Eroğlu: Odtü Yolu Üzerinde Bulunan 627 Ağaçtan 597’sini Taşıdık

Eroğlu: Odtü Yolu Üzerinde Bulunan 627 Ağaçtan 597’sini Taşıdık

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden ODTÜ yolu üzerindeki ağaçlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden ODTÜ yolu üzerindeki ağaçlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. ODTÜ yolunun 642 metre uzunluğunda olduğunu belirten Eroğlu, “Bu yol güzergahı üzerinde toplam 627 ağaç bulunuyordu. Bunların 597 adedi taşıdık. 30 adet taşınamayan ağaç vardı.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2014 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçesi üzerinde sunum yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bakanlık olarak 2013 yılında gerçekleştirdikleri yatırımları ve 2014 yılında yapacakları çalışmalar konusunda bilgi verdi. Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, komisyon üyelerinin sorularını cevapladı.

Komisyon üyelerinin ODTÜ yolu üzerinde kesilen ağaç sayısı ile ilgili sorusuna Eroğlu şu cevabı verdi; “ODTÜ ormanı ile ilgili bu konuda daha önce imar planları hazırlanmış. ODTÜ’nün Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan talep ettiği ODTÜ Koruma maksatlı imar planı raporu hazırlandı. Bu yol güzergahında ormanlık olarak belirlenen yol güzergahı 642 metre yol alanı var. İzin alanında kalan ağaç sayısı 627 adet ağaçtan 597'i taşındı. Taşınamayan ağaç sayısı 30. Bu yol daha önce planlanmış bir yol. Biz 15 Kasım’da Başbakanımızın katılacağı bir törenle Türkiye’deki pek çok üniversitede 5 milyon fidan dikim merasimi yapacağız.” şeklinde konuştu.

Yeni Başbakanlık binası arazisini Atatürk Orman Çiftliği’ne ait olduğu iddiaları ile ilgili Eroğlu, “O arazinin Atatürk Orman Çiftliği’nin olduğu iddiası doğru değil. Orası Gazi Yerleşkesi olarak geçiyor. Bu alan Orman Genel Müdürlüğü'nün tapulu mülkü idi. Burasının Atatürk Orman Çiftliği ile ilgisi yok.” dedi.

İSTANBUL’A 2 YENİ ŞEHİR PARKI GELİYOR

İstanbul’da Elmalı ve Alibeyköy civarında iki ayrı şehir parkı yaptıklarını kaydeden Eroğlu, “İstanbul’da Central Park’tan daha büyük iki şehir parkı inşa edeceğiz. İstanbul o kadar büyük ki her yer merkez. Anadolu Yakası'nda Elmalı’ya inşa edeceğimiz şehir parkı Ümraniye, Pendik ve Tuzla ilçelerine yakın burada oturan vatandaşlarımız bu şehir parkımızdan yararlanacak. Bu iki şehir parkı ile ilgili en yakın zamanda temel atacağız.” diye konuştu.

3. köprü ile ilgili ağaçların yanlış kesildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Eroğlu, “2B ile ilgili bizim bakanlığımız sadece orman kadastrosu çalışmasını yürüttü. Tapu Kadastro ile birlikte bunu yürüttük. Maliye’ye bunu devrettik satış işlemlerini Maliye yürütüyor. Orman köylülerine bunun parasını verin denildi. Orman arazileri ile şehir merkezindeki arazilerin bedeli bir değil. Parasız verilebilir miydi? Bu şekilde devletin malına el koyanla, orman köylüsü arasında bir fark olsun dedik. Cüzi bir ücret alalım dedik. Zaten bu istenen ücretin yüzde 10’unu ORKÖY desteği ile veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Orman arazilerinin faaliyet dışı kullanımına izin verilmesi ile ilgili bir soruya Eroğlu şu cevabı verdi; “Geçmişte Orman Kanunu'nun 17. maddesine göre kullanım izni veriyorduk. 2002’den önce benzinlik, her türlü fabrika, lojman ve her türlü binaya izin veriliyordu. Bizim yaptığımız düzenleme ile bu alanlarda savunma ulaşım haberleşme hastane ve okul gibi kamu için önceliği olan yerlere izin veriyoruz. Bu alanlarda da çok cüzi oranlarda kullanım izni veriliyor. Verilen izinlerde çok az.” açıklamasında bulundu.

Hasankeyf’teki tarihi eserlerin hepsini modern sistemlerle taşıyacaklarını belirten Eroğlu, sadece aşağı şehrin su altında kalacağını proje kapsamında Hasankeyf’in önemli bir kısım olan yukarı şehrin ise su altında kalmayacağını anlattı.

Ülkemizde kişi başına 1600 metreküp su düştüğünü kaydeden Eroğlu şunları söyledi: “1980’lerde bütün şehirlerde susuzluk vardı. Biz şuan 2050-2060 yılına kadar bütün şehirlere su verdik. Sulanan alan geçmiş dönemde 2 milyondu şimdi 5 milyon hektara yükseldi. Su fakiri değiliz. Ama su zengini de değiliz. Ama akıllı kullanırsak bu yeter. Su konusunda bütün dünyaya örnek olan bir ülkeyiz.”
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.