yerinde incelemek üzere Altıntepe kazı alanına giden Vali Abdurrahman Akdemir, ortaya çıkarılan buluntular hakkında Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu'ndan bilgi aldı. Yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu; 12. dönem kazı çalışmalarının tamamlandığını söyleyerek, 2014 yılında ve önceki yıllarda kazı alanında yapılan çalışmalara değindi.
2014 yılı kazı çalışmalarında Urartu dönemine ait mezarlara ağırlık verildiğini belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu; “Mezarların içlerini temizleyerek rölevelerini yaptık. Yeni planları çizildi ve restorasyon çalışmaları için proje hazırlama aşamasına gelindi. Proje tamamlandıktan sonra Kültür Varlıkları Bölge Müdürlüğüne sunulacak ve onaylandığı takdirde uygulamaya geçilecek. Urartu’da tek örnek olan bu üç mezarın tahrip olmasına rağmen iyi korunduğunu gördük ve lahitleri ortaya çıkardık. Önceki yapılan kazılarda lahitlerin içinde cesetler vardı. Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümünce incelenmesi yapılmıştı. Cesetlerden birinin kadın diğerinin erkek olduğu tespit edilmişti. Üç nolu mezarda ortaya çıkarılan buluntular Anadolu Medeniyetleri müzesinde teşhir edilmektedir. Yukarıdaki taş yapıda çalışmalarımız devam etti. Orada da tam işlevini henüz bilmediğimiz büyük bir yapı var. Dış sur duvarların da çalıştık. Güney kısımda da Bizans dönemi sur duvarlarını ortaya çıkardık.” şeklinde konuştu.
Erzincan Valiliği olarak Erzincan’ın tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarabilmek ve onların ziyaretçilerin hizmetine sunabilmek için yoğun bir gayret içerisinde olduğunu belirten Vali Abdurrahman Akdemir, 2014 yılında hem Kemah Kalesinde, hem de Altıntepe’de kazı çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Kazı çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini ifade eden Vali Akdemir; “Tercan’da Mamahatun Külliyesini restore ediyoruz, ayrıca Çadırcı Hamamının restorasyon çalışmaları devam ediyor. Altıntepe’de Urartu medeniyetinin birinci ve ikinci dönemine ait buluntular var ve dünyanın ilk bilinen kanalizasyon sistemi burada. Yine Urartu dönemine ait çok önemli bir buluntuyu gün yüzüne çıkardılar. Urartu döneminin tek örneği olan mezarlar burada ortaya çıkarıldı. Önümüzdeki yıllar da kazı ekibinin yaptığı çalışmalar belirli bir noktaya geldiğinde burayı Arkeopark olarak ziyaretçilerin hizmetine sunacağız. Kazı çalışmalarında hem Bizans, hem de Urartu dönemine ait eserler ortaya çıkacağına ve bu eserlerin kültürel değerlerimize çok önemli katkılar sunacağına inanıyorum.” açıklamasında bulundu. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.