Erdoğan: Yeni Bir Anayasa Hedefinden Vazgeçmiş Değiliz

Erdoğan: Yeni Bir Anayasa Hedefinden Vazgeçmiş Değiliz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de Anayasa Komisyonu'nun yeni anayasa için çalışmaları sona ermiş olmasına rağmen, yeni bir anayasa hedefinden vazgeçmediklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de Anayasa Komisyonu'nun yeni anayasa için çalışmaları sona ermiş olmasına rağmen, yeni bir anayasa hedefinden vazgeçmediklerini söyledi. Erdoğan, "Komisyondan sonuç çıkmasa da Türkiye'nin ihtiyacı olan yeni anayasa için farklı yolları denemeye, samimi şekilde çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Başbakan Erdoğan, AK Parti Haftalık TBMM Grup Toplantısı'nda yeni anayasa çalışmalarına da değindi. Yeni bir anayasanın Türkiye için ne tür bir ihtiyaç olduğunu hep dile getirdiklerini belirten Erdoğan, "Türkiye ilk sivil anayasasını 1921'de yapmıştır, bu anayasadan sonra ne yazık ki bu derece katılımcı bir anayasa yapılmamıştır. Biz tıpkı 1921'de olduğu gibi herkesin katkı verdiği, herkesin diline, inancına, kimliğine saygı duyan sivil bir anayasa yapma arzusundaydık. Darbeciler anayasa yapıyorsa, siviller de yapabilir diyerek sivil demokratik katılımcı anayasa yazabilir diye umutlu olduk. Anayasa uzlaşma komisyonu kurulurken bu iyi niyetimizi de ortaya koyduk. Partilerin milletvekili sayısını da bakmadık." diye kaydetti.

"MASADA OLSAN NE OLUR OLMASAN NE OLUR"

AK Parti olarak komisyon çalışmalarında hep iyi niyetli olduklarına dikkati çeken Erdoğan, "Biz bozan değil yapıcı olacağız. Biz sivillerin de anayasa yazabileceğini ifade ederken, muhalefet tam tersi istikamette yürüdü. 12 ayda bitirilmesi düşünülen bu çalışma 25 aya ulaştı. Hep orta sahada top çevirdik, bir netice yok. Bugüne kadar darbeleri alkışlamış partilerden sivil anayasa yazmalarını beklemek akıntıya kürek çekmekti. Statükocu bu partiler süreci tıkadılar. Şimdi çıkmış masadan kalkmayacağız diyorlar. Masada ne yaptınız ki? Masada olsanız ne olur olmasanız ne olur?" ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı'nın sonunda bu süreci sonlandırdığını belirten Erdoğan, "Şimdi kalkmış 'masadan kalkmayacağız' diyorlar. Masadayken bir çabanız yoksa masada olsanız ne olur? Sadece 60 madde üzerinde mutabakat sağlandı. 'Olumluysanız gelin beraber Meclis'ten çıkaralım' dedik. Muhalefetin Genel Başkanı 'varız' dedi. Akşam başka sabah başka. Olsa ne fayda olmasa ne fayda. Bir insan bir şeyi söylediği zaman bunun arkasında durur. Genel başkansan akşam söylediğine sahip çık. CHP her zaman ki gibi çark etti." eleştirilerinde bulundu.

Erdoğan, şunları ekledi: "Başkanı olmayan bir komisyon çalışması olabilir mi? Sen 220, karşı taraf 326. Buradan bir şey çıkar mı, çıkmaz. Bu aşamadan sonra istedikleri kadar masada otursunlar, onlar orada notları tutacak katip bile bulamazlar. Yeni bir anayasa yapılmasını en çok biz istedik. Komisyonu fesih noktasına getiren asla biz olmadık. Yeni bir anayasa hedefinden vazgeçmiş değiliz. Komisyondan sonuç çıkmasa da Türkiye'nin ihtiyacı olan yeni anayasa için farklı yolları denemeye, samimi şekilde çalışmaya devam edeceğiz."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.