Erkek Çocuklarda İnmemiş Testise Dikkat
Özel Ümit Hastanesi doktorlarından Üroloji Uzmanı Op. Dr. İsmail Gül, yeni doğan bebeklerde yaşanan inmemiş testis konusunda önemli bilgiler verdi.
Op. Dr. İsmail Gül, inmemiş testisi tanımlayarak, neden olabileceği sorunları ve ne yapılması gerektiğini anlattı. Sperm üretimini sağlayan testislerin, bebek anne karnındayken karın içerisinde bulunduğunu, doğuma yakın keselerine doğru inmeye başladığını söyleyen Dr. Gül, "Bebek doğduğunda skrotum denilen torbaya inmiş olur. Ancak zamanında doğan 100 erkek çocuğunun yaklaşık üçünde bu aşağı doğru ilerleyiş tamamlanamaz ve testisler karın içerisinde veya kasıklarda kalır. Testislerin yukarıda kalması oldukça sakıncalıdır. Torbada değil de vücut içerisinde olan testisler torbaya göre 2-3 derece daha fazla ısınmaya maruz kalır. Bu da sperm üretimini olumsuz etkilemesine yani çocuk sahibi olmakta güçlüğe ve kanserleşme riskine neden olabilir. Testisler yaşamın ilk 6 ayında kendiliğinden keselerine inmediyse mutlaka tedavisi için takibe başlanmalıdır. Testislerin sperm üretiminde ileri dönemlerde sorun olmaması için en geç 18 aya kadar indirilmesi öneriliyor” dedi.
TEDAVİ İÇİN NE YAPILIYOR
İnmemiş testisin nasıl oluştuğu ve tedavisi hakkında da bilgi veren Özel Ümit Hastanesi doktorlarından Üroloji Uzmanı Op. Dr. İsmail Gül, şunları söyledi:
“İnmemiş testis, normal bir bebeğin anne karnında büyürken karın boşluğunda ilk olarak gelişen testisin torbaya kadar inmemesi olarak bilinir. İnmemiş testis görülme sıklığı normal doğan bebeklerde yüzde 3,5 iken erken doğan bebeklerde bu sıklık yüzde 30’a yükselmektedir. Çift taraflı inmemiş testis görülme sıklığı ise tüm inmemiş testisi olan bebeklerde yüzde 15’i kapsar. İnmemiş testisin tedavisinde en sık kullanılan yöntem orşiopeksi denen cerrahi uygulamadır. Orşiopeksi ile testisin torbaya salim olarak indirilme başarı oranı yüzde 90- 98’dir. En ideal tedavi zamanı 6 ile 18 ay arasındadır.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.