Erdoğan: Türk Esnafı Her Zaman Yağmacılığın Ve Şiddetin Karşısında Olmuştur

Erdoğan: Türk Esnafı Her Zaman Yağmacılığın Ve Şiddetin Karşısında Olmuştur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından Vilayetler Evi'nde verilen iftar yemeği davetinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) tarafından Vilayetler Evi'nde verilen iftar yemeği davetinde konuştu. Konuşmasında Gezi Parkı olaylarında esnafın mağduriyetine ve duruşuna değinen Erdoğan, "Tüccara zarar verilmesine biz asla göz yumamayız. Olaylar başladığında birileri çıktı '6 ay tüketmeyelim' dediler. Nasıl gözlerinin döndüğünü görüyorsunuz. Bu ülkenin kazanımlarına nasıl bir düşmanlık içinde olduklarını görüyorsunuz. Halkla gönül bağı bulunmayan insan kendi ülkesini çökertmek için uğraşıyor. Türkiye bu tür saldırılardan etkilenmeyecek bir ülke. Milletimiz de esnafımız da kimin neyin peşinde olduğunu çok net görmüştür." dedi.

Konuşmasının başında 30 Nisan tarihinde esnaf kredilerindeki yeni indirimi açıkladıklarını hatırlatan Erdoğan, "Bizim kültürümüzde esnaf ekonomik boyutun ötesinde bir medeniyet inşa eden, bir medeniyet tasavvuru olan kesimdir. Esnaf bizim tarihimizde 12'nci yüzyıldan bugüne kadar ahlakın, disiplinin, dayanışmanın adeta yapı taşıdır. Biz de esnaf öyle bir kesimdir ki, gönül yapmayı kar etmeye tercih eder. Biz de esnaf insanların kalbinde edindiği mertebeyi kasa defterindeki rakamların önünde tutar." dedi.

Ardından "Öyle mi sayın Palandöken?" diyerek TESK Başkanı Bendevi Palandöken'e seslenen Erdoğan, şöyle devam etti: "Ama artık o defterler geride kaldı. Devam ediyor di mi? Bizim esnafımız akşam ne kadar para kazandığından çok ne kadar gönül kazandığının muhasebesini yapan kişidir. Bizim esnafımız şehrinin ülkesinin, ve milletinin de kar ve zararına hassasiyetle dikkat eden, ülkesinin ve milletinin karını kendi kazandığının çok çok üzerinde gören bir insandır."

Erdoğan, ardından Fatih Sultan Mehmet'e ait bir rivayeti aktardı: "Sultan ikinci Mehmet yani sonradan İstanbul'u fethederek Fatih Sultan Mehmet ünvanını alacak olan ikinci Mehmet, çarşıya geliyor, bir dükkana giriyor, selam veriyor, dükkan sahibinden yağ, bal peynir istiyor. Dükkan sahibi önce yağı bir tartıyor, ikinciye geçmeden şunu söylüyor, 'isterseniz bal ve peyniri de verebilirim ancak karşı komşum henüz siftah etmedi. Bal ve peyniri ondan alırsanız sevinirim' diyor. Padişah gidiyor karşı dükkandan bal ve peyniri istiyor. Fakat o da enteresan o da balı veriyor, balı verdikten sonra diyor ki, 'yan komşum daha siftah etmedi peyniri de ondan alırsanız sevinirim' diyor. Sultan Mehmet esnafının bu ahlakını görünce Allah'a hamd ediyor ve bu millet de bu yüksek ahlak varken değil İstanbul, dünya bile fethedilir' diyor."

Esnafın, toplum içinde edebin, adabın, terbiyenin koruyucusu, yaşatıcısı olduğunu söyleyen Erdoğan, "Esnaf, ahidir. Yani kardeştir, yani eli açıktır. Yani cömerttir. Bizim kültürümüzde, bizim kadim medeniyetmizde ahilik teşkilatımızda esnaf olmak öyle kolay değildir. Dükkan açan, alıp satan öyle kolay kolay esnaf sayılmaz. Esnaf sevgisinde vefalı olacak. Gözü gönlü, kalbi tok olacak. İçi dışı bir olacak, sözü bir olacak. Her zaman her yerde Allah'a güvenecek, alimlere dost olacak, dostlara danışacak, söz söylerken, elbise giyerken…Yani esnaf olmanın temel ilkelerine harfiyen uyacak." diye konuştu.

Bunun yanında esnaf olmanın, ahi olmanın afetleri de olduğunun altını çizen Erdoğan, "Nedir o? Gammazlık, kibir, haset, ahinin felaketidir. Yalancılık, hırsızlık, haram yemek ahinin aynı şekilde afetidir, felaketir. Esnaf yani ahi ahiliğin üç açık şartını yere getirecek. Nedir o? Elini açık tut, kapını açık tut, sofranı açık tut. İşte biz böyle bir teşkilata sahip bir milletiz." diye kaydetti.

GEZİ EYLEMLERİ

Ardından sözü Gezi Parkı olaylarına getiren Erdoğan, İstanbul ve Ankara'da yapılan hukuksuz eylemlerde esnafın büyük zarar gördüğünü, mağdur edildiğini ve hatta esnafın hedef alındığnı söyledi. Masa ve sandalyelerin parçalandığını, dükkanların yağmalandığını belirten Erdoğan, "Çok sayıda esnafımızın işleri bozuldu. Dükkanlar yağmalandı. Bazı dükkan sahipleri tehdit edildi. Esnafın son derece duyarlı, aklı selime davet eden uyarıları ne yazık ki dinlenmedi." dedi.

Türkiye'de esnafın sadece ülkesinin, milletin iyiliğini düşünen, her zaman istikrardan, güvenden dayanışmadan yana olan kesim olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Türkiye'nin esnafı hakkın ve haklının yanında yerini almıştır. Türkiye'nin esnafı tarihi boyunca vandallığın, yağmacılığın, şiddetin karşısında yerini almıştır. Son olaylarda da esnaf Türkiye'nin, istikrar ve güven ortamının hedef alındığını görmüş bu eylemlere karşı net şekilde tavrını belirlemiştir" diye konuştu.

Erdoğan, "Bizim vazifemiz güvenliği tesis etmektir, asayişi, istikrarı tesis etmek, engelleri kaldırmak yolları açmaktır. Esnaf, tüccar, sanatkar, grişimci, sanayici, hükümetten güvenli ve istikrarlı bir ülke inşa etmesini ister. Ama bunu sadece biz mi yapacağız, hep beraber yapacağız" diye ekledi.

Erdoğan, İstanbul'da olaylar başladığında birilerinin çıkıp "6 ay tüketmeyelim" dediğini hatırlatarak, "Dediler mi? 6 ay tüketmeyelim, ekonomiyi durduralım çağrısı yaptılar. Nasıl gözlerinin döndüğünü görüyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Bu kişilerin kin ve garez içinde olduklarını ifade eden Erdoğan, bu kişiler için "76 milyonun içinde bulunduğu geminin tabanına delik açmak isteyen zavallı kemirgenlerden hiçbir farkı yoktur" diye kaydetti.

Başbakan Erdoğan, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Bütün o duraklar, reklam panoları, kamu araçları, gereçleri, vatandaşımızın araçları bunlar yakılıp yıkılırken acaba bunlarda gerçek anlamda insanı bir duygu var mı? Bir vatandaşlık duygusu var mı. Bunlarda bir milliyet, vatanseverlik duygusu olabilir mi? İnsan nazarıyla bakabilir miyiz? Bunların talebi nedir, arzusu nedir? Acaba siz bunlardan birşey anlayabildiniz mi? Ne istediler bunlar, talepleri neydi? Bu iktidar kimin yaşam tarzına, giyim kuşamına karıştı? İstanbul'daki iftar soframızda Türkiye'nin bütün renkleri oradaydı."


Ardından esnaflara çağrıda bulunan Başbakan Erdoğan, "Her bir esnafımız lütfen ahilik kültürüne, ahilik geleneğine sahip çıksın ve bunu yaymak, bunu yaşatmak için sahip çıksın. Bu toprakların hamurunda Ahi'lik vardır. Esnaftan bu kardeşliği korumlarını özellikle rica ediyorum. Esnaf bin yıllık kardeşliğimiz ne kadar yüceltirse millet de o kadar bir olur, kardeş olur. Esnafımdan çok samimi ricada bulunmak istiyorum. Hangi partiye oy verirse versin, Ahi'lik kültürüne sahip çıksın." şeklinde seslendi.

Erdoğan ayrıca çözüm süreci konusunda da esnaflardan destek istedi: "Türkiye 2023 dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yerini alma hedefinde. Bunu başaracağız. Tabi siz esnaflarımız son derce önemli görevler düşüyor. Bu topraklarda kardeşlik esnaf eliyle güçlendirilmiştir. Çözüm sürecinde esnafımızın da en önde olmalarını bekledik. Aylardır terör nedeniyle acı haber almıyoruz, anneler babalar ağlamıyor, kepenkler kapatılmıyor. Esnaf huzur içinde dükkanını açıyor. Esnafımız bu süreçte daha fazla sorumluluk yüklenmeli." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.