Erken teşhis hayat kurtarır

Erken teşhis hayat kurtarır

Türkiye Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi Başkanı Dr. Seyit Karaca, kanseri yenmenin ve önlemenin imkânsız olmadığını belirterek, erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi

Türkiye Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi Başkanı Dr. Seyit Karaca, 1-7 Nisan Kanser Haftasıyla ilgili açıklama yaptı. Kanser hastalıklarının her gün yaygınlaştığını ve tüm dünyadaa milyonlarca insanın hayatını kararttığını belirten Dr. Karaca, aslında sivil toplum örgütleri, devletler ve uluslar arası kuruluşların desteği ile makul önlemler alınarak kanserin yenilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Dr. Karaca, Tüm Dünyayla beraber Türkiye’de de 2030 yılına kadar kanserle etkin mücadele edilmesi durumunda her yıl dünya genelinde ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde 3 milyon kişinin hayatının kurtarılabileceğine vurgu yaptı.

KANSER YENMEK İMKANSIZ DEĞİL

Kanseri yenmenin ve önlemenin imkânsız olmadığını belirterek tüm dünyada ve ülkemizde kanser hastalıklarının tedavisi için harcanan paraların yanında çok daha küçük kalan bütçelerle kanser vakalarında büyük ölçüde azalma sağlanabileceğinin altını çizen Dr. Karaca, alınması gereken bu önemli önlemleri şu şekilde sıraladı: "Bireylerin sağlık hakkı tanınmalı; herkes eşit şekilde, uygun fiyatla ve her seviyede kaliteli sağlık hizmetlerine ulaşabilmelidir. Toplumda sağlıklı yaşam için gerekli olan çevresel faktörler uygun hale getirilmelidir. Sağlıklı yaşamı destekleyen sağlık kuruluşlarının kurulması ve desteklenmesi için devletler harekete geçmeli veya harekete geçmeleri sağlanmalıdır, Toplumun, sağlık çalışanlarının ve politikacıların kanserle ilgili farkındalığı artırılmalıdır. Kanser erken tanı ve taraması sağlık sistemlerine entegre edilmelidir. Erken tanıda görev yapacak nitelikli işgücüne yatırım sağlanmalıdır. Kanserden korunma ve kanser tedavi hizmetleri branşlarında özel hizmetler üretebilen sağlık kuruluşlarının sistemlerini güçlendirilmelidir. Temel kanser ilaçları ve teknolojilerine erişim iyileştirilmelidir. Kanserin birey, aile ve ekonomi üzerindeki mali yükünü azaltacak tedbirler ve fonlar oluşturulmalıdır."

KANSERİN ÜLKEMİZE FATURASI ÇOK BÜYÜK

Kanserin her geçen yıl daha da korkunçlaşan bir tablo ile kendini gösterdiğini söyleyen Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Seyit Karaca; “Türkiye’de kanser hastalıkları kalp ve damar hastalıklarının ardından en çok ölüme sebebiyet veren 2. hastalık tipidir. Ülkemizde her yıl 200 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Dünyada ise her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7.6 milyon kişi kanser sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Bu ölümlerin 3’te 2’si az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanmaktadır. Her geçen gün artan kanser vakaları tedavi şartlarının sağlanamadığı bu ülkeler için gün geçtikçe daha ciddi kayıplara neden olacaktır" dedi.

KANSERLİ HASTALAR KONGRESİ DÜZENLENDİ

Kanserle savaş ve kanser araştırmaları konularında Dünya’nın ve Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütleri olan Uluslar arası kanser kontrol örgütü (UICC) ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu işbirliğiyle Türkiye’de önemli bir kongre daha gerçekleştirildi. 10. Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi 3 Nisan tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde gerçekleştirildi. UICC Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Kanser Araştırmaları ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayp Yalçının ev sahipliği yaptığı kongreye kanser konusunda uzman hekimler, konuyla ilgili görev yapan yöneticiler, kanserli hasta ve hasta yakınları ile konuyla ilgili vatandaşlar katıldı. Dr. Seyit Karaca’nın da konuşmacı olarak iştirak ettiği kongre Türk ve dünya medyasında geniş yer aldı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.