Erdoğan: Yasa Önemli Değil, Hukuk Arıyorum

Erdoğan: Yasa Önemli Değil, Hukuk Arıyorum

Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) düzenlediği 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adalet vurgusu yaptı. Dünyadaki bazı ülkelerin sorulara adaletsiz yaklaştığını anlatan Erdoğan,...

Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) düzenlediği 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adalet vurgusu yaptı. Dünyadaki bazı ülkelerin sorulara adaletsiz yaklaştığını anlatan Erdoğan, “Ben hukuk arıyorum, yasa benim için önemli değil. Adil yöneticiler arıyorum, adil yargıçlar arıyorum. Bunlar olduğu anda o ülkede huzuru bulursunuz. Yoksa bulamazsanız.” dedi.

KADEM’in düzenlediği 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi CVK Otel’de gerçekleştirildi. Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da katıldı. Burada konuşan Erdoğan, KADEM’in yüklendiği misyona değindi. KADEM’in çok sayıda başarıya imza attığını anlatan Erdoğan, “Kadem bir buçuk yılık geçmişi olmasına rağmen uyaran ve uyandıran çok sayıda başarıya imza attı. Bu alanda faaliyet gösteren tüm diğer sivil toplum örgütlerine nazaran duruşuyla söylemleriyle alternatif fikirleriyle farkını çok net bir biçimde ortaya koydu. Bu fikrini masada ortaya koymak başka bir şey bu fikrini hizmetle ortaya koymak başka bir şey. Toplum içinde gerilimler meydana getirmek sürati ile acaba sesimi duyurabilir miyim demek. Aslolan önce dinlemek sonra da dinletmek.” ifadelerini kullandı.

Kadın sorunlarının hem ulusal düzeyde hem de uluslararası alanda adaletle anılmasını önemsediğini söyleyen Erdoğan, “Modern dünyada insana ve insanlığa ilişkin her meselenin bir şekilde ele alındığını biliyoruz. Ama sorunlara bütüncül, adil bir yaklaşım ortaya konamadığını üzülerek müşahede ediyoruz.” şeklinde konuştu.

'TEK HASSASİYETLERİ PETROL'

Konuşmasında adaletin önemine değinen Erdoğan, bazı ülkelerin dünyadaki sorunlara adaletsiz yaklaştığını söyledi. Çevre ve hayvan hakları konusunda duyarlılık gösterenlerin insan konusunda aynı duyarlılığa sahip olmadığını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Çevre konusunda aşırı duyarlılık gösteren kesimlerin silahlanma konusunda son derece duyarsız kaldıklarını görüyorsunuz. Başka ülkelerin çevre konularına hassas olanların, kendi ülkelerinin çevreye verdiği zarar karşı son derece duyarsız kaldıklarına şahit oluyoruz. Çevre konusunda atılan adımlar ve çevre konusunda çok ileriyiz diyen ülkelerde aynı hassasiyetin olmadığını görüyorsunuz. Belli ülkelerde en küçük bir demokrasi ihlalini ve insan hakları ihlalini çok büyük bir mesele haline getiren ülkelerin, başka bir takım ülkelerdeki demokrasi katliamına darbe girişimlerine gözlerini kapattıklarını görüyorsunuz. Fok balıklarının avlanmasını küresel bir mesele haline getirenlerin Filistin’de, Gazze’de, Suriye’de binlerce çocuğun binlerce kadının katledilmesine en küçük bir tepki en küçük bir duyarlılık göstermediklerini görüyoruz.

Şu anda Suriye’de 300 bini aşkın insan öldürüldü. Hala dünyanın sesi yok. Kendileri ile hep görüyorum. Ama söylediklerimle kalıyorum en ufak bir hassasiyetleri yok. Tek hassasiyetleri var; petrol.”

'BARIŞMAM DEDİM'

Türkiye-Afrika zirvesinde bazı ülkelerin liderleri ile arasında geçen diyaloğa değinen Erdoğan, “Ekvator Ginesi’nde Türkiye-Afrika zirvesine katıldım. Orada bazı dost ülkelerin liderleri yanıma gelerek benimle bir şeyi paylaştılar ‘x ülkenin lideri ile bir barışsanız’ dediler. ‘Barışamam’ dedim ve ‘onu kabul de edemem’ dedim. Zira ‘zalimin zulmüne rıza zulümdür’ dedim. ‘Böyle bir makamda bulunduğum sürece böyle bir şeyi asla yapmam’ dedim.” açıklamasında bulundu.

‘ADALET BAŞKA BİR ŞEY, HUKUK BAŞKA BİR ŞEYDİR’

Konuşmasında adalet vurgusu yapan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bizim küresel sorunların hemen asıl ihtiyacımız olan adalettir. Adalet mülkün temelidir. Bu çok önemli. Irkçılığın çözümü adalettir. Beyaz adam ile siyah adam arasındaki ayrımcılığı kaldırmanın yegane yolu adalettir.

Adalet başka bir şeydir, hukuk ve yasalar başkadır. Eşitlik başkadır. Bazıları hukuk ile yasayı karıştırıyor. Hukuk başka bir şey yasa başka bir şeydir. Ben hukuk arıyorum, yasa benim için önemli değil. Adil yöneticiler arıyorum, adil yargıçlar arıyorum. Bunlar olduğu anda o ülkede huzuru bulursunuz. Yoksa bulamazsanız. İnsanın yaşaması adaletle mümkündür. Eğer devlet yasalar yapıp bu yasaları milletine dayatırsa oradan hukuk değil zulüm doğar.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.